«Ξεψυχά» το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Εφιαλτικές εφημερίες, ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα *«Επικίνδυνη η μετατροπή του σε νοσοκομείο μόνο για Covid περιστατικά» καταγγέλλει η ΕΙΝΚΥΛ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2021 21:20

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, με γιατρούς και νοσηλευτές στα όρια της κατάρρευσης να δίνουν καθημερινά μάχη απέναντι στο σφοδρότερο κύμα κορονοϊού, άθλιες υποδομές, ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, όπως την περιέγραψαν χθες το πρωί τα μέλη της ΕΙΝΚΥΛ (Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ο χώρος του αμφιθεάτρου όπου παραχωρήθηκε η συνέντευξη Τύπου λειτουργεί πλέον και ως γραφείο των ιατρών της Παθολογικής, καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρος διαθέσιμος. Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ κ. Νίκος Νταφούλης σκιαγράφησε μια πολύ άσχημη κατάσταση, επιρρίπτοντας ευθέως τις ευθύνες στην Κυβέρνηση που όπως είπε το μόνο της σχέδιο είναι η στήριξη του ιδιωτικού τομέα, αφήνοντας στο έλεος το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ για ακόμα μια φορά τόνισε με έμφαση ότι το ΓΝΛ δεν πρέπει να μετατραπεί σε Covid Νοσοκομείο, γιατί δεν υπάρχουν τα «όπλα» και γιατί ο κίνδυνος να αυξηθεί η θνητότητα σε Covid και μη Covid περιστατικά είναι τεράστιος. Μάλιστα, προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ ανέφερε ότι συνεχίζεται και η προσπάθεια συλλογής υπογραφών γιατρών με πρόθεση παραίτησης. «Tέταρτο κύμα, τέταρτη ήττα με ευθύνη της Κυβέρνησης, που έχει τη δικιά της ατομική ευθύνη των χιλιάδων νεκρών. Πολεμάμε χωρίς όπλα με σχέδιο τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Δύο χιλιάδες ιδιωτικές κλίνες, Στρατιωτικό Νοσοκομείο χωρίς οξυγόνο, εγκαταλελειμμένα σύγχρονα κτίρια όπως η Αρωγή, 1.300 γιατροί στον Νομό, με πάνω από 200 σε ειδικότητες πρώτης γραμμής και η μάχη δίνεται σε ένα κτίριο που κυριολεκτικά είναι ακατάλληλο, με ελάχιστους γιατρούς που έχουν εξαντληθεί. Στο 4ο κύμα της πανδημίας ο Υπουργός ανακοινώνει ότι θα επιτάξει ιδιώτες γιατρούς γιατί κανείς δεν έρχεται με την αμοιβή των 4.500 ευρώ τον μήνα. Στο ΕΣΥ οι γιατροί εργάζονται με λιγότερο από τα μισά σε άθλιες συνθήκες, ενώ αποδεικνύεται το ψέμα των υποτιθέμενων προσλήψεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας ο κ. Νταφούλης επανέλαβε τα αιτήματα για προσλήψεις, άρση των αναστολών στους υγειονομικούς, ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, αλλά και των Κέντρων Υγείας για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Θανάσης Αθανασιάδης που έκανε λόγο για ανύπαρκτο κυβερνητικό σχέδιο, πλήρη απαξίωση των εκκλήσεων και παραινέσεων του υγειονομικού κινήματος για προετοιμασία ενός κεντρικού σχεδίου αντιμετώπισης της νέας έξαρσης της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι η μετατροπή του νοσοκομείου σε Covid είναι μια άκρως επικίνδυνη, καινοφανής και επισφαλής διαδικασία. Επίσης ο κ. Αθανασιάδης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη στη Λάρισα σχολιάζοντας « Ήλθε, δεν είδε και απήλθε ο υπουργός. Δεν είχε την περιέργεια να δει τα νοσοκομεία της πόλης και τις υποδομές τους, να μιλήσει με τους πάλαι ποτέ ήρωες εργαζόμενους!», ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις που έκανε χαρακτηρίζονται από «ασάφεια, γενικότητες, ψεύδη και χωρίς αιδώ λοιδορία των σκληρά εργαζόμενων υγειονομικών».
Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ τόνισε για ακόμα μια φορά την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έγκαιρα με επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και ένταξη στον σχεδιασμό και άλλων δομών όπως π.χ. του Στρατιωτικού Νοσοκομείου της πόλης. Από την προηγούμενη έξαρση αγωνιωδώς πιέζαμε για σχεδιασμό και προετοιμασία λύσεων».

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ»
Την ανάγκη υπαρξης οργανωμένου σχεδίου ακόμη και την εφαρμογή ενός τοπικού λοκντάουν επισήμανε ο διευθυντής των Τ.Ε.Π. κ. Δημήτρης Μπαμπαλής. «Δεν μπορεί το νοσοκομείο μας με τις δυνάμεις που έχει σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές να γίνει πάλι ο κύριος άξονας του νέου πανδημικού κύματος που η δική μας αίσθηση όσοι δουλεύουμε στην πρώτη γραμμή είναι ότι είναι χειρότερο από τα προηγούμενα. Είναι χειρότερο γιατί τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα και δεν υπάρχει πρόβλεψη να γίνει κάτι για αυτό, έστω ένα τοπικό λοκντάουν, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε κάμψη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και επίσης έχουμε ένα σφοδρό κύμα πανδημίας με την κοινωνία ανοιχτή και την υπόλοιπη νοσηρότητα ανοιχτή. Έχουμε τροχαία ατυχήματα, η κίνηση των επειγόντων περιστατικών έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας, με μια τρομακτική επιβάρυνση σε όλο και πιο βαριά περιστατικά Covid.
Δεν έχουμε πλέον καμία διάθεση να περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις που θα βαθαίνουν τη συμμετοχή του νοσοκομείου μας στην πανδημία και θα αφήνουν ακάλυπτη την υπόλοιπη νοσηρότητα. Ήταν υπόσχεση της Κυβέρνησης ότι δεν θα τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας και δεν θα μείνουν εκτός νοσοκομείου. Κανείς δεν φταίει περισσότερο από την ίδια την Κυβέρνηση για την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Είμαστε διατεθειμένοι αυτήν τη φορά να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τα σχέδια να μετατραπεί το νοσοκομείο μας σε μονοθεματικό νοσοκομείο. Στις περισσότερες εφημερίες οριακά στο 100% πληρότητα σε Covid και μη περιστατικά.
Έχουμε χωροταξικά προβλήματα και έχουμε φτάσει σε σημείο στον ίδιο ακριβώς όροφο να φιλοξενούμε και Covid και μη περιστατικά. Βλέπουμε ένα μεγάλο τσουνάμι να έρχεται χωρίς κανένα σχέδιο. Αν δεν αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και μας βρει μια εφημερία με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων θα ζήσουμε ακραίες καταστάσεις. Όσοι δουλεύουμε στα επείγοντα τρομάζουμε με την ιδέα ότι θα έχουμε ασθενείς που δεν θα ξέρουμε πού θα τους πάμε. Η λύση να πετάξουμε τη μη Covid νοσηρότητα στα νύχια των εμπόρων της υγείας δεν μας εκφράζει».

ΑΘΛΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Στην άθλια κατάσταση των κτιριακών υποδομών του ΓΝΛ αναφέρθηκε ο καρδιολόγος και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ Λάμπρος Καραγεώργος σημειώνοντας τα εξής: «Το Γ.Ν.Λ. έχει 8 αλλά κτίρια που κατασκευάστηκαν από τη δεκαετία του ’30. Δεν είναι κατάλληλο ειδικά για τα Covid περιστατικά. Για πάνω από 30 χρόνια υπάρχει ένα ποσό από το κληροδότημα Βαΐτση που δόθηκε για το κτιριακό και 11 εκατ. από την Κυβέρνηση για κτιριακή κατασκευή. Αυτά τα χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ».

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΓΝΛ
Από τα στοιχεία που παρέθεσε το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ η κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στις κλινικές του ΓΝΛ είναι η εξής:
-Παθολογική Κλινική: 8 Παθολόγοι αντιμετωπίζουν το 50% του όγκου νοσηλειών της πανδημίας σε έναν μεγάλο νομό. Κάνουν εφημερίες 1 ειδικός και 2 ειδικεύομενοι για 30 ώρες έχοντας την ευθύνη περισσότερων από 80 ασθενών. Θα πρέπει να έρθουν άλλοι 8 παθολόγοι άμεσα.
-Παιδιατρική: 2 παιδίατροι για όλο τον Νομό και την ΥΠΕ λόγω της Παιδοχειρουργικής.
-ΤΕΠ: Ελάχιστοι μόνιμοι γιατροί για αμέτρητα περιστατικά. Έλλειψη χώρων για Covid περιστατικά.
-ΜΕΘ: 6 εντατικολόγοι για 16-18 κρεβάτια. Χρειάζονται 5 εντατικολόγοι.
-Ακτινολογικό: Λόγω παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων 5 εφημερίες αυτόν τον μήνα θα είναι ακάλυπτες.
-Αναισθησιολογικό: 7 αναισθησιολόγοι για χιλιάδες χειρουργεία και καθημερινές διακομιδές μέχρι και την Πάτρα.
-Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: 2 νεφρολόγοι για όλο τον νομό. Να προκηρυχθεί άμεσα 1 θέση.
-Χειρουργική, Ορθοπεδική, Ουρολογική, Μαιευτική Γυναικολογική, κλινικές με μεγάλες ελλείψεις σε υλικά και γιατρούς που κλείνουν η μία μετά την άλλη και μετατρέπονται σε Covid κλινικές, με αποτέλεσμα χιλιάδες περιστατικά να μην μπορούν να χειρουργηθούν.
-Παιδοχειρουργική: 3 παιδοχειρουργοί για όλη την 5η ΥΠΕ με κλειστή την κλινική τους γιατί μετατράπηκε σε Covid.
-Ογκολογικό: 2 ογκολόγοι για αμέτρητα περιστατικά.
-Καρδιολογική: 6 καρδιολόγοι για όλο τον νομό. Έχουν ζητήσει έναν επικουρικό γιατρό εδώ και μήνες και δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη η θέση.
-Εργαστήρια: Ελάχιστοι γιατροί, θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις και η θέση για 1 επικουρικό που έχουν ζητήσει.
-Οφθαλμολογική Κλινική: 2 χρόνια χωρίς κλινική λόγω Covid, 4 οφθαλμίατροι με αμέτρητα περιστατικά. Απαιτείται ανανέωση του επικουρικού και προκήρυξη ακόμα μίας θέσης μέχρι να προκηρυχθούν οι κενές οργνικές θέσεις.
-Αιμοδοσία: Τεράστιο έργο στον νομό χωρίς γιατρούς και μέσα.
-2 νευρολόγοι και 1 ψυχίατρος για όλο το Νοσοκομείο.
-Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας: Καμία στήριξη σε αυτό το μοναδικό και ειδικό τμήμα.
-Ειδικευόμενοι γιατροί χωρίς ρεπό που δεν εκπαιδεύονται.
-Νοσηλευτικό προσωπικό: Μεγάλη επιβάρυνση λόγω των ελλείψεων και των αναστολών. Δεν μπορούν να πάρουν ρεπό και έχουν εξουθενωθεί.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass