ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΔΩΡΕΑ ΝΙΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Συν...δωρεά και χείρα κίνει, στο Πανεπιστημιακό

* Η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού τίθεται ως λογικό προαπαιτούμενο από τους δωρητές * Οι 7 σύγχρονοι γραμμικοί επιταχυντές θα αναβαθμίσουν την ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ των γιατρών στη μάχη κατά του καρκίνου * Απαιτείται και τοπική πίεση προς το υπουργείο Υγείας, ιδίως όταν ιδιώτες εισβάλλουν στον συγκεκριμένο τομέα καλύπτοντας το κενό που αφήνει το δημόσιο νοσοκομείο

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2015 7:56

Πίεση για την εφαρμογή «ισοδύναμου μέτρου» ασκεί το Ίδρυμα Νιάρχου στο υπουργείο Υγείας. Προκειμένου να προχωρήσει η εξαγγελθείσα δωρεά 7 σύγχρονων γραμμικών επιταχυντών , σε ισάριθμα νοσοκομεία, γεγονός που θα αναβαθμίσει την ακτινοθεραπεία και την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ελλάδα, το ίδρυμα απαιτεί να δρομολογηθεί η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού ώστε να λειτουργήσει ο εξοπλισμός που θα δωρηθεί. Απολύτως λογική απαίτηση, καθώς η τεχνολογία δεν έχει εξελιχθεί τόσο ώστε να λειτουργούν τα μηχανήματα από μόνα τους, δίχως επιστήμονες και τεχνικούς ενώ πολλά είναι τα παραδείγματα, ιδίως στα δημόσια νοσοκομεία, με εξοπλισμό που αραχνιάζει στα κουτιά μέχρι να γίνει κατορθωτό να λειτουργήσει.

Ένα από τα νοσοκομεία-υποδοχείς της δωρεάς, είναι και το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, όπου το υφιστάμενο μηχάνημα ακτινοθεραπείας «έχει φάει τα ψωμιά του». Οι συχνές βλάβες ματαιώνουν θεραπείες ενώ η έλλειψη αυτοματισμών της παλιάς τεχνολογίας καθηλώνει τις δυνατότητες του επιστημονικού δυναμικού στο μισό περίπου. Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είχε προκύψει την κατάλληλη στιγμή, όταν ανακοινώθηκε πριν ένα χρόνο, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της Ακτινοθεραπείας για τους χιλιάδες πάσχοντες στη Θεσσαλία και την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο το προαπαιτούμενο που διατυπώθηκε από το Ίδρυμα, πάγωσε την ελπίδα που ερχόταν.

ΜΠΟΡΕΙ ΑΛΛΑ...

Η ατυχία για το Πανεπιστημιακό της Λάρισας είναι ότι ενώ το δικό του Τμήμα Ακτινοθεραπείας διαθέτει λίγο-πολύ το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία του νέου γραμμικού επιταχυντή, εντούτοις δεν μπορεί να επωφεληθεί της δωρεάς. Επειδή αυτή «πάει πακέτο» και οι 7 γραμμικοί επιταχυντές θα προσφερθούν μαζί. Τα υπόλοιπα νοσοκομεία παραλήπτες είναι τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά σε Πάτρα, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, το Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη και το Αττικόν και το Αλεξάνδρα στην Αθήνα. Εάν ευοδωθεί η δωρεά, συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ, πραγματικά θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ των Ελλήνων γιατρών στη μάχη κατά του καρκίνου.

«Ζητήσαμε να προχωρήσει η προμήθεια του μηχανήματος κατ΄ εξαίρεση για τη Λάρισα, που δεν έχει θέμα έλλειψης προσωπικού, όμως μας απάντησαν ότι δεν γίνεται και πως η δωρεά πρέπει να προχωρήσει συνολικά», λέει ο καθηγητής Γιώργος Κύργιας, διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού. Ο οποίος έχει ήδη συζητήσει σχετικά με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου και τον υποδιοικητή Μιχάλη Βενιζέλο, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς το υπουργείο Υγείας. Το Ίδρυμα Νιάρχος θέτει ως προαπαιτούμενο της δωρεάς τη δρομολόγηση της πρόσληψης συνολικά 96 γιατρών, ακτινοφυσικών και τεχνολόγων στα Τμήματα των 7 νοσοκομείων που θα εγκατασταθούν οι νέοι γραμμικοί επιταχυντές. Ευτυχής συγκυρία βεβαίως που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μεγάλο αριθμό προσλήψεων στον τομέα της Υγείας, κάποιες από τις προβλεπόμενες θέσεις αντιστοιχούν ήδη στις απαιτήσεις του Ιδρύματος ενώ δεν είναι δύσκολο να γίνει η απαραίτητη προσαρμογή.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Η πίεση είναι μεγαλύτερη για την 5η ΥΠΕ καθώς προσφάτως ανακοινώθηκε από ιδιωτική κλινική αθηναϊκού ομίλου, η οποία εδρεύει στη Λάρισα, επένδυση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής, αφού υφίσταται το κενό στο Πανεπιστημιακό. Τυχόν ματαίωση της εγκατάστασης νέου εξοπλισμού στο δημόσιο νοσοκομείο, τη συγκεκριμένη στιγμή, θα μπορούσε να προκαλέσει δυσμενείς συσχετισμούς και σχόλια για την τοπική αλλά και την κεντρική διοίκηση στον τομέα της Υγείας. Αλλά και πιθανή αδράνεια των τοπικών κυβερνητικών παραγόντων.

ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ

* Αξίζει επίσης η υπενθύμιση ότι η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου για τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό, η οποία είχε ναυαγήσει το 2010 λόγω αβελτηρίας των τότε διοικήσεων, είναι δυνατόν να επανενεργοποιηθεί εφόσον υπάρξει υπουργική απόφαση που να ιδρύει τη συγκεκριμένη Μονάδα. Διαδικασία που δεν είναι απλή αλλά ούτε και θεωρείται εφάμιλλη του «γόρδιου δεσμού» και η οποία μάλλον πρέπει να προωθηθεί από τους τοπικούς παράγοντες προς το υπουργείο Υγείας.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass