ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΓΟΝΝΩΝ:

Ιάσιμος στα πρώτα στάδια ο καρκίνος μαστού

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2017 22:55

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση συμπολιτών, κυρίως γυναικών, πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της 5ης θεματικής εβδομάδας πρόληψης, του ΚΕ.Π. Υγείας Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Τεμπών διάλεξη-ομιλία με θέμα: «Καρκίνος του Μαστού».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Γόννων του Δήμου Τεμπών με εισηγήτρια την κ. Ντανιέλα Αθανασιάδου, ιατρό χειρουργό-μαστολόγο.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα εξής 7 νοσήματα: α) καρκίνος του παχέος εντέρου β) καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) καρκίνος του μαστού δ) καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) ανεύρυσμα αορτής στ) καρκίνος του προστάτη και ζ) μελάνωμα.

Στην ομιλία της η χειρουργός μαστολόγος κ. Ντανιέλα Αθανασιάδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Ο καρκίνος του μαστού στα πρώιμα στάδια είναι ιάσιμος. Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού και η έγκαιρη διάγνωση προϋποθέτει ενημέρωση, κατανόηση και συμμετοχή των γυναικών στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου. Η διαδικασία της πρόληψης για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι συνεχής και συνεπής. Σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος είναι τις περισσότερες φορές ασυμπτωματικός. Μόνον η εξειδικευμένη ιατρική εξέταση από έμπειρο ειδικό ιατρό σε συνδυασμό με τη μαστογραφία και πολλές φορές και με το υπερηχογράφημα είναι σε θέση να διαγνώσει τον πρώιμο καρκίνο του μαστού.

Γι’ αυτό το λόγο οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάζονται ετησίως από την ηλικία των 40 ετών και να αυτοεξετάζονται μηνιαίως. Στις γυναίκες υψηλού κινδύνου η εξέταση από ειδικό ιατρό πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 35 ετών. Όσον αφορά στην αυτοεξέταση αυτή θα πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών, με σκοπό η γυναίκα να «γνωριστεί» με τους μαστούς της. Η ίαση του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από το στάδιο και το στάδιο από το πόσο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση.

Η ενημέρωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης και του ευ ζην».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον και τα όσα αναφέρθηκαν στην ομιλία από την κ. Τζένη Οικονόμου, μαία του Κέντρου Υγείας Γόννων του Δήμου Τεμπών με θέμα: «Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού καθώς και με την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη».

Νωρίτερα, στον χαιρετισμό της η υπεύθυνη του προγράμματος αντιδήμαρχος κ. Γεωργία Τσιόπα σημείωσε ότι το ΚΕΠ Υγείας είναι μία κοινωνική δομή του Δήμου Τεμπών που έχει ως στόχο την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας.

Το ΚΕΠ Υγείας προσφέρει στους δημότες τις εξής υπηρεσίες:

Ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την Πρόληψη των Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείας, βάσει τεκμηριωμένων οδηγιών (πρωτοκόλλων), κοινών για όλα τα ΚΕΠ Υγείας.

Προσανατολισμός και ενημέρωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας ανάλογα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας που αναφέρονται.

Οργάνωση προγραμμάτων μαζικού ελέγχου υγιών πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για διάφορα επικίνδυνα για τη ζωή νοσήματα (προσυμπτωματικός έλεγχος).

Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην κατεύθυνση και παρότρυνση των πολιτών να προβούν σε προληπτικές εξετάσεις, χρησιμοποιώντας τον ασφαλιστικό τους φορέα ή ακόμη και εξ ιδίων πόρων. Στην προσπάθεια αυτή ζητείται η βοήθεια των γιατρών ώστε να γίνεται άμεσα η πρόσβαση των πολιτών σε παρόχους εργαστηριακών εξετάσεων. Οι νέες δημοτικές δομές των Κ.Ε.Π. Υγείας των Δήμων θα αναλάβουν τον συντονισμό της προσπάθειας αυτής.

Οι γιατροί στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου θα εξετάζουν τους πολίτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα τους παραπέμπουν για διαγνωστικές εξετάσεις σύμφωνα με συγκεκριμένα διαγνωστικά πρωτόκολλα.

Το ΚΕΠ Υγείας προτείνει συγκεκριμένες επισκέψεις και εξετάσεις στον θεράποντα ιατρό, ώστε κάθε πολίτης να θωρακίσει την υγεία του. Οι προτεινόμενες εξετάσεις καλύπτονται, υπό προϋποθέσεις, από τον ΕΟΠΥΥ.

Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Αλεξανδρής.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Γόννων και Μακρυχωρίου κ. Γιώργος Μπανιώρας και κ. Άννα Καραπάνου – Μαγαλιού, ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τσούγιας δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Κυρίτσης κ.ά.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass