Απεργούν οι φυσικοθεραπευτές

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ -ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2023 12:08

Κλειστά θα είναι τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας στον νομό Λάρισας και σε όλη τη χώρα,

την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που ξεκινούν, με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, διεκδικώντας βιώσιμη σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης τις επόμενες εβδομάδες, κάθε Πέμπτη και κυλιόμενα, τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα παραμένουν κλειστά. Στην πανελλήνια κινητοποίηση συμμετέχει και το Περιφερειακό Τμήμα Φυσικοθεραπευτών νομού Λάρισας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου, οι φυσιοθεραπευτές ζητούν: «Χρηματοδότηση της Υγείας και αύξηση της δαπάνης φυσικοθεραπείας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. Την άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν στο όνομα των μνημονίων. Να σταματήσει το Κράτος να κλέβει τον ιδρώτα μας! Κάθε φυσικοθεραπεία που εκτελείται, να καταβάλλεται εξολοκλήρου στον φυσικοθεραπευτή».
Σημειώνουν πως «το 2013, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που αντιμετώπιζε η χώρα, επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού των δαπανών υγείας με την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών για κάθε κατηγορία δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, όχι όμως σταματώντας την παροχή όταν συμπληρώνονταν το όριο, αλλά τιμωρώντας τον συμβεβλημένο πάροχο και αφαιρώντας από τη συμφωνημένη αμοιβή του γιατί παρείχε υπηρεσίες.
Τα μέτρα που επιβλήθηκαν προκειμένου να μην υπερβαίνουν οι δαπάνες τα επιτρεπόμενα όρια, ήταν η εφαρμογή μέτρων επιστροφής rebate και clawback.
Το μέτρο του rebate αφορά την εφαρμογή έκπτωσης όγκου, βάσει του οποίου επιβάλλεται υποχρεωτικά κλιμακωτή έκπτωση πριν την έκδοση του σχετικού τιμολογίου που εκδίδει ο πάροχος και με αυτόν τον τρόπο, κάθε χρόνο αφαιρούνται από τα δεδουλευμένα 10.000.000 ευρώ. Το μέτρο του clawback αφορά την οριζόντια εφαρμογή έκπτωσης, σε όλους τους παρόχους, αφού έχει εφαρμοστεί πρώτα το rebate, ανάλογα με την εκατοστιαία απόκλιση της δαπάνης από την ετήσια επιτρεπόμενη. Η επιτρεπόμενη δαπάνη για τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας-εργαστήρια φυσικοθεραπείας, ανέρχεται στα 73.995.000 ευρώ. Το 2022 η δαπάνη φυσικοθεραπείας ανήλθε στα 87.237.000 ευρώ με υπέρβαση 13.237.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη δαπάνη προκύπτει μετά την εφαρμογή του rebate, το οποίο στο σύνολό του έτους ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ. Άρα η πραγματική ανάγκη για φυσικοθεραπεία στον ελληνικό πληθυσμό, στο σύνολο του έτους είναι 97.000.000 ευρώ, αλλά με επιτρεπόμενη δαπάνη 73.995.000 ευρώ. Δηλαδή στο σύνολο του έτους, 23.000.000 ευρώ υπολείπονται για να καλυφθεί η πραγματική ετήσια ανάγκη για φυσικοθεραπεία και αυτό το ποσό εισπράττεται ως επιστροφή (rebate ή clawback) από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.
Τα δέκα μαύρα χρόνια που βιώνουν οι φυσικοθεραπευτές παρέχοντας υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και βιώνοντας τα ληστρικά μέτρα του rebate και του clawback έχουν στερηθεί, έχουν δηλαδή επιστρέψει, από τις αμοιβές τους, που προβλέπονται βάσει των υπογεγραμμένων συμφωνιών μεταξύ ΕΟΠΥΥ-ΠΣΦ, πάνω από 230.000.000 ευρώ. Η μη καταβολή δεδουλευμένων στον εργαζόμενο, αποτελεί ποινικό αδίκημα, όταν όμως επιβάλλεται από τον Εργοδότη-Κράτος αναγκαστικά, καλυπτόμενη από τον μανδύα των έκτακτων δημοσιονομικών συνθηκών, νομιμοποιείται και καταστρέφει ολοκληρωτικά τον μικρομεσαίο φυσικοθεραπευτή».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass