Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2023 13:13

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Υγειονομικός χάρτης, διοικητές και αποχωρήσεις

Ο νέος υγειονομικός χάρτης, η εφαρμογή του οποίου πήγε πίσω με την πανδημία, φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.


Ο νέος υγειονομικός χάρτης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, προβλέπει αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, έτσι ώστε να επιτευχθούν αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες. Τώρα θα πρέπει να υλοποιηθεί από τον νέο υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει να ισορροπήσει τις όποιες αντιδράσεις ενδέχεται να προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους η εφαρμογή του.
Ο υγειονομικός χάρτης θα συνδυαστεί με σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στα Κέντρα Υγείας και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της Κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης την προηγούμενη τετραετία. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας και 156 Κέντρων Υγείας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ζητούμενο να εκσυγχρονιστούν τεχνολογικά και να αναβαθμιστούν κτιριακά οι δημόσιες δομές υγείας.
* * *
Στις προτεραιότητες του νέου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εντάσσεται και η αλλαγή των διοικήσεων των νοσοκομείων, την οποία φαίνεται ότι συνδέει με το ευρύτερο πλαίσιο του νέου Υγειονομικού Χάρτη στην Υγεία και με τις διαφαινόμενες συγχωνεύσεις Υγειονομικών Δομών.
Οι πληροφορίες για τους διοικητές που διαρρέουν θέλουν να αντικαθίστανται όσοι παρέμειναν στις θέσεις τους στο τελευταίο «ξεκαθάρισμα», που έγινε στις αρχές του 2023 από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Τι σημαίνει αυτό για τους υπηρετούντες διοικητές της 5ης ΥΠΕ και των δύο νοσοκομείων; Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα. Οι ίδιοι πάντως αναμένουν στο ακουστικό τους…
* * *
Συνολικά 6.191 ασθενείς από Λάρισα, Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα και άλλες περιφέρειες της χώρας νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στα 26 χρόνια λειτουργίας της, ενώ παράλληλα έχει να επιδείξει σημαντικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο. Όπως ανάφερε ο αποχωρών -λόγω συνταξιοδότησης- διευθυντής της, η Μονάδα στον επιστημονικό τομέα έχει να επιδείξει περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες σε Ελληνικά Συνέδρια, εκ των οποίων οι 10 βραβεύτηκαν, 48 εργασίες που ανακοινώθηκαν σε Διεθνή Συνέδρια, 9 δημοσιεύσεις σε έγκυρα Ελληνικά Ιατρικά Περιοδικά, 58 δημοσιεύσεις σε Διεθνή Ιατρικά Περιοδικά, 12 διδακτορικές διατριβές, προεδρεία και ομιλητές Ιατρικών Συνεδρίων, καθώς και οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων. Την ίδια περίοδο εκπαίδευσε δίνοντας άδεια ειδίκευσης στην εντατική ιατρική σε 15 γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου και σπουδαστές των Τ.Ε.Ι., Τ.Ε.Ε. και Ε.Κ.Α.Β.
* * *
Την ίδια ώρα εκτός του κ. Απόστολου Κομνού αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας η συντονίστρια διευθύντρια Οφθαλμολογίας Βασιλική Δημερά και ο επιμελητής Α’ ΩΡΛ Παναγιώτης Καραγκούνης, ενώ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο διευθυντής Ουρολογίας Ευάγγελος Αραβαντινός-Κουτσούβης και ο διευθυντής Καρδιολογίας Βασίλειος Δημόπουλος.
* * *
Πληθαίνουν τα παράπονα από ασθενείς που προσπαθούν να κλείσουν ένα ραντεβού με νευροχειρούργο στα Εξωτερικά Ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες είναι αδύνατο να κλείσει κανείς ραντεβού, έλεγε Λαρισαίος, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του για την τύχη του συγγενούς του, που χρειάζεται να εξεταστεί επειγόντως από νευροχειρούργο. Προφανώς για τη διοίκηση κάποια λύση θα υπάρχει…
* * *
Ανησυχητικές διαστάσεις τείνει να λάβει η διακίνηση σκευασμάτων μη εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ για υπηρεσίες αισθητικής δερματολογίας.
Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) εφιστά την προσοχή του κοινού και τονίζει ότι οι χαμηλές τιμές και οι «προσφορές» δεν θα πρέπει να αποτελούν κριτήριο επιλογής υπηρεσιών αισθητικής δερματολογίας, αντιθέτως θα πρέπει να δημιουργούν υποψίες για αναξιόπιστα και παρανόμως διακινούμενα υλικά. Καλεί το κοινό να μην παρασύρεται από διαφημίσεις, από προσφορές και από χαμηλές τιμές και να απευθύνεται μόνο στους ειδικούς γιατρούς, δηλαδή σε δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς.
Με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη σπείρας που διοχέτευε στην ελληνική αγορά σκευάσματα, όπως βοτουλινική τοξίνη, υαλουρονικό οξύ και μάσκες περιποίησης προσώπου, μη εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και παράνομα εισηγμένα από τρίτες χώρες, όπως Τουρκία και Πολωνία, πουλώντας τα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ο Ιωάννης Μπάρκης, δερματολόγος - αφροδισιολόγος, διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα με πρώτη ματιά φαίνεται ότι πρόκειται περί οικονομικού εγκλήματος. Για τα παρανόμως διακινούμενα σκευάσματα και υλικά είναι κοινή πεποίθηση σε όλους ότι πρέπει να επιλαμβάνεται πάντα η δικαιοσύνη και το Υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό, όμως, που είναι τεράστιο και πολύ σοβαρό ιατρικό θέμα και απασχολεί εδώ και πολύ καιρό την ΕΔΑΕ, αλλά θα πρέπει «να απασχολεί ιδιαιτέρως και το Υπουργείο Υγείας, είναι πως τα σκευάσματα αυτά, είτε διακινούνται νόμιμα, είτε διακινούνται παράνομα, είτε είναι νοθευμένα, είτε είναι αξιόπιστα, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα στη Δημόσια Υγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί δυστυχώς χρησιμοποιούνται παράνομα από μη γιατρούς, στα διάφορα κέντρα αισθητικής, ελπίζουμε όχι σε όλα. Χρησιμοποιούνται επίσης και σε κέντρα της μη αναγνωρισμένης ειδικότητας «Αισθητικής Ιατρικής» από μη ειδικευμένους γιατρούς». Ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ υπογραμμίζει πως οι μόνες αναγνωρισμένες από το ΚΕΣΥ ειδικότητες, που έχουν στο γνωστικό τους αντικείμενο τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις (υαλουρονικά, τοξίνες, μεσοθεραπείες, peelings κ.λπ.), που αφορούν στη βελτίωση των αισθητικών προβλημάτων του δέρματος είναι η δερματολογία και η πλαστική χειρουργική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass