Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2022 21:01
Βελτιωμένη εμφανίζεται η σχέση του γνωστού γυναικολόγου Κώστα Πάντου με την πανεπιστημιακή κοινότητα στη Λάρισα ενόψει και της λειτουργίας της νέας Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΓΕΝΕΣΙΣ στη Λάρισα. Παρόντες στην πρόσφατη παρουσίαση του νέου εγχειρήματος οι καθηγητές Γυναικολογίας Κώστας Νταφόπουλος, Γενικής Χειρουργικής Δημήτριος Ζαχαρούλης και Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Δημήτρης Μπόγδανος, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν απευθείας από τον Κώστα Πάντο και να ανταλλάξουν απόψεις για περαιτέρω συνεργασίες. Βελτιωμένη εμφανίζεται η σχέση του γνωστού γυναικολόγου Κώστα Πάντου με την πανεπιστημιακή κοινότητα στη Λάρισα ενόψει και της λειτουργίας της νέας Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΓΕΝΕΣΙΣ στη Λάρισα. Παρόντες στην πρόσφατη παρουσίαση του νέου εγχειρήματος οι καθηγητές Γυναικολογίας Κώστας Νταφόπουλος, Γενικής Χειρουργικής Δημήτριος Ζαχαρούλης και Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Δημήτρης Μπόγδανος, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν απευθείας από τον Κώστα Πάντο και να ανταλλάξουν απόψεις για περαιτέρω συνεργασίες.

Οι εμβολιασμοί, οι δωρεές και το συνέδριο Α.Π.Θ.

Τον αριθμό των 20 εκατομμυρίων ξεπέρασαν οι εμβολιασμοί, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού

Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη στο twitter. Συγκεκριμένα, όπως έγραψε, «ξεπεράσαμε χθες τους 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Σε 14 μήνες, μέσα από το emvolio.gov.gr, δώσαμε τη δυνατότητα σε 7.5 εκατομμύρια συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και να εκδίδουν τα πιστοποιητικά τους με απλό και ασφαλή τρόπο». Να αναφέρουμε ότι ο υπουργός έχει χαρακτηρίσει την «Επιχείρηση Ελευθερία» ως τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας και εξυπηρέτησης πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι «αν κάποιος ρωτούσε ποιο ήταν το κλειδί της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος, θα απαντούσα πως ήταν η ψυχραιμία όλης της ομάδας απέναντι στις δυσκολίες και η απόλυτη δέσμευση της επίλυσής τους».

 

GYNAIKES

Ψυχική υγεία
Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να διεξαχθεί ειδική έρευνα για πρώτη φορά μόνο μεταξύ των γυναικών της Ευρώπης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς και τη σοβαρή αύξηση στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Τρεις στις τέσσερις γυναίκες (77%) στην ΕΕ πιστεύουν ότι η πανδημία Covid-19 έχει οδηγήσει σε αύξηση της σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών. Σε 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ (εκτός δηλαδή από τη Φινλανδία και την Ουγγαρία), το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 50%, με τα ποσοστά να φτάνουν το 93% στην Ελλάδα και το 90% στην Πορτογαλία. Ξεκάθαρη είναι και η εικόνα όσον αφορά τα μέτρα που θεωρούν οι ερωτηθείσες ότι πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών: να γίνει πιο εύκολο να καταγγέλλονται, μεταξύ άλλων και στην αστυνομία, περιστατικά βίας εις βάρος γυναικών (58%), να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στις γυναίκες να ζητούν βοήθεια, όπως για παράδειγμα μέσω τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης (40%), να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η κατάρτιση της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών για το θέμα (40%) και να ενισχυθεί η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών (38%).
Από την αρχή της πανδημίας, τα συχνότερα συναισθήματα που νιώθουν οι γυναίκες είναι ότι ανησυχούν ή ότι τους λείπουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους (44%), ότι έχουν άγχος και στρες (37%) και ότι ανησυχούν γενικώς για το μέλλον τους (33%). Οι Ελληνίδες ταυτίζονται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δύο πρώτες θέσεις, αν και με ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά - στο 62% η ανησυχία ή τους λείπουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους και στο 59% η αίσθηση άγχους και στρες. Στην τρίτη θέση ωστόσο, οι μισές Ελληνίδες ερωτηθείσες τοποθετούν την αίσθηση του εγκλωβισμού ή περιορισμού στο σπίτι (54%) διαφοροποιώντας τα αποτελέσματα της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (30%). Υπάρχει μια σταθερή άποψη μεταξύ των γυναικών ότι τα μέτρα που πάρθηκαν κατά της πανδημίας είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, κατά 41% σε όλη την Ευρώπη, αισθητά περισσότερο στην Ελλάδα, κατά 58%.

* * *

Δύο μεγάλες δωρεές, τις οποίες φυσικά αποδέχθηκε, αναμένεται να κάνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του. Πρόκειται για τη δωρεά τεσσάρων κλινών Μ.Ε.Θ (Ιcu beds) καθώς και δύο φορητών ακτινολογικών μηχανημάτων GMM ACCORD DR40 για την κάλυψη των αντίστοιχων τμημάτων και κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που αποδέχθηκε μία ακόμα δωρεά, αυτή του Λαρισαίου Μ.Α. ύψους 5 χιλιάδων ευρώ για τις ανάγκες της Κλινικής Covid-19.
* * *
Το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση-PHILOS», θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους, καθώς συμφωνήθηκε η χρηματοδότησή του, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
«Ο ΕΟΔΥ επιτελώντας τον πρωταρχικό του σκοπό δηλαδή την παροχή υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού, έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος και η αδιάλειπτη παροχή Υγειονομικών Υπηρεσιών στις Δομές Φιλοξενίας/Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου όλης της χώρας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι του προγράμματος θα λάβουν γραπτή ενημέρωση από τα αρμόδια τμήματα του Οργανισμού για τις απαιτούμενες ενέργειες και τη συνέχιση της παραμονής τους στις Δομές.
* * *
«Το 11ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ διοργανώνεται στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) στις 10-12 Μαρτίου 2022. Το Συνέδριο αποτελεί μία ευκαιρία για την προβολή των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών του Τμήματος, με τη συμμετοχή των φοιτητών, των καθηγητών και των συνεργατών του. Αύριο Τετάρτη 9 Μαρτίου θα διεξαχθεί προσυνεδριακή ημερίδα για την παρουσίαση των 53 προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος. Η διοργάνωση του Συνεδρίου συμπίπτει με την επέτειο των 80 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να συνδυαστούν οι δύο εκδηλώσεις, ώστε να αναδειχτεί αφενός μεν η ιστορική πορεία της Ιατρικής Σχολής με τα επιτεύγματά της, αφετέρου δε το δυναμικό παρόν και το πολλά υποσχόμενο μέλλον της. Αύριο Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση για τα 80 χρόνια Ιατρικής Σχολής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass