ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Εκπαίδευση γιατρών σε τραύματα που οδηγούν σε κακοποιημένα παιδιά

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2016 8:24

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τραύματα παιδιών που δεν δικαιολογούνται από τις περιγραφές των γονιών και συγκεκριμένα ίχνη που μπορεί να υποδηλώνουν περιστατικά παιδικής κακοποίησης εκπαιδεύονται να εντοπίζουν γιατροί από όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας της Εταιρείας Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, "Ελίζα".

Μελανιές, περίεργες αμυχές, σημάδια στον κορμό μπορεί να είναι ενδεικτικά τέτοιων περιπτώσεων και να κινητοποιήσουν τους γιατρούς στην περαιτέρω διερεύνηση των αντίστοιχων περιστατικών.

Αύριο Σάββατο εκατόν σαράντα γιατροί θα συμμετέχουν σε σχετική ημερίδα ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Μανόλης Αναγνωστάκης" του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ενώ το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ημερίδες στο Ηράκλειο, την Αλεξανδρούπολη, τα Γιάννενα, τη Λάρισα και την Πάτρα. Η πρώτη εκδήλωση είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπευθύνων της εταιρείας "Ελίζα" με δημοσιογράφους, στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής παιδιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο, Γιάννης Τσανάκας, ανέφερε ότι στην εν λόγω κλινική καταγράφονται κάθε χρόνο 15 με 20 περιστατικά που μεταφέρονται εκεί με την υποψία κακοποίησης παιδιών. Παρουσίασε, εξάλλου, περίπτωση στην οποία δύο αδελφάκια 7 και 14 ετών μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λόγω παραμέλησης και ανικανότητας των γονιών τους να τα φροντίζουν και αρνούνταν, μέσα στο νοσοκομείο, να λάβουν τροφή και νερό, ζητώντας να επιστρέψουν στους γονείς τους που τα κακοποιούσαν. Αναφέρθηκε, ακόμη, σε γεγονότα παραμέλησης παιδιών από τις οικογένειές τους και μίλησε συγκεκριμένα για οικογένειες που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και για διαγνώσεις σιδηροπενικής αναιμίας και υποβιταμίνωσης σε παιδιά οικογενειών υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου που έχουν επιλέξει την αυστηρή χορτοφαγία.

Όπως έγινε γνωστό, τα ευρήματα μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στην Ελλάδα έδειξαν ανησυχητικά υψηλά ποσοστά έκθεσης στην σωματική βία (76.37%) μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Μάλιστα, όπως τόνισε και η διοικητική διευθύντρια της "Ελίζα", Αφροδίτη Στάθη, 9 στις 10 περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση. Για το λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα των παιδιών κάτω των 4 ετών που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κακοποίηση.

Στο μεταξύ, η "Ελίζα" υπενθυμίζει ότι αν κάποιος έχει ενδείξεις για κάποιο περιστατικό κακοποίησης σε γειτονικό σπίτι, έχει και εκείνος ένα κομμάτι της ευθύνης και μπορεί να κινητοποιηθεί, να σηκώσει το ακουστικό και να ειδοποιήσει την αστυνομία, τον εισαγγελέα, το Συνήγορο του Παιδιού ή να καλέσει τις τηλεφωνικές γραμμές 800 1132000 χωρίς χρέωση, το 1107 στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 11525 στην Ένωση Μαζί για το παιδί ή το 1056 στο Χαμόγελο του παιδιού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass