Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΑ ΑΣΑΝΣΕΡ

Πολυεπίπεδη η διάλυση στο ΓΝΛ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2017 14:55

«Η διάλυση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είναι πολυεπίπεδη», τονίστηκε στο πλαίσιο έκτακτης συνέλευσης γιατρών και εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του «Κουτλιμπάνειου», με αφορμή πρόσφατα κρούσματα βλαβών σε ασανσέρ της υγειονομικής μονάδας.

Η ΕΙΝΚΥΛ, με έγγραφό της προς τη διοίκηση του ΓΝΛ ζητάει να μάθει αν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και συντήρησης των ανελκυστήρων κι αν υπάρχει η απαραίτητη πιστοποίηση για τη λειτουργία τους.

Όπως διευκρινίστηκε χθες, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το μεσαίο από τα τρία κεντρικά ασανσέρ του Γενικού Νοσοκομείου, αυτό συγκεκριμένα που χρησιμοποιείται για τη μετάβαση από τα επείγοντα στις κλινικές.

Πρόκειται για πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια και το οποίο έχει επανειλημμένα επισημανθεί στους υπεύθυνους της διοίκησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΝΚΥΛ, Λάμπρο Καραγεώργο.

Την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, το ασανσέρ πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση δύο ορόφων την πρώτη μέρα και … πέντε ορόφων τη δεύτερη, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός γιατρού και ενός νοσηλευτή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση υπήρχε στο ασανσέρ και ασθενής σε φορείο!

Οι γιατροί αναρωτιούνται γιατί δεν σταμάτησε η λειτουργία του ανελκυστήρα, ούτε την πρώτη, ούτε τη δεύτερη μέρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χθες βρέθηκε στο νοσοκομείο κλιμάκιο του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου.

ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΓΝΛ

Με αφορμή τα περιστατικά με το ασανσέρ, στη χθεσινή σύσκεψη τονίστηκε η «πολυεπίπεδη διάλυση που υπάρχει στο ΓΝΛ, αναφορικά με τις ξενοδοχειακές του υποδομές, καθώς επισημάνθηκαν προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας, τα παράθυρα των διαδρόμων και των χειρουργικών κλινικών.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, ανέφερε παράλληλα ότι η ένωση δεν τυγχάνει της απαραίτητης ενημέρωσης από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ τόνισε ότι «γιατροί και εργαζόμενοι πιέζονται και τρομοκρατούνται προκειμένου να μην δίνουν πληροφορίες για ό,τι συμβαίνει».

«Υπάρχει γενικότερα μια διαλυτική κατάσταση στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο κ. Καραγεώργος, «με ελλείψεις στον ιματισμό, σε φάρμακα, σε αντιδραστήρια, σε γραφική ύλη, πέρα βέβαια από τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού». Αναφέρθηκε επίσης στις κλινικές και τα ιατρεία που έκλεισαν και συγχωνεύτηκαν με το ΠΓΝΛ, χωρίς να αντικατασταθούν, όπως η ΩΡΛ, το Δερματολογικό, το Πνευμονολογικό και το Αιματολογικό.

Παράλληλα, υπάρχει μόνο ένας ψυχίατρος, ενώ άλλες κλινικές συνωθούνται χωρίς κανένα προγραμματισμό, όπως η Ογκολογική.

Τραγικές ελλείψεις παρατηρούνται επίσης στα γραφεία των γιατρών, στους κοιτώνες των εφημερευόντων, ο κλιματισμός δεν λειτουργεί σε όλες τις κλινικές και τουαλέτες δεν υπάρχουν παντού.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, «δουλεύουμε με τα 2/3 του προσωπικού που προβλέπει ο ήδη κουτσουρεμένος οργανισμός του νοσοκομείου, με υπερεξάντληση εργασίας, πέρα από τα όρια της αντοχής μας, με καταστρατήγηση των νόμων για το ανώτερο όριο εφημέρευσης και με πρωτοφανείς μετακινήσεις προσωπικού».

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά την περίπτωση παιδιάτρου που καλύπτει, πέρα από το ΓΝΛ, τις ανάγκες στο νοσοκομείο Καρδίτσας, το Κέντρο Υγείας Αγιάς και … όπου αλλού κριθεί απαραίτητο! «Τελικά, δεν κλείνουν άμεσα το νοσοκομείο, παρά το πετσοκόβουν τμήμα – τμήμα, μέχρι να ζητήσουν το κλείσιμό του οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», ήταν η χαρακτηριστική ρήση του κ. Καραγεώργου.

Για τα παραπάνω προβλήματα, καθώς και για τις απλήρωτες εφημερίες τους από τον περασμένο Νοέμβριο, οι γιατροί προτίθενται να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και να προγραμματίσουν σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στη χθεσινή συνέλευση υπήρξε συζήτηση και για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των νοσοκομείων, για το οποίο τονίστηκε ότι «είναι μέσο για την πλήρη παραχώρηση της δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο, με τις ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις όμορων νοσοκομείων που προωθεί, οδηγώντας στην εμπορευματοποίηση του χώρου. Είναι ένα νομοσχέδιο – σκούπα που μετατρέπει το ΕΣΥ σε προτεκτοράτο του Πανεπιστημίου».

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, προαναγγέλθηκε η προσφυγή του κλάδου στη δικαιοσύνη, καθώς «με την κατάργηση της διπλής συνταξιοδότησης χάνεται ο σχετικός κουμπαράς των γιατρών που πλήρωναν για δεκαετίες εισφορές σε δύο ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για καθαρή υφαρπαγή περισσοτέρων από 100.000 ευρώ από κάθε γιατρό».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Σχετικά Άρθρα