ΑΝΑΣΑ ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ 2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 5η ΥΠΕ

Καλύπτονται οι υπερβάσεις δαπανών σε φάρμακα

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2016 12:02

Τη δυνατότητα άμεσης κάλυψης των ελλείψεων σε φάρμακα έχει πλέον το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ το επόμενο διάστημα θα καλυφθούν και οι αντίστοιχες υπερβάσεις φαρμακευτικής δαπάνης που παρατηρήθηκαν επίσης στα Γενικά Νοσοκομεία Βόλου, Τρικάλων και Λαμίας.

Η κάλυψη των αναγκών του ΠΓΝΛ, που έφερε στην επιφάνεια με δημοσίευμά της η «Ε», θα καταστεί εφικτή με τη μεταφορά ποσού άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ από την 5η ΥΠΕ.

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε αρκετά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, οφείλεται στο γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 τα ακριβά φάρμακα σταμάτησαν να δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς χορηγούνται πλέον από τα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς όμως να μεταφερθεί και το σχετικό κονδύλι στα ταμεία του ΕΣΥ.

Έτσι, τα νοσοκομεία αυτά στα οποία λειτουργούν επιπλέον αγγειοχειρουργικές, θωρακοχειρουργικές ή καρδιοχειρουργικές κλινικές, όπως στο ΠΓΝΛ, είδαν εκ των πραγμάτων τη φαρμακευτική τους δαπάνη να εκτοξεύεται. Η δαπάνη αυτή επιδεινώθηκε περαιτέρω από τη φετινή αύξηση εισαγωγής ασθενών στο νοσοκομείο της Λάρισας, αλλά και την κυκλοφορία νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.

ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας ενέκρινε τη διάθεση κονδυλίου 20 εκατομμυρίων ευρώ, ως την πρώτη δόση έκτακτης επιχορήγησης στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ανοιγμάτων που παρουσιάζουν νοσοκομεία της αρμοδιότητάς τους ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη.

Το ποσό αυτό στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ανήλθε στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ και μεταφέρεται στο σύνολό του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σύμφωνα με τον διοικητή της, Νέστορα Αντωνίου.

Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η πρώτη διαχειριστική καταγραφή των ποσών που ξόδεψαν τα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης ΥΠΕ από το κονδύλι που τους είχε δοθεί για τη φαρμακευτική δαπάνη, από την οποία προκύπτει ότι τα περισσότερα νοσοκομεία δεν το χρειάστηκαν στο σύνολό του.

Έτσι, πέραν της έκτακτης επιχορήγησης του υπουργείου, προέκυψε επιπλέον ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο επίσης δίνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για την κάλυψη της υπέρβασής του στη φαρμακευτική δαπάνη.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Αντωνίου, αντίστοιχα αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα, προβλήματα έλλειψης φαρμάκων λόγω αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, αντιμετωπίζουν επίσης τα Γενικά Νοσοκομεία Βόλου, Λαμίας και Τρικάλων. Τα δικά τους ανοίγματα θα καλυφθούν με τη δεύτερη δόση της επιχορήγησης του υπουργείου Υγείας, αλλά και την επόμενη διαχειριστική καταγραφή των κονδυλίων για τα φάρμακα που περίσσεψαν στα υπόλοιπα νοσοκομεία.

* Αξίζει περαιτέρω να τονιστεί ότι ένα ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ από την παραπάνω οικονομική ένεση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά υγειονομικού υλικού, απαραίτητου για την ομαλή λειτουργία της μονάδας.

Παράλληλα, στο στάδιο της έγκρισης βρίσκεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων για την προμήθεια εξοπλισμού των χειρουργείων του ΠΓΝΛ.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass