Μάστιγα του 21ου αιώνα το Αλτσχάιμερ

*ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ *ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2022 13:00

«Ταξίδι» ελπίδας, γνώσης, στήριξης για τους πάσχοντες, αλλά και τους φροντιστές των ατόμων που πάσχουν από άνοια και Αλτσχάιμερ αποτέλεσε η χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.


Tο Ειδικό Κέντρο Ημέρας Αλτσχάιμερ Λάρισας - ΕΠΑΨΥ, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων πραγματοποίησε την 4η συνάντηση-εκδήλωση με στόχο ειδικοί να συζητήσουν με το ευρύ κοινό, τους ανθρώπους που ζουν με άνοια, τους φροντιστές τους και την επιστημονική κοινότητα για τη φροντίδα των ατόμων με άνοια, Αλτσχάιμερ και συναφείς νοητικές διαταραχές.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και διευθυντής της ΜΕΘ του ΓΝΛ Απόστολος Κομνός σε σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας σε κάθε δράση που έχει στόχο την ενημέρωση πασχόντων και φροντιστών, ενώ, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν αύξηση των περιστατικών. Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης με τη σειρά του ανέδειξε τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς το Αλτσχάιμερ και η άνοια ακουμπάν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και δήλωσε ότι ο Δήμος θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των φορέων που πραγματοποιούν τέτοιες πρωτοβουλίες.
Τον χαιρετισμό του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμου διάβασε ο π. Ραφαήλ. «Η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για την Άνοια αποτελεί σημαντικό γεγονός για την πόλη, καθώς έχει ως στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πασχόντων και να βοηθήσει τους φροντιστές δίνοντάς τους έμπρακτη επιστημονική καθοδήγηση» σημείωσε.
Οι επιστημονικές εξελίξεις, η σημασία της ενημέρωσης και της πληροφόρησης για ζητήματα που αφορούν την άνοια, η διαχείριση ψυχικού φορτίου και ο κοινωνικός αντίκτυπος και τα νεότερα δεδομένα για θεραπείες παρουσιάστηκαν στο κοινό από τους συμμετέχοντες επιστήμονες, ενώ αναπτύχθηκε και διάλογος, όπου φροντιστές πασχόντων είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους.
Στην εκδήλωση μίλησαν η καθηγήτρια Johns Hopkins University School of Medicine Βασιλική Μαχαιράκη, ο Ευθύμιος Δαρδιώτης, MD, Ph.D., HIAAD μέλος, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπεύθυνος Εκπαίδευσης Προσωπικού Κέντρου Ημέρας Άνοιας Λάρισας - ΕΠΑΨΥ, ο Νικόλαος Σκαρμέας, M.D., Ph.D., HIAAD μέλος, καθηγητής Νευρολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η δρ Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου στο Νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ» και ο καθηγητής και ερευνητής Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος, διευθυντής του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, στο Johns Hopkin, που έδωσε στο κοινό μια εικόνα του μέλλοντος με την πρόβλεψη της κλινικής απόκρισης στη θεραπεία της ψυχοκινητικής διέγερσης/ανησυχίας χρησιμοποιώντας πλατφόρμες βλαστοκυττάρων για τη δοκιμή φαρμάκων. Στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό απόλαυσε ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα από τη ΣΟΛ Junior του Ωδείου.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass