ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μια ΤΟπική Μονάδα Υγείας για ασθενείς και υγιείς

Δημοσίευση: 13 Απρ 2017 22:20

Οι ομάδες που θα απαρτίζουν κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) δεν θα αποτελούν μια κλασική μονάδα ιατρικής παρακολούθησης, αλλά θα παρακολουθούν το σύνολο του πληθυσμού στον τομέα ευθύνης τους, τόσο τους ασθενείς, όσο και τους υγιείς, καθώς θα πραγματοποιούν πολλές εξωστρεφείς δράσεις, θα καταγράφουν, θα ενημερώνουν και, ασφαλώς, θα παραπέμπουν ανθρώπους για τα περαιτέρω, στις μονάδες ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας ή τα νοσοκομεία, κατά περίπτωση.

Τα παραπάνω ανέφερε στην «Ε», ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρης Δημητριάδης, επιχειρώντας να δώσει το στίγμα όσων προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έθεσε προχθές σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός.

«Οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούν σαν ομάδα υγείας με δράσεις μέσα στην κοινότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης. «Πρόκειται για μία θεμελιακά καινούρια … τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς είναι μια διαφορετική προσέγγιση, μέσα στην κοινότητα».

ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ 1983

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχτούν οι θέσεις για το ανθρώπινο δυναμικό που θα απαρτίζει κάθε Τοπική Ομάδα Υγείας, δηλαδή γενικοί γιατροί – παθολόγοι, παιδίατροι, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί και διοικητικό προσωπικό, αν και βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι να υπάρξει θετική ανταπόκριση και το ανάλογο ενδιαφέρον για την κάλυψη των παραπάνω ειδικοτήτων.

Για να καταστεί περισσότερο σαφής ο τρόπος λειτουργίας των ΤΟΜΥ, ο κ. Δημητριάδης, εξήγησε ότι θα λειτουργούν ως απομακρυσμένες μονάδες των σημερινών ΠΕΔΥ – οι οποίες έχουν οριστεί ως μονάδες αναφοράς, όπως και το ΠΕΔΥ της Λάρισας – και εκεί, για παράδειγμα, θα απευθύνεται αρχικά ο κάθε πολίτης για όποιο πρόβλημα παρουσιάζεται. Στην ΤΟΜΥ, το πρόβλημα θα καταγράφεται, θα αξιολογείται και αν δεν είναι δυνατή η αντιμετώπισή του άμεσα, ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει για περαιτέρω εξετάσεις τον ασθενή στο ΠΕΔΥ, ή το οικείο Κέντρο Υγείας. Αν το πρόβλημα υγείας του ασθενούς χρήζει περισσότερο κρίσιμης επέμβασης, πάλι με πρωτοβουλία του ΤΟΜΥ, θα παραπέμπεται σε νοσοκομείο.

Εξυπακούεται ότι για τα επείγοντα περιστατικά, θα εξακολουθήσει η δυνατότητα του ασθενούς να επισκεφθεί τα ΤΕΠ και τα νοσοκομεία.

Με τον τρόπο αυτό, αφενός αναβαθμίζονται οι παροχές ΠΦΥ για κάθε πολίτη και, αφετέρου επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τα οποία δέχονται σήμερα επισκέψεις – και ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης – ακόμα και για «ψύλλου πήδημα».

«Η λειτουργία των ΤΟΜΥ θα προσομοιάζει με την ανάλογη των Κέντρων Υγείας, όταν λειτούργησαν για πρώτη φορά το 1983», επισημαίνει ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η 5η ΥΠΕ

Η επόμενη ερώτηση αφορά το επίπεδο ετοιμότητας της υγειονομικής περιφέρειας να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που θέτει η ανάγκη υλοποίησης του κυβερνητικού στόχου.

Ο κ. Δημητριάδης θυμίζει ότι στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε μία από τις πρώτες πανελλαδικά ημερίδες παρουσίασης του κυβερνητικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δόθηκε προχθές για δημόσια διαβούλευση και συγκεκριμένα στις 22 του περασμένου Δεκεμβρίου, παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρού.

«Εχουμε επικοινωνήσει ως ΥΠΕ από νωρίς τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, τονίζοντας τον πιλοτικό της χαρακτήρα, έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις και τις συμφωνίες με τους υπόλοιπους φορείς της κοινότητας, τους δήμους, κλπ.», σημειώνει ο κ. Δημητριάδης. «Αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στη διαδικασία αναζήτησης χώρων για την εγκατάσταση των ΤΟΜΥ και στοχεύουμε να έχουμε ολοκληρώσει όσα πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι».

Υπενθυμίζεται ότι στον σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ είναι η δημιουργία και λειτουργία εντός του 2017, 12 Τοπικών Μονάδων Υγείας, καταρχήν από μία σε κάθε μία από τις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών – Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα – και δεύτερης ενδεχόμενα στη συνέχεια σε κάθε μία από αυτές τις πόλεις.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass