ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Στα μαιευτήρια το νέο εθνικό βιβλιάριο υγείας παιδιού

* «Εκτυπώθηκαν 200.000 αντίτυπα» δηλώνει στην «Ε» η διευθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού κ. Ιωάννα Αντωνιάδου

Δημοσίευση: 05 Απρ 2017 23:00

Ξεκίνησε σταδιακά η διάθεση του νέου βιβλιαρίου υγείας παιδιού, το οποίο θα προσφέρεται δωρεάν στους γονείς, από τη γέννηση του παιδιού τους.

Συνολικά 200.000 αντίτυπα διανεμήθηκαν σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις δημόσιας υγείας της χώρας μας, δηλώνει στην «Ε» η κ. Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου, Παιδίατρος-Αναπτυξιακή Παιδίατρος, Διευθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ιατρικής, στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και υποστηρίζει πως διατίθενται σταδιακά από τις μαιευτικές κλινικές και μόνο στις περιπτώσεις που έχει εξαντληθεί το απόθεμα των παλιών βιβλιαρίων υγείας παιδιού.

Επισημαίνει δε ότι: «Από την 1 Ιουνίου 2017 θα διατίθεται αποκλειστικά και μόνο το νέο βιβλιάριο, στις νέες γεννήσεις παιδιών, από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και τους φορείς, ανεξαρτήτως της υπόλοιπης διαθέσιμης ποσότητας του παλιού τύπου βιβλιαρίου υγείας παιδιού, ώστε για λόγους ισοτιμίας, σε εθνικό επίπεδο, να διατίθεται το νέου τύπου βιβλιάριο σε όλες τις περιπτώσεις».

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, μετά από ανάθεση από το Υπουργείο Υγείας το 2016.

Τα πρώτα διατέθηκαν σε όλη τη χώρα, στα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου σε μαιευτικές, νεογνολογικές κλινικές και μονάδες, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, της χώρας μας, οι οποίες υποχρεούνται, στο έσω μέρος του έμπροσθεν εξωφύλλου τους να τοποθετούν σφραγίδα με τα στοιχεία του φορέα που το χορηγεί με αύξοντα αριθμό, με νέα αρίθμηση στην έναρξη κάθε έτους και ημερομηνία παράδοσης στο γονέα, καθώς και να αναγράφουν και ονοματεπώνυμο και υπογραφή του επαγγελματία υγείας που το χορηγεί στους γονείς. Σε περιπτώσεις που σε μια Νοσηλευτική Μονάδα υπάρχουν περισσότερες από μία μαιευτικές κλινικές μονάδες, θα πρέπει επίσης υποχρεωτικά να αναγράφονται τα στοιχεία τους ώστε να προκύπτει η αντίστοιχη χορήγηση των βιβλιαρίων.

Η αλλαγή των παλιών βιβλιαρίων υγείας παιδιού κρίθηκε αναγκαία μετά από πρόταση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ώστε να γίνει πληρέστερο και σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα βιβλιάριο υγείας παιδιού.

Συντάχθηκε δε από το Ινστιτούτο, και οι αλλαγές αφορούν τόσο στη μορφή όσο και στα περιεχόμενα, με αναλυτικές και χρήσιμες πληροφορίες για κάθε ηλικία και στάδιο ανάπτυξης του παιδιού από τη γέννηση έως τα 18 του χρόνια.

Στόχος όπως αναφέρεται είναι «να βοηθήσει τους γονείς με απλό και κατανοητό τρόπο να παρακολουθούν την πορεία ανάπτυξης του παιδιού τους με την καταγραφή σημαντικών πληροφοριών, ενώ σε συνεργασία με τον παιδίατρο να γίνουν έγκαιρα αντιληπτές πιθανές παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό.

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού περιλαμβάνει εκτεταμένες πληροφορίες για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, την καταγραφή των εμβολιασμών αλλά και των ασθενειών ή των προβλημάτων υγείας που πιθανόν είχε σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Δίνεται επίσης έμφαση στον μητρικό θηλασμό αλλά και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με αυτόν, ενώ έχουν συμπεριληφθεί οι πρότυπες καμπύλες ανάπτυξης υγειών βρεφών που θηλάζουν, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Έτσι εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν στο εξής τα λάθος συμπεράσματα στα οποία οδηγούσαν οι προηγούμενες καμπύλες που είχαν προκύψει από δείγμα βρεφών που σιτίζονταν με επεξεργασμένο γάλα.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των παιδιών είναι σημαντική, όχι μόνο για την ιατρική διάγνωση και θεραπεία κοινών προβλημάτων υγείας και την έγκαιρη υποψία σοβαρών διαταραχών, αλλά και για τις πολύτιμες ευκαιρίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας που παρέχει.

Η συστηματική παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών, καθώς και η υποστήριξη των γονέων στο μεγάλωμά τους, αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών και βασικό άξονα του βιβλιαρίου αυτού».

Στο νέο βιβλιάριο δίνεται έμφαση στον διαχωρισμό των διαφόρων σταδίων ανάπτυξης παιδιού, μέχρι και τα 18 έτη του, κατανέμοντας αυτά (βρεφική, παιδική εφηβική ηλικία) σε διαφορετικές ενότητες.

Κι αυτό γιατί κάθε ηλικία έχει ειδικά χαρακτηριστικά, τόσο σε σχέση με τις βιολογικές όσο και τις συναισθηματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας.

Σε αυτό το βιβλιάριο επιλέχθηκαν συγκεκριμένες ηλικίες που είναι κατάλληλες για την εκτίμηση της υγείας, της ανάπτυξης και των αναγκών φροντίδας του παιδιού και της οικογένειας και δίνονται σαφείς κατευθύνσεις για το περιεχόμενο της εξέτασης στις ηλικίες αυτές, με στόχο τη δυνατότητα σφαιρικής και στοχευμένης προσέγγισης του παιδιού και της οικογένειας.

Επισημαίνουν δε οι συντάκτες του προς τους γονείς ότι: «θα πρέπει να θυμούνται ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και εξέλιξης της διάπλασης και συμπεριφοράς και ότι πρέπει να αποφεύγουν τις συγκρίσεις ανάμεσα στα παιδιά».

Σύμφωνα με την κ. Αντωνιάδου: «κάθε γονέας που ενδιαφέρεται να αποκτήσει το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού, μπορεί να το βρει στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού και να το εκτυπώσει για δική του χρήση. Απαγορεύεται ρητά η πώλησή του και η εκμετάλλευσή του ως εμπορικό προϊόν».

Στην περίπτωση που οι γονείς λαμβάνουν τα νέα βιβλιάρια από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, λόγω απώλειας ή καταστροφής αυτών σε αντικατάσταση του παλαιού, οι αρμόδιοι υπάλληλοι υποχρεούνται στο έσω μέρος του έμπροσθεν εξωφύλλου τους να τοποθετούν σφραγίδα με τα στοιχεία του φορέα που το χορηγεί, με αύξοντα αριθμό και ημερομηνία παράδοσης στο γονέα, καθώς και ονοματεπώνυμο και υπογραφή του επαγγελματία υγείας /υπαλλήλου που το χορηγεί στους γονείς.

Η επιστημονική ομάδα που δημιούργησε το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού, συγκροτήθηκε από τα εξής μέλη: Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου, Παιδίατρος-Αναπτυξιακή Παιδίατρος, Δ/ντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ιατρικής, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Τάκης Παναγιωτόπουλος Παιδίατρος-Επιδημιολόγος, Καθηγητής, Τομέα Υγείας του Παιδιού, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Α.

Αττιλάκος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής, Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Θ. Λύτρας, Ιατρός Εργασίας, συνεργάτης Τομέα Υγείας του Παιδιού, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Α. Ξεκαλάκη, Παιδίατρος, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής, Α. Παπαδημητροπούλου, Παιδίατρος, ΠΕΔΥ Ν. Φιλαδέλφειας και Α. Πρασούλη, Παιδίατρος-Αναπτυξιακή Παιδίατρος, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass