ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ανίατα» προβλήματα από τις περικοπές δαπανών

* Τα ασυντήρητα μηχανήματα στέλνουν τους ασθενείς, πληρώνοντας επιπλέον, στον ιδιωτικό τομέα * Διακοπές στη θεραπεία καρκινοπαθών από τη χωρίς σχεδιασμό μεταφορά της φαρμακευτικής δαπάνης στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2017 22:40
Από την πρόσφατη συνάντηση βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με τη διοίκηση του ΠΠΓΝΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας παραδέχεται με ανακοίνωσή του πως ο φετινός προϋπολογισμός του νοσοκομείου «είναι ο ιστορικά χαμηλότερος προϋπολογισμός», «κάτω από το όριο ασφαλείας» Από την πρόσφατη συνάντηση βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με τη διοίκηση του ΠΠΓΝΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας παραδέχεται με ανακοίνωσή του πως ο φετινός προϋπολογισμός του νοσοκομείου «είναι ο ιστορικά χαμηλότερος προϋπολογισμός», «κάτω από το όριο ασφαλείας»

Με μια… βολική απόδοση ευθυνών στον Τύπο για τα κακώς κείμενα στη δημόσια υγεία, επιχείρησαν προχθές τόσο η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αντιστρέψουν επικοινωνιακά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοσοκομεία της Λάρισας και ιδιαίτερα το Πανεπιστημιακό.

Με αφορμή προχθεσινό δημοσίευμα της «Ε» για τη διακοπή των χειρουργείων λόγω μη συντήρησης του ιατροτεχνολικού εξοπλισμού, η 5η ΥΠΕ σε ανακοίνωσή της σημείωνε πως το δημοσίευμα «υποκρύπτει σκοπιμότητες και εντάσσεται στην από καιρό προσπάθεια αποδόμησης της προσπάθειας της Διοίκησης του Νοσοκομείου να ελέγξει το κόστος περίθαλψης μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών, την αλλαγή της διαδικασίας των προμηθειών και την προστασία του δημοσίου χρήματος».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δε – απαντώντας σε σχόλιο Λαρισαίας στο Facebook - έκανε λόγο για «μπούρδες» και πως η «φασαρία» (σ.σ. το δημοσίευμα δηλαδή) γίνεται γιατί «μπήκε η λίστα χειρουργείου, γίνεται έλεγχος σε προμήθειες και κάποιοι άρχισαν να δυσαρεστούνται».

Η σκανδαλολογία, που αποτελεί πάγια πρακτική των κυβερνώντων, εξυπηρετεί ως προς τη μετάθεση ευθυνών. Άλλωστε, ούτε η 5η ΥΠΕ ούτε και το Υπουργείο Υγείας, απαντούν στο έγγραφο της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος του ΠΠΓΝΛ, καθηγήτριας Ελ. Αρναούτογλου (πάνω στο οποίο βασίσθηκε το δημοσίευμα της «Ε») που υπογράμμιζε ότι: «είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι από Δευτέρα 12 Ιουνίου και μέχρι την επίλυση του θέματος θα πρέπει να προβώ στην αναστολή λειτουργίας των χειρουργικών αιθουσών τόσο σε τακτική όσο και σε επείγουσα βάση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τίθεται σοβαρό θέμα για την ασφάλεια των ασθενών».

Πριν όμως το έγγραφο της κ. Αρναούτογλου προηγήθηκε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας (Τρίτη 6 Ιουνίου) μετά από σύσκεψη βουλευτών του νομού και των διοικήσεων της ΥΠΕ και του ΠΠΓΝΛ.

Στην οποία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειωνόταν μεταξύ άλλων πως «”αγκάθι” για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αποτελεί η διαχείριση του φετινού του προϋπολογισμού, ο οποίος είναι μειωμένος 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά και είναι ο ιστορικά χαμηλότερος προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί για το νοσοκομείο – κυμαίνεται στα 42,6 εκατ. ευρώ, όταν το όριο ασφαλούς προϋπολογισμού ορίζεται από τους διοικούντες του, στα 50-52 εκατομμύρια ευρώ».

Το πρόβλημα των διαρκώς μειούμενων προϋπολογισμών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, που επισήμως παραδέχεται και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ είναι προκλητικά υπαρκτό και με επιπτώσεις στην παροχή των υπηρεσιών υγείας, που είναι δύσκολο να αποτιμηθούν.

Ο προϋπολογισμός του ΠΠΓΝΛ από τα 110 εκατ. ευρώ το 2010 μειώθηκε στα 42 εκατ. ευρώ φέτος, όταν πέρυσι ανερχόταν στα 48 εκατ. ευρώ.

Το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει πως οι, από δεκαετίες, ανεκτέλεστοι προϋπολογισμοί τινάχθηκαν στον αέρα στην κυριολεξία με την ένταξη των δαπανών και για το φάρμακο. Το 2016 το ΠΠΓΝΛ έλαβε 48 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήθηκε επιπλέον για τη φαρμακευτική δαπάνη. Για το 2017 το ΠΠΓΝΛ επιχορηγείται με 38,5 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά και με άλλα 3,5 εκατ. για το φάρμακο, πολύ κάτω δηλαδή από το όριο ασφαλείας, που παραδέχεται και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Όταν το Πανεπιστημιακό της Πάτρας έλαβε φέτος 52 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά και άλλα 4,5 εκατ. για τα φάρμακα.

Τα οικονομικά μεγέθη - αν και μιλούν από μόνα τους - ίσως να μην γίνονται αντιληπτά. Το διαπίστωσαν ωστόσο Λαρισαίοι καρκινοπαθείς, αφού από τη χωρίς σχεδιασμό ένταξη των πιστώσεων για τα φάρμακα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας χρειάσθηκε να διακόψουν για ημέρες τη θεραπεία τους ελλείψει ακριβών φαρμάκων. Δεν είχαν χρήματα σε συγκεκριμένους κωδικούς να αγοράσουν φάρμακα και απαιτήθηκε παρέμβαση του Υπουργείου.

Με τη διοίκηση του ΠΠΓΝΛ να διαβεβαιώνει- κατά τη συνήθη πρακτική της -πως «από Δευτέρα θα επιλυθεί το πρόβλημα». Από Δευτέρα θα επιλυθεί και το πρόβλημα της συντήρησης των χειρουργείων, μετά και την ανάδειξη του θέματος, όπου εκ θαύματος οι διοικήσεις βρήκαν – μετά το δημοσίευμα - τις 4.000 ευρώ που απαιτούνταν για να έρθει η εταιρία.

Το Υπουργείο Υγείας, η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, η διοίκηση του ΠΠΓΝΛ μπορούν να αποδίδουν τις ευθύνες σε «προσπάθειες αποδόμησης» άρα και σε «πολιτικές σκοπιμότητες» και να αφήνουν αιχμές ή υπονοούμενα περί «προμηθειών», αλλά η δυσλειτουργία των νοσοκομείων της Λάρισας από τις ελλείψεις πιστώσεων και υλικών αποτελεί κοινό μυστικό για τους πολίτες. Ο αριθμός των οποίων που καταφεύγει στα δημόσια νοσοκομεία, όλο και αυξάνεται λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσαν τα μνημόνια.

Όπως κοινό μυστικό αποτελεί ότι η μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού αφού στην τσέπη των ασφαλισμένων μεταφέρθηκε η δαπάνη για την ιατρική και φαρμακευτική δαπάνη.

Οι πολυσυζητημένες βλάβες σε μηχανήματα του ΠΠΓΝΛ δεν υποχρεώνουν τους πολίτες να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για εξετάσεις; Η μείωση των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες δεν είναι αυτές που στην πραγματικότητα μεταφράζονται σε προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών; Ποιος ευθύνεται για αυτό;

Η σκανδαλολογία ευνοείται από τις παραπομπές στον ιδιωτικό τομέα αλλά για τις «καμένες λυχνίες» και τα «ασυντήρητα μηχανήματα», οι διοικήσεις δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη. Γιατί δεν επισκευάζουν τις βλάβες για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής άμεσα;

Στο μέσον αυτής της αντιπαράθεσης βρίσκεται πάντα ο πολίτης, που ταλαιπωρείται – και πληρώνει επιπλέον - για τις υπηρεσίες υγείας στο δημόσιο ΕΣΥ. Η διοίκηση του ΠΠΓΝΛ έχει εγγράφως ενημερωθεί εδώ και μήνες για την ανάγκη συντήρησης των μηχανημάτων, υπόθεση που παραπέμπεται στις καλένδες, ελλείψει χρημάτων.

Πού βρήκαν ωστόσο – αμέσως μετά το δημοσίευμα - τις 4.000 ευρώ για τη συντήρηση στα χειρουργεία; Αν είχαν τα χρήματα γιατί δεν τα έδιναν έγκαιρα; Γιατί οι διοικούντες δεν απαντάτε το ερώτημα γιατί μειώνεται διαρκώς ο προϋπολογισμός του ΠΠΓΝΛ; Με ποιο σκεπτικό μάλιστα, όταν σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία άλλων Υγειονομικών Περιφερειών με ίδιο ή ανάλογο πληθυσμό, δεν συμβαίνει το ίδιο;

Το θέμα των «προμηθειών» αφήνει υπόνοιες για υπαρκτά ή ανύπαρκτα σκάνδαλα, ωστόσο γιατί το Υπουργείο Υγείας, δεν απαντά στο ερώτημα: Το ΠΠΓΝ Λάρισας κάνει σήμερα προμήθειες υλικών και με ποια διαδικασία; Όπως επίσης: επιλέγονται ή όχι φθηνότερα, στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, υλικά;

Έχουν γάζες στο νοσοκομείο; Έχουν υλικά για τις εξειδικευμένες – ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο – χειρουργικές επεμβάσεις; Η ανάδειξη του θέματος των χειρουργείων, μετά την επιστολή της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού, θα επιλύσει κατά πώς φαίνεται, το θέμα της συντήρησης των μηχανημάτων και από αύριο Δευτέρα τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά.

Αλλά με τις άλλες κλινικές, που επίσης εγγράφως έχουν ενημερώσει τις διοικήσεις της 5ης ΥΠΕ και του ΠΠΓΝΛ, πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα των ασυντήρητων μηχανημάτων;

Το πρόβλημα του προϋπολογισμού του ΠΠΓΝΛ αναδείχθηκε μετά τις διαμαρτυρίες των μελών ΔΕΠ και των ιατρών ΕΣΥ του νοσοκομείου με τις διοικήσεις να δεσμεύονται να υποβάλουν αίτημα για αύξηση των δαπανών μετά την προχθεσινή σύσκεψη.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ

Η συζήτηση βεβαίως κακώς εστιάζεται μόνο στο ΠΠΓΝΛ. Όταν το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για παράδειγμα αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα από τον «απαρχαιωμένο» ξενοδοχειακό εξοπλισμό όπως και από τις ελλείψεις σε σύγχρονο εξοπλισμό. Εκτός από τις επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια μέσω του ΕΣΠΑ, πόσα έργα έγιναν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας στα νοσοκομεία της Λάρισας;

Οι ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων αλλά κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού, ταλανίζουν και τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Μία ή δύο το πολύ νοσηλεύτριες στη νυχτερινή βάρδια για 20 τόσα κρεβάτια.

Να σημειωθεί τέλος πως η κατάσταση στο δημόσιο ΕΣΥ σε τοπικό επίπεδο για μια ακόμη φορά, θα απασχολήσει τη σύσκεψη που αναμένεται να συγκαλέσει - την ερχόμενη βδομάδα - ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός υιοθετώντας αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass