Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2022 21:00

Καθημερινή η λειτουργία του Αιμοδυναμικού ΠΓΝΛ

Υπάρχει τελικά η πολιτική βούληση για την καθημερινή εφημερία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου

της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για την κάλυψη των αναγκών της Θεσσαλίας σε στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστική; Το ερώτημα για την καθημερινή εφημερία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου αντί 15 ημερών στη διάρκεια του μήνα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, έθεσε εκ νέου η «Ε» στα τέλη του προηγούμενου Ιουνίου, με αφορμή την περιπέτεια της υγείας του πρώην δημάρχου Λαρισαίων, Κώστα Τζανακούλη. Πέραν μιας προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, χωρίς να οδηγήσει πουθενά, αλλά και μιας σύσκεψης στο γραφείο του διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη με τη συμμετοχή των καθηγητών Φίλιππου Τρυποσκιάδη και Γιάννη Σκουλαρίγκη, όπου διαπιστώθηκε το πρόβλημα της έλλειψης τεχνολόγων, καμία εξέλιξη δεν διαπιστώθηκε τις επόμενες εβδομάδες για την καθημερινή λειτουργία του στεφανιογράφου. Ωστόσο οι πολιτικές πιέσεις από διάφορες πλευρές, αλλά και οι κοινωνικές επιταγές, φαίνεται ότι λειτούργησαν και παρά τη θερινή ραστώνη που διέπει τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορούμαι ότι πολύ σύντομα το τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Λάρισας θα αποκτήσει καθημερινή λειτουργία του στεφανιογράφου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το πρόβλημα των τεχνολόγων θα επιλυθεί, έστω και μερικώς, και ο καθηγητής Γιάννης Σκουλαρίγκης καταρτίζει πρόγραμμα λειτουργίας και για τις υπόλοιπες 15 ημέρες του μήνα, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Τις προσεχείς ημέρες μάλιστα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση με κοινή δήλωση της 5ης ΥΠΕ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μέσω της οποίας θα αναδεικνύονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Κεντρικής Ελλάδας. Προσπάθειες που θα υποστηριχθεί ότι αποδεικνύονται αποτελεσματικές, καθώς η καθημερινή λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, πιθανότατα από την 1η Σεπτεμβρίου, ανοίγει έναν κύκλο σημαντικής αναβάθμισης του νοσοκομείου, που περιλαμβάνει τη λειτουργία της ΜΕΘ Παίδων, του Κέντρου Αγγειακών Παθήσεων και της σύγχρονης απεικονιστικής μεθόδου PET/CT με το μηχάνημα-δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που συνδυάζει σε μια εξέταση τα πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας και της ποζιτρονιακής τομογραφίας - μέθοδος της πυρηνικής ιατρικής.

* * *

Ενημερωτική καμπάνια ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, τον τρόπο εγγραφής και πώς θα αλλάξει η επαφή του πολίτη με το Σύστημα Υγείας, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σχετικές αφίσες θα τυπώσει το Εθνικό Τυπογραφείο, αφού το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια χαρτιού για την εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων.
* * *
Τη διαδικασία αποζημίωσης χρήσης κλινών νοσηλείας, κλινών εντατικής θεραπείας των εγκαταστάσεων, των θαλάμων, που διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, καθορίζει κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και Υγείας, Αθανασίου Πλεύρη. Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση διάθεσης, εκ μέρους ιδιωτών παρόχων υγείας (Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων/ Κλινικών και Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης), κλινών για τη νοσηλεία ασθενών ασυμπτωματικών, πλην όμως θετικών στον ιό Covid-19, οι ιδιώτες πάροχοι αποζημιώνονται με το ημερήσιο νοσήλιο των ιδιωτικών κλινικών, προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09, με εξαιρούμενα, όπως προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και εξαιρουμένης της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών για την αντιμετώπιση του Covid-19. Σε περίπτωση διάθεσης κλινών εκ μέρους των ιδιωτών παρόχων υγείας (Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων/Κλινικών) για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19, που εμφανίζουν συμπτωματολογία, η αποζημίωση καθορίζεται, σύμφωνα με τον μηχανισμό των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (Κ.Ε.Ν.), την κείμενη νομοθεσία και τον Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ο τρόπος χρέωσης των ανωτέρω Κ.Ε.Ν. εξειδικεύεται σύμφωνα με τα πραγματικά κλινικά δεδομένα του ασθενή και το φύλλο νοσηλείας του κατά την είσοδο και έξοδό του από τη δομή του ιδιωτικού θεραπευτηρίου - κλινική. Η αποζημίωση των ανωτέρω νοσηλευτικών περιστατικών πραγματοποιείται με την εφαρμογή του συντελεστή 2,09 για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους, εξαιρουμένης της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών για την αντιμετώπιση του Covid-19.
* * *
Yπηρεσίες αισθητικής πλαστικής χειρουργικής επιχειρούν να προωθήσουν, μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων και αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, άτομα που παρουσιάζονται ως ιατροί-συνεργάτες της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή της η Βιοκλινική Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι «το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν και καταγγέλθηκαν επωνύμως περιπτώσεις «ιατρών», οι οποίοι παρουσιάζονται ως συνεργάτες του Ομίλου ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης και επιχειρούν να προωθήσουν υπηρεσίες αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, μέσω μηνυμάτων και κοινωνικών δικτύων» και εφιστά την προσοχή για μηνύματα που δήθεν προέρχονται από συνεργάτες του Ομίλου. Ο Όμιλος Βιοϊατρική ενημερώνει ότι οι έμπειροι και εξειδικευμένοι συνεργάτες του, τα ονόματα των οποίων υπάρχουν στην ιστοσελίδα του, δεν χρησιμοποιούν ποτέ ανάλογες πρακτικές και επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε νομικού μέσου με στόχο την υπεράσπιση της αξιοπιστίας του.

* * *

Τα εμβόλια mRNA κατά του κορονοϊού είναι ασφαλή και σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, δείχνει μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, καθησυχάζει ότι τα εμβόλια Covid-19 δεν επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια, ούτε σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή ή μυοκαρδίτιδα στους εν λόγω καρδιοπαθείς. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Καρολίνε Σίντετ-Πέντερσεν του Νοσοκομείου Herlev & Gentolfe, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, ανέλυσαν στοιχεία για 50.893 ανεμβολίαστους με καρδιακή ανεπάρκεια και άλλους τόσους εμβολιασμένους με Pfizer ή Moderna, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 74 ετών και μέση διάρκεια της διάγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας τα τέσσερα έτη. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί 90 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους. Διαπιστώθηκε ότι η μέση θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία στο διάστημα αυτό ήταν 2,2% για τους εμβολιασμένους καρδιοπαθείς έναντι 2,6% για τους ανεμβολίαστους. Η πιθανότητα επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 1,1% και για τις δύο ομάδες ασθενών, ενώ επίσης παρόμοια ήταν τα ποσοστά μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβοεμβολής ή μυοκαρδίτιδας. «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 και στις ενισχυτικές δόσεις. Μελέτες που δείχνουν την ασφάλεια αυτών των εμβολίων είναι ουσιώδεις, προκειμένου να καθησυχάσουν όσους μπορεί να είναι ακόμη διστακτικοί και να διασφαλίσουν έτσι τη συνέχιση των εμβολιασμών», δήλωσε η Σίντετ-Πέντερσεν. «Η μελέτη μάς δείχνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία σχετικά με καρδιαγγειακές παρενέργειες από τα εμβόλια mRNA στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπροσθέτως, υπάρχει θετική επίπτωση του εμβολιασμού στη θνησιμότητα», πρόσθεσε. Οι Δανοί ερευνητές επισήμαναν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία, εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο, αν αρρωστήσουν με Covid-19. Ο εμβολιασμός μειώνει όλους αυτούς τους κινδύνους.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass