ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η πρόληψη αρχίζει από τους νέους πριν γίνουν γονείς

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2018 22:10

«Η πρόληψη δεν έχει ηλικία», υποστήριξε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οδοντιατρικής Προληπτικής και Περιοδοντολογίας του ΑΠΘ Βασιλική Τοπίτσογλου σε δηλώσεις της, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας με αφορμή το πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής που διοργάνωσε χθες το απόγευμα.

Απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς, γονείς και εθελοντές οδοντιάτρους κατά την ομιλία της η κ. Τοπίτσογλου αναφέρθηκε στην πρόληψη και την αγωγή στοματικής υγείας στα σχολεία, και έθεσε στους παρευρισκόμενους το εξής ερώτημα: «Τα πρακτικά πράγματα διδάσκονται με πρακτικό τρόπο. Το βούρτσισμα των δοντιών πώς διδάσκεται;».

Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη σημείωσε ότι «η οικονομική κρίση μας αναγκάζει να σκεφτούμε τα δεδομένα από την αρχή και μας κάνει να εκτιμήσουμε περισσότερο την αξία της πρόληψης». Πότε όμως ξεκινά η πρόληψη; Αρκετά νωρίς σύμφωνα με την ίδια, «η πρόληψη δεν αρχίζει από τους νέους, δεν αρχίζει από την παιδική ηλικία, είναι αργά ακόμα και από τη βρεφική ηλικία. Η πρόληψη αρχίζει από τους νέους πριν γίνουν γονείς. Δεν έχει ηλικία. Από τη στιγμή που θα ανατείλει ένα δόντι μέχρι τα βαθιά γεράματα που ίσως φύγουν τα δόντια πάντα χρειάζεται η πρόληψη».

Πρόληψη σημαίνει συχνός έλεγχος και σωστή διατροφή. «Πρέπει να ελέγχουμε τα μικρόβια που προσκολλούν, αναπτύσσονται πάνω στις σκληρές επιφάνειες δηλαδή στα δόντια. Πρέπει να μάθουμε να διώχνουμε τα μικρόβια πριν γίνουν οι πλάκες παχιές. Πρέπει να μάθουμε πώς να μην ταΐζουμε τα μικρόβια αυτά που τα ξετρελαίνουν. Όπως είναι τα ζαχαρούχα. Δεν θα κόψουμε τα ζαχαρούχα αλλά δεν θα ταΐζουμε συχνά τα μικρόβια με αυτά. Πρέπει να μην καταναλώνουμε συχνά όξινα προϊόντα, όπως είναι οι χυμοί, ακόμα και αν είναι υγιεινοί για όλους τους άλλους λόγους, για τα δόντια μπορεί να είναι βλαπτικά. Πρέπει να μάθουμε να διαλέγουμε τα μέσα πρόληψης, δηλαδή ποια είναι η σωστή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, πώς να τα χρησιμοποιούμε σωστά χωρίς να κάνουμε βλάβες στα δόντια και στα ούλα. Πρέπει να μάθουμε τι να τρώμε για να έχουμε γενική υγεία καλή, ώστε να εξασφαλίσουμε και τη στοματική υγεία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε ένα όπλο που λέγεται φθόριο και που είναι πολύ βοηθητικό στο να επουλωθούν βλάβες, είναι σύμμαχος το φθόριο καθώς ενισχύει την ενασβεστίωση του σάλιου. Σάλιο πρέπει να έχουμε στο στόμα γιατί είναι φάρμακο τοπικό», αναφέρει η κ. Τοπίτσογλου περιγράφοντας όλα όσα μεταφέρουν εκπαιδευτικοί και εθελοντές οδοντίατροι στα μικρά παιδιά.

Για τις δράσεις του συλλόγου μίλησε ο πρόεδρος Στάθης Κουτσογιάννης υποστηρίζοντας ότι «ο Οδοντιατρικός Σύλλογος συνεχίζει τις δράσεις του γύρω από το θέμα της προληπτικής, μιας και η πρόληψη είναι ένα σοβαρό κομμάτι της οδοντιατρικής επιστήμης. Τα προγράμματα πρόληψης δεν σταματούν μόνο στα παιδιά, συνεχίζουμε το πρόγραμμα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του καταστήματος κράτησης Λάρισας, στα ΚΑΠΗ της πόλης, αλλά και πρόσφατα υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον Σύλλογο και τον Δήμο Λαρισαίων για την πρόληψη και την καταγραφή της στοματικής υγείας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης μας. Συγκεκριμένα σε 22 παιδικούς σταθμούς και σε ένα σύνολο 2.000 μικρών παιδιών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βιωματικό εργαστήριο για τον τρόπο οργάνωσης του μαθήματος Αγωγής Στοματικής Υγείας με τη βιωματική μέθοδο διδασκαλίας.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass