ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Φθινόπωρο αντιγριπικού εμβολιασμού

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2016 12:11

Ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης της γρίπης και την ανάγκη άμεσης έναρξης εμβολιασμού όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ξεκινούν εντός της εβδομάδας οι ιατρικοί σύλλογοι όλης της χώρας, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος ο οποίος επανέλαβε ότι θεωρεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ως τον κυρίαρχο θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα Υγείας.

Μιλώντας στην «Ε», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, επισημαίνει ιδιαίτερα την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των υγειονομικών, ενός κλάδου που – παραδόξως – διατηρεί πολύ μικρά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης!

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να προηγούνται των επιδημιών, πολύ περισσότερο μετά από μια χρονιά όπως η περσινή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 200 άνθρωποι από τον ιό της γρίπης, καθώς μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου καθυστέρησαν δραματικά να εμβολιαστούν και το πρόβλημα επέτεινε η τραγική έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τονίζει ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση του αντιγριπικού εμβολίου, ενώ η δεύτερη δόση να γίνει μέχρι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, αφού η δράση του ιού εκτείνεται μέχρι και τον Απρίλιο κάθε χρονιάς.

Εν τω μεταξύ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα εστιάσει στη φετινή του καμπάνια ενημέρωσης στην αναγκαιότητα μαζικού εμβολιασμού των υγειονομικών, δηλαδή όλων των γιατρών και νοσηλευτών σε δημόσιες και σε ιδιωτικές δομές υγείας, καθώς και των φαρμακοποιών, γιατί πέρα από τη δική τους προστασία από τον ιό της γρίπης, οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων κλάδων – ως πολύ πιθανοί φορείς του - «βοηθούν» στη διασπορά του ιού.

«Είναι αδιανόητο να είμαστε σχεδόν η τελευταία χώρα στον κόσμο σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των υγειονομικών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν συγκεκριμένα:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από

τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα

4. Έγκυες γυναίκες β' και γ' τριμήνου

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

7. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Με αφορμή τη συζήτηση για το πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου θεωρήθηκε δεδομένη η επάρκεια εμβολίων, όπως συνέβη και πέρυσι, ενώ δόθηκε βαρύτητα στην ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης και των προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα Φιλοξενίας.

Ο κ. Μπασκόζος ενημέρωσε ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν διασφαλιστεί οι πρώτες 1.400 δόσεις του εμβολίου για την ηπατίτιδα Α.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης και το θέμα των κρουσμάτων ελονοσίας που καταγράφηκαν φέτος στη χώρα μας, ενώ επαναλήφθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς από τα 65 κρούσματα, μόνο τα 4 ήταν ντόπια και τα 61 εισαγόμενα. Από μόνο του αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι γίνεται σωστή δουλειά στα σύνορα και τις πύλες εισόδου, τόσο αναφορικά με τους πρόσφυγες, όσο και με τους ταξιδιώτες αναψυχής.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass