Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2023 15:10

Δράσεις υγείας στα σχολεία της χώρας

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον σχεδιασμό του για την ανάπτυξη και υλοποίηση των δράσεων και παρεμβάσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού σε Εθνικό Επίπεδο για το σχολικό έτος 2023-2024.


Οι δράσεις και παρεμβάσεις, που σχεδιάζονται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας περιέχουν παρουσιάσεις, έντυπο και οπτικοακουστικό παιδαγωγικό υλικό.
Σημειώνεται ότι, λόγω της υγειονομικής κρίσης για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, δεν ήταν δυνατή η απρόσκοπτη και για ικανό χρονικό διάστημα υλοποίηση των παρεμβάσεων Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Υγείας στο μαθητικό πληθυσμό, ιδιαίτερα για τα σχολικά έτη 2020 - 2021 και 2021-2022, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας των σχολικών μονάδων και του αυξημένου φόρτου εργασίας στις Μονάδες Υγείας.
Το σχολικό έτος 2022 - 2023, ως στόχος τέθηκε η ενίσχυση της υλοποίησης των παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες με καθολικότερο και συστηματικότερο τρόπο, παρόλο που η περίοδος ανάπτυξης αυτών περιορίστηκε στο Α’ εξάμηνο του 2023.
Οι θεματικοί άξονες και παρεμβάσεις που αναπτύσσονται και υλοποιούνται είναι:
Α. E-BUG (Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας/ Παν/μιο Δυτικής Αττικής/πρώην Ε.Σ.Δ.Υ.), με θέμα «Οι μαθητές στη χώρα των μικροβίων» και «Γνωρίζω και αντιμετωπίζω τα μικρόβια»
Β. Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία, για γενικό μαθητικό πληθυσμό και για παιδιά και εφήβους με αναπηρία (Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού/Υπουργείο Υγείας)
Γ. Προαγωγή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας-Ε.Κ.Ε.Α.)
Δ. Αγωγή Στοματικής Υγείας (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία) με παρεμβάσεις «Δόντια Γερά - Στοματική Υγεία για Παιδιά» και «Στοματική Υγεία και Διατροφή»
Ε. Πρόληψη και διαχείριση της χρήσης καπνού στα σχολεία Παρέμβαση Ε.1: «Ελλάδα Ελεύθερη Καπνού - smoke free greece » με παρεμβάσεις «Κάπνισμα ; Όχι Εμείς!» (ΟΚΑΝΑ), «Τα Δυνατά Όχι» (4η Υ.Πε. Θεαγένειο Α.Ν.Θ.), «Ανασαίνω Ελεύθερα - Ζώ Ελεύθερα» (Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος).
ΣΤ. Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Παρέμβαση ΣΤ.1: «Αλκοόλ και Νέοι» (7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης με την συνεργασία του ΚΕΘΕΑ)
Παρέμβαση ΣΤ.2: «Η Διαφορετικότητα στη Σχολική Κοινότητα ως ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη» (Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθήνας/ 1η Υ.Πε. Αττικής). Παρέμβαση ΣΤ.3: «Τεχνικές Χαλάρωσης για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του στρες» - (Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας/ Παν/μιο Δυτικής Αττικής/πρώην Ε.Σ.Δ.Υ.)
Παρέμβαση ΣΤ.4.: «Βιώνω τα Συναισθήματα μου» (Τμήμα Δημόσιας και Κοινωτικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).
Ζ. Ηλιακή Ακτινοβολία - Προστασία (Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρία)
Η. Υγιεινή και Προστασία των Ματιών και της Όρασης - Σ’ αγαπώ.,.σαν τα μάτια μου (Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας/ Παν/μιο Δυτικής Αττικής/πρώην Ε.Σ.Δ.Υ.)
Θ. Η Αξία της Τρίτης Ηλικίας - Κατανοώντας και Φροντίζοντας τον Παππού και τη Γιαγιά (Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία).
Ι. Πρόληψη Ατυχημάτων
Παρέμβαση Ι.1: «Ασφαλής κολύμβηση για Πρόληψη Ατυχημάτων στο νερό»
(Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού).
Παρέμβαση Ι.2.: «Πρόληψη Ατυχημάτων» (Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού). Παρέμβαση Ι.3.: «Ασφαλείς Διαδρομές προς και από το Σχολείο»
(Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας).
Παρέμβαση Ι.4.: «Οι Νέοι στην Κυκλοφορία» (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας). Παρέμβαση Ι.5: «Πρώτες Βοήθειες για Παιδιά» (Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού). ΙΑ. Πρόληψη Λοιμώξεων HIV/AIDS, Ηπατίτιδες (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας / πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).
ΙΒ. Υγιής Στάση Σώματος - Βάδιση (6η Υ.Πε. - Γ.Ν.Π.Π. Καραμανδάνειο).
ΙΓ. «Υγιής Αναπνοή, Πρόληψη Αλλεργιών στη Παιδική Ηλικία»
Παρέμβαση ΙΓ.1.: «Αναπνέω Καθαρό Αέρα» (Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία). Παρέμβαση ΙΓ.2.: «Αλλεργίες στα Παιδιά» (Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας).
ΙΔ. «Περιβάλλον και Υγεία» (Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού).
ΙΕ. «Υγιής Ύπνος: Η Σημασία, Ασφάλεια Απόλαυση» (Ελληνική Εταιρία Υπνολογίας).
ΙΣΤ. «Διατροφική Αγωγή»
(Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και Ένωση Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδας).
ΙΖ. «Τεχνολογία - Διαδίκτυο και Εφηβεία» (Ελληνική Εταιρία Εφηβικής Ιατρικής).
ΙΗ. «Ενδυνάμωση Υγείας Εφήβων» (Ελληνική Εταιρία Εφηβικής Ιατρικής). Παρέμβαση ΙΗ.1.: «Εθισμός και Διαδίκτυο - Παρέμβαση»
Παρέμβαση ΙΗ.2.: «Εκφοβισμός στον Φυσικό και Διαδικτυακό Χώρο».
ΙΘ. «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε Παιδιά και Εφήβους»
(Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων/Ε.Ο.Μ. -Ίδρυμα « Onassis Foundation»)
K. «άσκηση - δραστηριότητα - παιχνίδι στη ζωή του παιδιού και του εφήβου»
(Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας - ΕΟΔΥ)

* * *
Για δεύτερη φορά προχθές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αναβλήθηκε θεραπεία ογκολογικού ασθενούς καθώς το φάρμακο του θεραπευτικού της σχήματος βρίσκεται σε έλλειψη.
Το φαρμακείο του νοσοκομείου απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που όμως δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα αν η εταιρία που το εισάγει θα συνεχίσει την διακίνησή του ή θα την διακόψει με αποτέλεσμα την τροποποίηση των θεραπευτικών σχημάτων. Μέχρι όμως να αποφανθεί το ΙΦΕΤ η ασθενής θα αναμένει με αγωνία την θεραπεία της.
* * *
Πολύ γκρίνια αναπτύσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στο χώρο των μικροβιολογικών εργαστηρίων για την υπερπροβολή κάποιων εργαστηρίων με προγράμματα προώθησης ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύντομα μάλιστα το θέμα αναμένεται, όπως λένε επαγγελματίες του χώρου, να φθάσει και στον Ιατρικό Σύλλογο από όσους θεωρούν ότι «το κακό παράγινε» και πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη.
* * *
Νέο εμβόλιο για την Covid θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, αλλά ειδικοί του υγειονομικού τομέα και αναλυτές θεωρούν πιθανόν ότι θα τύχει ψυχρής υποδοχής από το αμερικανικό κοινό, αν και οι νοσηλείες των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής Eris, που ανήκει στην παραλλαγή Ομικρον, αυξάνονται σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι οι Αμερικανοί θα υιοθετήσουν το νέο εμβόλιο όπως το εμβόλιο για την γρίπη. Αλλά η ζήτηση για το εμβόλιο έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση από το 2021, οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε. Τότε, 240 εκατομμύρια Αμερικανοί, το 73% του πληθυσμού, είχαν εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση.

Από τον Δ. Κατσανάκη

(katsanakis@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass