Να ανοίξουν τα χειρουργεία στα δύο νοσοκομεία

ΖΗΤΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ - ΠΕΝΙΧΡΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΓΝΛ ΚΑΙ 5η ΥΠΕ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2022 21:01
Από τη συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Από τη συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου

Χαμηλότερες των προσδοκιών, από άποψη όγκου συμμετοχής και δυναμικής σε σχέση με το διεκδικητικό πλαίσιο, αποδείχθηκαν χθες οι δύο κινητοποιήσεις, που οργανώθηκαν στον προαύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου και στις εγκαταστάσεις της 5ης ΥΠΕ στο πλαίσιο της πανελλήνιας ημέρας δράσης για την υγεία.
Στο επίκεντρο και των δύο κινητοποιήσεων, με κάποιες διαφοροποιήσεις, βρέθηκε η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των δύο νοσοκομείων της Λάρισας διαρκούσης της πανδημίας, με το αίτημα για τη στήριξή του τόσο οικονομικά όσο και με προσωπικό και εξοπλισμό να παραμένει συνεχές.

Στην πρώτη κινητοποίηση της ΕΙΝΚΥΛ και της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου περιγράφηκε με τα πλέον μελανά χρώματα η κατάσταση των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών στην πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας, που προβλέπει οι ιατροί των χειρουργικών τμημάτων δημόσιων νοσοκομείων να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές.
Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για κατάρρευση του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι από τους 120 γιατρούς που προβλέπονται, υπάρχουν μόλις 95, ενώ από το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλύπτονται μόλις 480 θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες 830! Την ίδια ώρα, συνέχισε, παρατηρούνται τεράστιες και επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού σε Τμήματα πρώτης γραμμής όπως: το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η ΜΕΘ, τα Τμήματα Παιδιατρικής, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας και Αιμοκάθαρσης, Νευρολογίας, Παθολογίας, ενώ σημαντική υποστελέχωση μαστίζει το Ακτινοδιαγνωστικό, το Παθολογικό, το Ουρολογικό, το Ογκολογικό κ.ά, ενώ η μακροχρόνια έλλειψη Τμημάτων, όπως Ω.Ρ.Λ., Πνευμονολογίας, Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας αυξάνουν τα προβλήματα στη διαχείριση ασθενών και ασθενειών.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γεωργία Παπαδάμου ζήτησε τη μονιμοποίηση των 18 επικουρικών γιατρών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μάχιμες κλινικές αλλά προβλέπεται να απολυθούν στις 16 Απριλίου, ενώ κάλεσε τις υγειονομικές αρχές να ανοίξουν τα χειρουργεία για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και να καταργήσουν τη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας να χειρουργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές.
Την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης αλλά και στελέχωσης των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό μέσω προσλήψεων ανέδειξε σε μήνυμά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος, με τον πρόεδρο των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λάρισας Αστ. Τσούτσα να χαρακτηρίζει άθλια την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Λάρισας και να ζητά έμπρακτη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία των συγκεντρωθέντων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα για τη στήριξη του συστήματος υγείας.
ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ
Για υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών εξαιτίας του παγώματος των δημόσιων δαπανών για την υγεία «παρότι δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί μνημονιακοί περιορισμοί» έκανε λόγο χθες το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της 5ης ΥΠΕ.
«Κάθε ημέρα θρηνούμε περί τους εκατό νεκρούς. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις αντιμετώπισής της όπως οι εμβολιασμοί, η εμπειρία στην αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου, μακρύς χρόνος για την οργάνωση του συστήματος με την κατάλληλη στελέχωση και επαρκή εξοπλισμό» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση για να συμπληρώσει: «Οι 7.000 αναστολές εργασίας δεν αναπληρώθηκαν στο σύνολό τους. Επιπλέον, λόγω των 2.000 περίπου συνταξιοδοτήσεων και χωρίς να γίνει καμία νέα μόνιμη πρόσληψη, δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας. Η Κυβέρνηση αρνείται να άρει τις αναστολές εργασίας και να επιστρέψουν πίσω οι υγειονομικοί, με συχνό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο, αν και χάνονται ζωές ασθενών».
Στο διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης περιλήφθηκαν μεταξύ άλλων η ένταξη στα ΒΑΕ, η ενίσχυση των Νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, η επιστροφή υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή με συνεχή τεστ, η ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας, η μονιμοποίηση Συμβασιούχων, η αύξηση Μισθών, η δωρεάν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, συνταγογράφηση τεστ κορονοϊού, δωρεάν τεστ, η ανάκληση οδηγιών ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού, ο χαρακτηρισμός ως εργατικού ατυχήματος ο θάνατος από κορονοϊό και η επίταξη ιδιωτικού τομέα άνευ όρων και προϋποθέσεων.

Δ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass