Ιδιωτικά γραφεία και για ...αποκλειστικές νοσοκόμες!

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2023 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ

Δημοσίευση: 12 Νοε 2022 15:02

Με νέο στοιχείο τη δυνατότητα των ασθενών να επιλέγουν αποκλειστικές

νοσοκόμες από νόμιμα λειτουργούντα Ιδιωτικά Γραφεία Eυρέσεως Εργασίας για υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία ανακοινώθηκε από την 5η ΥΠΕ η έναρξη της δημιουργίας Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων για το έτος 2023. Δυνατότητα που δόθηκε με Υπουργική Απόφαση στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, προκαλώντας τις αντιδράσεις των συλλογικών φορέων των νοσοκόμων αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης.
Την έναρξη της δημιουργίας Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων για την επόμενη χρονιά ανακοίνωσε και επίσημα η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με την υποβολή κατάθεσης ατομικών αιτήσεων για την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων να ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 15 Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διάθεση των αποκλειστικών νοσοκόμων στους ασθενείς θα γίνεται:
α) Από τον οικείο ονομαστικό πίνακα, με τη σειρά αναγραφής σε αυτόν και μέχρι εξάντλησης του πίνακα (κυκλική διάθεση-rotation), προκειμένου όλοι οι αναγραφόμενοι να πραγματοποιούν τον ίδιο αριθμό ημερομισθίων.
β) Με ελεύθερη επιλογή, κατόπιν συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης των ασθενών, αποκλειστικής νοσοκόμας από το Εθνικό Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων.
γ) Με επιλογή, κατόπιν συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης του ασθενούς, αποκλειστικής νοσοκόμας από νόμιμα λειτουργούντα Ιδιωτικά Γραφεία Eυρέσεως Εργασίας, με βασική προϋπόθεση το συγκεκριμένο πρόσωπο να περιλαμβάνεται στο Εθνικό Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων.
Η τρίτη επιλογή, που προστέθηκε για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, αποτελεί το μήλο της έριδας, καθώς άρχισαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις, με τους συλλογικούς φορείς των νοσοκόμων και νοσηλευτριών αποκλειστικής απασχόλησης να σχεδιάζουν κινητοποιήσεις και να προαναγγέλουν κινητοποιήσεις.
Ενδεικτική είναι η δήλωση της προέδρου του σωματείου της Λάρισας, κας Βίκυς Βασιλείου, στην «Ε», η οποία σημειώνει ότι «αυτή η απόφαση δε σηματοδοτεί καμία θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους ως αποκλειστικές/-οί νοσοκόμοι σε Δημόσια και Ιδιωτικά νοσοκομεία. Θα σηματοδοτήσει τη χειροτέρευση των όρων εργασίας τους (μισθολογικά, συνθήκες κ.λπ.)», για να προσθέσει ότι: «Το λέμε αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη πείρα από την εμπλοκή των εργολάβων τα νοσοκομεία από τη μείωση του επιπέδου των υπηρεσιών, την απασχόληση των εργαζομένων από την πλευρά τους με άθλιους όρους (εντατικοποίηση, απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση), την επέκταση της αβεβαιότητας και της ομηρίας σε ακόμα μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων. Συνολικά το έργο της Κυβέρνησης προς τον κλάδο των νοσηλευτών επιβεβαιώνει ότι θέλει εργαζόμενους φθηνούς, ευέλικτους, ώστε να μην αποτελούν κόστος στη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Από την πλευρά των ασθενών, επίσης, η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική. Το κράτος δικαιολογεί μόνο σε κρατικά νοσοκομεία μέχρι 2 νοσηλείες τον μήνα, ενώ για ασθενείς που βρίσκονται σε βαριά κατάσταση δικαιολογεί μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι 8 νύχτες. Οι ανάγκες των ασθενών όχι μόνο δεν καλύπτονται, αλλά πλέον θα καλούνται να κυνηγάνε τις παροχές των αποκλειστικών με βάση το λιγότερο κόστος, αφού ούτε οι ασθενείς μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Το κράτος μειώνει τους προϋπολογισμούς για την υγεία και φορτώνει το κόστος στους ίδιους τους ασθενείς. Που σημαίνει πίεση για «μείωση του εργασιακού κόστους» (χαμηλότεροι μισθοί, δικαιώματα) και σε αυτές τις μορφές απασχόλησης και ειδικότερα σε εργολάβους-ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας που συμβαίνει ήδη».
Παράλληλα, ζητά την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας στον χώρο της Νοσηλευτικής και οριστική λύση, τόσο για τους εργαζόμενους/-ες αποκλειστικούς νοσοκόμους-νοσηλεύτριες όσο και για τους ασθενείς, μέσω της απορρόφησης όλων των συναδέλφων της στα ίδια τα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές υγείας (που «ψυχορραγούν» από την έλλειψη προσωπικού) με μόνιμη εργασία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και με αποδοχές στο ύψος των αναγκών των εργαζομένων.

Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι/-ες που επιθυμούν να ενταχθούν για πρώτη φορά ή να κάνουν επανεγγραφή στον Ετήσιο Ονομαστικό Πίνακα (προκειμένου να επιλεγούν για ένα νοσοκομείο ή μια ιδιωτική κλινική, μεταξύ τριών επιλογών που μπορούν να δηλώσουν κατά σειρά προτίμησης), θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση από την Τρίτη 15-11-2022 έως και την Παρασκευή 02-12-2022:
- Μέσω email: eprotocol@dypethessaly.gr.
- Με ΕΛΤΑ ή ταχυμεταφορείς (courier), στη διεύθυνση:
5η ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας,
Περιοχή Μεζούρλο, 41110, Λάρισα
(υπόψη κας Μπαντούκα Μαρίνας, τηλ. επικ.: 2413-500.858, 2413-500.853, 2413-500.832).
Με την ένδειξη «για εγγραφή στο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων»
-αυτοπροσώπως από 09:00 π.μ. έως 13:00 καθημερινά.
Οι ενδιαφερόμενοι/-ες για το Εθνικό Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων–Χωρίς Επιλογή Νοσοκομείου ή Ιδιωτικής Κλινικής για το έτος 2023 μπορούν να υποβάλουν ατομικές αιτήσεις στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ΧΩΡΙΣ να δηλώνουν προτίμηση σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω email: eprotocol@dypethessaly.gr ή ΕΛΤΑ ή ταχυμεταφορών (courier), είτε αυτοπροσώπως από 09:00 π.μ. έως 13:00 καθημερινά στο ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ.        

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass