Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2022 21:01
Οι μαθητές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού στα Τρίκαλα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάριο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED), τραύμα, πνιγμονή από ξένο σώμα κ.ά. από την εκπαιδευτική ομάδα του ΕΚΑΒ Λάρισας. Οι μαθητές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού στα Τρίκαλα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάριο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED), τραύμα, πνιγμονή από ξένο σώμα κ.ά. από την εκπαιδευτική ομάδα του ΕΚΑΒ Λάρισας.

Κινητοποιήσεις, επικουρικοί και Αιμοδυναμικά Εργαστήρια

Απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου εξήγγειλαν τα

διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί.
«Προχωρούμε σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της βιωσιμότητας των εργαστηρίων μας, καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά», αφού «δεν υπάρχει καμία δέσμευση για περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά του υπουργού», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ζητά «την άμεση κατάργηση της προκαταβολής του 70% του claw back του 2022, ώστε να υπάρξει ανάσα ρευστότητας προς τα εργαστήρια». Διαφορετικά «αδυνατούμε να πληρώσουμε ακόμη και το προσωπικό μας τους προσεχείς μήνες και άμεσο επακόλουθο, το βέβαιο κλείσιμο των εργαστηρίων μας», προσθέτει. Επίσης, το Συντονιστικό Όργανο των φορέων ΠΦΥ ζητά «όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις». «Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς», τονίζει συμπληρώνοντας ότι η ΠΦΥ χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση.
* * *
Συνεδρίασε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο η Επιστημονική Επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τις υποβληθείσες αιτήσεις για τους νέους τομεάρχες χωρίς ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς για τις 4 θέσεις έχουν υποβληθεί αντίστοιχα 4 αιτήσεις -μία για κάθε θέση τομεάρχη. Συγκεκριμένα, για τη θέση του τομεάρχη Χειρουργικού εξετάστηκε η αίτηση του διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής Κώστα Μπαργιώτα, που -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα αντικαταστήσει τον διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Ματθαίο Ευθυμίου, του τομεάρχη Παθολογικού η αίτηση του διευθυντή της Β’ Παθολογικής Κλινικής Γιάννη Γκαμπράνη, του τομεάρχη Εργαστηρίων η αίτηση της προΐσταμένης του Βιοχημικού Αγγελικής Κοντογιάννη και Ψυχιατρικής η αίτηση της Χρ. Βακάλη. Η εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναμένεται να σταλεί τις προσεχείς ημέρες στη Διοίκηση του Νοσοκομείου προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση για την τοποθέτηση των νέων τομεαρχών.
* * *
Για την κάλυψη των αναγκών της Μαιευτικής/ Γυναικολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης υπέγραψε χθες την πρόσληψη μίας επικουρικής ιατρού, ειδικότητας Μαιευτικής-Γυναικολογίας. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 24 μήνες και η ανάληψη υπηρεσίας από την ιατρό θα είναι άμεση. Εύλογο το ερώτημα από την πλευρά του Γενικού Νοσοκομείου: εφόσον η 5η ΥΠΕ δέχεται ότι η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική έχει ανάγκες γιατί προ εβδομάδων υπέγραψε τη μετακίνηση της προσληφθείσας επιμελήτριας αμέσως μετά την ορκωμοσία της στην αντίστοιχη Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου; Προφανώς θα μου πείτε γιατί είχε και εκείνη ανάγκες, αλλά αυτές θα μπορούσε να τις καλύψει με επικουρική γιατρό. Το ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να μετακινηθεί η συγκεκριμένη επιμελήτρια;
* * *
Την παράταση των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για 15 από τους/τις 16 εργαζόμενους/-ες της κατηγορίας/ κλάδου ΥΕ Καθαριστών/-τριών υπέγραψε ο διοικητής του ΓΝΛ Γρηγόρης Βλαχάκης. Η υπογραφείσα παράταση αφορά την περίοδο από 01/07/2022 έως την 30ή/09/2022. Στην παράταση επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας παροχής υπηρεσιών καθαρισμού του ετήσιου προγραμματισμού προμηθειών και υπηρεσιών 2021-2022 του Νοσοκομείου και την ενεργοποίηση της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Νοσοκομείου και του αναδόχου, η παράταση της σύμβασης θα διακοπεί μονομερώς από την πλευρά του Νοσοκομείου.
* * *
Εγγράφως τις προηγούμενες ημέρες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης ενημέρωσε τους διοικητές των νοσοκομείων της Υγειονομικής Περιφέρειας ότι πλέον το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Λαμίας λειτουργεί ενιαία με τη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου και στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται καθημερινά επί 24ώρου βάσεως στεφανιογραφίες και λοιπές επεμβατικές πράξεις στους καρδιολογικούς ασθενείς, δηλαδή εφημερία για 30 ημέρες τον μήνα. Εξέλιξη που ασφαλώς βελτιώνει την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, αλλά έχει πραγματικά ενδιαφέρον μια μικρή λεπτομέρεια: Το Νοσοκομείο Λαμίας στις αρχές του χρόνου λειτουργούσε ένα Αιμοδυναμικό Εργαστήριο με 8 εφημερίες τον μήνα και σε 6 μήνες κατόρθωσε να υπερβεί τις δυσκολίες και να εφημερεύει καθόλη τη διάρκεια του μήνα προσθέτοντας 22 νέες εφημερίες. Το ίδιο χρονικό διάστημα το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου παρέμεινε στις 15 εφημερίες παρότι είναι νοσοκομείο που καλύπτει ολόκληρη την Υγειονομική Περιφέρεια και παρά τα διαδοχικά αιτήματα του συνόλου των κοινωνικών φορέων. Για όλα πάντως υπάρχει μια εξήγηση: θέμα προτεραιοτήτων, πολιτική βούληση από τη μια ή έλλειψη αυτής στην άλλη περίπτωση, αποτελεσματικότητα κάποιων ή αναποτελεσματικότητα κάποιων άλλων. Η διοίκηση έχει πάντα τις δικές της ευθύνες...
* * *
Μεγάλη επιτυχία για την Α’ Νευρολογική Κλινική στο Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθώς κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης του έτους 2022 στον τομέα «Υγεία και Κοινωνικές Υποθέσεις» για την πρόταση με τίτλο «Πρωτοβουλία Σχεδιασμού και Υλοποίησης Νέου Ειδικού Ιατρείου Μνήμης, Άνοιας και νόσου Πάρκινσον μέσω του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής». Το βραβείο απένειμαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης σε πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Προκειμένου να γίνει αυτή η επιτυχία πραγματικότητα συνέδραμαν ουσιαστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Σωκράτης Παπαγεωργίου, ο διευθυντής της Α’ Νευρολογικής Κλινικής Καθηγητής Λεωνίδας Στεφανής, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αιγινήτειο», «Αρεταίειο», καθηγητής Νίκος Αρκαδόπουλος. Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος δήλωσε «Η χρήση της τεχνολογίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Νοσοκομείων, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει είναι ένα μεγάλο άλμα για την αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών Υγείας. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών διαθέτει Κλινικές και Εργαστήρια τα οποία αποτελούν κέντρα αριστείας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το ΕΣΥ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρέχει πρωτοπόρες υπηρεσίες στους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass