Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2022 15:30
Στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Ο.ΚΑ.ΝΑ. συναντήθηκαν ο πρόεδρος Αθ. Θεοχάρης κι ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Φ. Σερέτης. Στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Ο.ΚΑ.ΝΑ. συναντήθηκαν ο πρόεδρος Αθ. Θεοχάρης κι ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Φ. Σερέτης.

Οι ανεμβολίαστοι, οι ΣΟΧ και ο ΟΚΑΝΑ
Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, καθώς χθες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ζητήματος, σημειώνοντας τα εξής:
«Η απόφαση που έχουμε πάρει είναι ότι θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και εντός του Οκτωβρίου θα παρθεί απόφαση και για τα τεστ τα οποία θα γίνονται, αν θα συνεχίσουν και σε ποιον βαθμό, καθώς επίσης και για την τύχη των ανεμβολίαστων υγειονομικών.


Δηλαδή, αντί η απόφαση να παρθεί στα τέλη του χρόνου, θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρθεί απόφαση αν θα επιστρέψουν ή όχι νωρίτερα».
«Παρακολουθούμε την πανδημία και αντί να αποφασίσουμε στο τέλος του χρόνου για την τύχη τους -αν επιστρέψουν ή όχι-, θα δούμε και τα στοιχεία του Οκτωβρίου για να έχουμε μία ασφαλή εικόνα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Αντίθετα, απάντηση δεν έδωσε ο Υπουργός το προηγούμενο Σάββατο, όταν ρωτήθηκε από τους διοικητές των νοσοκομείων. Ξεκάθαρα τουλάχιστον, γιατί έμμεσα άφησε να αιωρείται η επανεξέταση. Η μετατροπή της πανδημίας σε επιδημία ίσως δώσει τη βάση της λύσης…
* * *
Νέα παράταση για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) των νοσοκομείων δόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα που έληγαν οι προηγούμενες συμβάσεις.
Στο Γενικό Νοσοκομείο παρατάθηκαν οι συμβάσεις των ΣΟΧ στον τομέα της καθαριότητας για έναν μήνα και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού.
* * *
Με εύσημα στον διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΓΝΛ, Γιώργο Παρούτογλου, και τους συνεργάτες του για τη λειτουργία της Κλινικής απάντησε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης στην κριτική περί προβληματικής λειτουργίας της από τον Λαρισαίο βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη.
Μια κλινική, που παρά τα όσα προβλήματα, από το 2020, όποτε επανήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο, μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει 3.700 ασθενείς, με κάλυψη 70,9%, ενώ λειτουργεί τον ενδοσκοπικό Υπέρηχο,  πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Θεσσαλίας - μοναδικό σε όλη τη 5ην ΥΠΕ.
Η Κλινική έχει δαπανήσει για φάρμακα 470.174,29 ευρώ το 2020, 736.167,81 ευρώ το 2021 και 389.775,26 ευρώ το 2022 (έως 31/08/2022), ενώ για αναλώσιμα υλικά 163.122,21 ευρώ το 2020, 201.009,16 ευρώ το 2021 και 179.471,55 το 2022 (έως 31/08/2022).
* * *
Το σημερινό πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση κορονοϊού στη Λάρισα έχει ως εξής:
09:00-15:00, στο Δημαρχείο Λάρισας.
09:00-20:00, στον ΟΣΕ Λάρισας.
09:00-15:00, στον Μύλο του Παππά.
09:00-15:00, στο εμπορικό κέντρο ΓΑΙΑ.
09:00-12:00, στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων.
* * *

AFISA-copy.jpg

Για 4η συνεχή χρονιά διοργανώνεται το Πανελλήνιο Συνέδριο της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, με τίτλο: «4ο Ογκολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Οκτωβρίου 2022, στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, στη Λάρισα.
Το Συνέδριο θα είναι υβριδικό, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής διά ζώσης και διαδικτυακά. Θα υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση του Συνεδρίου μέσω της πλατφόρμας livetime. Το Συνέδριο μοριοδοτείται με μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.
Όσοι/-ες επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο διά ζώσης ή διαδικτυακά, προαπαιτείται να έχουν κάνει ηλεκτρονικά την εγγραφή.
* * *
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία θεσπίζεται η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV, PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), στην Ελλάδα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
H PrEP είναι αγωγή με χάπια που λαμβάνεται είτε καθημερινά είτε πριν και μετά από κάποια σεξουαλική επαφή σε συγκεκριμένη δοσολογία και παρέχει -για όσο διαρκεί η λήψη της- πλήρη προστασία απέναντι στον ιό, αποτρέποντας τη μετάδοσή του σε οροαρνητικά στον HIV άτομα. Η προληπτική αγωγή έχει εγκριθεί από το 2016 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και διατίθεται επί σειρά ετών, μεταξύ άλλων, στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς τη μείωση των νέων μολύνσεων HIV.
Το 2017-2018 η Θετική Φωνή, τα Κέντρα Πρόληψης και Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», υπό την εποπτεία της δρ. Μήνας Ψυχογιού, υλοποίησαν σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα, πιέζοντας προς την ίδια κατεύθυνση. Μετά από διαχρονικά αιτήματα του Συλλόγου για δωρεάν διάθεση της PrEP και πολλαπλές εξαγγελίες και καθυστερήσεις, με την πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, κ. Αθανάσιου Πλεύρη, παρέχεται πλέον η πρόσβαση στο πιο αποτελεσματικό όπλο στη φαρέτρα της καταπολέμησης του HIV/AIDS.

* * *

Στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Ο.ΚΑ.ΝΑ. συναντήθηκαν ο πρόεδρος Αθ. Θεοχάρης κι ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Φ. Σερέτης (φωτ.).
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στη συνολικότερη λειτουργία των Μονάδων Ολοκληρωμένης Θεραπείας (Μ.Ο.ΘΕ.) και των δομών του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στην Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Τονίστηκε ιδιαιτέρως η εύρυθμη λειτουργία της Μ.Ο.ΘΕ. Τρικάλων μετά την παραχώρηση νέου κτιρίου από το Νοσοκομείο.
Αναφορά έγινε στα ζητήματα και στις δυσκολίες που οι δομές αντιμετωπίζουν, προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες με υψηλότερη ποιότητα προς τους συμπολίτες μας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η δρομολόγηση όλων εκείνων των ενεργειών και διαδικασιών, από πλευράς Ο.ΚΑ.ΝΑ. και 5ης ΥΠΕ, που απαιτούνται για τη διενέργεια μετεγκατάστασης των Μ.Ο.ΘΕ. της Λαμίας και της Λάρισας σε νέους χώρους, που θα εξασφαλίζουν καλύτερους όρους και συνθήκες για τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass