ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΣΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των πανεπιστημιακών γιατρών

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2017 14:53

Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, να προχωρήσει στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των πανεπιστημιακών γιατρών, ώστε να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ,

έχει ανοίξει ένα νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στους κόλπους της υγειονομικής κοινότητας.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο αυτό το διάστημα βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και αναμένεται να είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα, υπάρχει ρύθμιση που τροποποιεί το σημερινό καθεστώς εργασίας των πανεπιστημιακών γιατρών.

Η εξέλιξη αυτή βασίζεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι παράνομη.

Η επίμαχη – τελευταία – παράγραφος στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου για το νέο πλαίσιο οργάνωσης τόσο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όσο και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις (πιθανότατα αποκλειστικής αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας : «η εργασιακή σχέση των μελών ΔΕΠ είναι αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διέπεται από τις σχετικές διατάξεις του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων.

Η διάταξη αυτή έχει ισχύ για όλα τα μέλη ΔΕΠ που διορίζονται για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό ίδρυμα ή ΑΤΕΙ μετά τη δημοσίευση του παρόντος».

(Εναλλακτική διατύπωση: «η διάταξη τίθεται σε ισχύ για τα υπηρετούντα και νεοδιοριζόμενα μέλη ΔΕΠ από 1/1/2018»).

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο, η ρύθμιση να μην αφορά μόνο τα νεοδιοριζόμενα μέλη ΔΕΠ, αλλά και τα ήδη υπάρχοντα.

Αναφέρεται επίσης ότι – για να «χρυσώσουν το χάπι» - θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους πανεπιστημιακούς επιλέξουν να κλείσουν τα ιατρεία τους να στελεχώσουν τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, τα οποία λειτουργούν, όπως είναι γνωστό, με αμοιβή.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ είναι και κυρίαρχη θέση των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στην «Ε», του συντονιστή του τμήματος υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Καριπίδη, ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που συμβάλλει στην εξυγίανση του χώρου της υγείας».

Εν τω μεταξύ, τις θέσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για το θέμα, διευκρινίζει πρόσφατη απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου, όπως σημειώνει στην «Ε», το μέλος του Γ.Σ. της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Λάμπρος Καραγεώργος.

Έτσι, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι «το καθηγητικό, πανεπιστημιακό κατεστημένο, χρησιμοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, της σημερινής συμπεριλαμβανομένης, ως μία από τις βασικές ομάδες ιδιοτελών συμφερόντων που προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας περίθαλψης.

Απαιτούμε την άμεση καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για όλους τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστημιακούς, στρατιωτικούς, γιατρούς από το πρώην ΙΚΑ.

Απαιτούμε την άμεση και πλήρη κατάργηση των απογευματινών (επί πληρωμή) ιατρείων, όσο και κάθε άλλης μορφής άσκησης ιδιωτικού έργου, από οποιονδήποτε μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο.

Απαιτούμε άμεσα τον πλήρη διαχωρισμό και τη διοικητική αυτοτέλεια των γιατρών του ΕΣΥ από τους πανεπιστημιακούς. Να εφαρμοστούν επιτέλους τα προβλεπόμενα στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ. Να υπάρξει πλήρης ισοτιμία στις υποχρεώσεις, στα ωράρια, στα δικαιώματα, στο εφημεριακό έργο κλπ., μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών γιατρών, αλλά και μεταξύ των τμημάτων του ΕΣΥ και των αντίστοιχων πανεπιστημιακών».

Η ΟΕΝΓΕ ζητάει να υπάρξει άμεσα συνάντησή της με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας «για να συζητηθούν οι παραπάνω θέσεις της, ειδικά σε σχέση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που φιλοξενούν πανεπιστημιακές κλινικές και ενόψει της κατάρτισης των νέων οργανογραμμάτων στα νοσοκομεία που πρέπει να λάβει υπόψη στοιχειωδώς τουλάχιστο την ανθρωπογεωγραφία ενός επίκαιρου χάρτη υγείας».

Μενέλαος Κατσαμπέλας  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass