ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ψυχική υγεία και οι ανάγκες των γυναικών φαρμακοποιών

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2023 11:56
Mε τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού τελειόφοιτων Ιατρικής – ερευνητών Ιατρικών Σχολών Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων, καθηγητών διεθνούς επιπέδου και προέδρων Ιατρικών Σχολών, αλλά και ακαδημαϊκών ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις Ιπποκρατικής Εβδομάδας.  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αποδόθηκε ο Ιπποκρατικός Όρκος στο Ασκληπιείο της Κω από τους πρωτεύσαντες αριστούχους – τελειόφοιτους των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Παρούσα και η απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Λάρισας Αργυρώ Συρακούλη που αποφοίτησε ανάμεσα στους πρώτους των πρώτων των επτά Ιατρικών Σχολών της χώρας μας και τιμήθηκε από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω και το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών.  Σε μια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής πρόεδρος αν. καθηγητής Άρης Ζιμπής και ο πρώην πρόεδρος καθηγητής Αθ. Γιανούκας. Mε τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού τελειόφοιτων Ιατρικής – ερευνητών Ιατρικών Σχολών Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων, καθηγητών διεθνούς επιπέδου και προέδρων Ιατρικών Σχολών, αλλά και ακαδημαϊκών ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις Ιπποκρατικής Εβδομάδας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αποδόθηκε ο Ιπποκρατικός Όρκος στο Ασκληπιείο της Κω από τους πρωτεύσαντες αριστούχους – τελειόφοιτους των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Παρούσα και η απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Λάρισας Αργυρώ Συρακούλη που αποφοίτησε ανάμεσα στους πρώτους των πρώτων των επτά Ιατρικών Σχολών της χώρας μας και τιμήθηκε από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω και το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών. Σε μια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής πρόεδρος αν. καθηγητής Άρης Ζιμπής και ο πρώην πρόεδρος καθηγητής Αθ. Γιανούκας.

«Πράσινο φως» για τη βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων υπαρχόντων Ψυχιατρικών και Παιδοψυχιατρικών Τμημάτων Γενικών Νοσοκομείων, Κέντρων Ψυχικής Υγείας και Κοινοτικών Κέντρων Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (5ης ΥΠΕ) άναψε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Το συνολικό κόστος της προμήθειας που ανέρχεται σε 216.250 ευρώ θα καλυφθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων-Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα δοθεί 50% εξ αυτών προκαταβολικά και 50% με την ολοκλήρωση των έργων. Στο πλαίσιο της απόφασης ενισχύεται με 40 χιλιάδες ευρώ το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ενώ με 36 χιλιάδες ευρώ ενισχύεται η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου για ανακαίνιση και εξωραϊσμό, ανακαίνιση 2 εξωτερικών ιατρείων και επίπλωση, προμήθεια 5 Η/Υ για τα εξωτερικά ιατρεία, ανανέωση ιατρικού εξοπλισμού (πιεσόμετρα, οξύμετρα κ.λπ.), διαμόρφωση χώρου συνεδριών ψυχοθεραπείας, εξωραϊσμό χώρων και επίπλωση εργαστηρίου ανθεκτικών ψυχικών παθήσεων Εξάλλου, με άλλη απόφαση του υφυπουργού Υγείας ενισχύεται με 18 χιλιάδες ευρώ ο ξενώνας «ΑΡΓΙΣΣΑ» του Γενικού Νοσοκομείου για την ανακαίνιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων.
* * *
Η λειτουργία Βρεφονηπιακών Σταθμών υπό την ευθύνη των Φαρμακευτικών Συλλόγων ή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η ίδρυση Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) για παιδιά φαρμακοποιών, η διοργάνωση σεμιναρίων, η δημιουργία ομάδων υποστήριξης και η επιδότηση πρόσληψης υπεύθυνου φαρμακοποιού τουλάχιστον για ένα εξάμηνο είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζόμενων γυναικών φαρμακοποιών. Οι προτάσεις αυτές προέκυψαν μέσω της συμπλήρωσης ειδικού ερωτηματολογίου με θέμα «Γυναίκα φαρμακοποιός: ένας πολυσύνθετος ρόλος», μια πρωτοβουλία -μοναδική πανελλαδικά- του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από 1.071 φαρμακοποιούς σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων 308 από τη Θεσσαλονίκη. Το 85,6% ήταν γυναίκες και το 14,4% άνδρες.
Το 47,25% των συμμετεχόντων/-ουσών δήλωσε ότι ο διπλός ρόλος της γυναίκας φαρμακοποιού ως μητέρας και ως εργαζόμενης δεν είναι καθόλου εύκολος, το 25,21% λίγο εύκολος, το 12,14% πάρα πολύ εύκολος, το 8,59% μέτριας δυσκολίας και το 6,81% πολύ εύκολος. Μάλιστα, το 82,91% τόνισε ότι οι απαιτήσεις του σύγχρονου φαρμακείου και ο έντονος φόρτος εργασίας προβληματίζουν πάρα πολύ/πολύ τη νέα γυναίκα φαρμακοποιό ως προς την επιθυμία της να γίνει μητέρα, το 12,70% μέτρια, το 2,62% λίγο και το 1,77% καθόλου. Οι συμμετέχοντες/-ουσες απάντησαν και στο αν θα εξυπηρετούσε και τις φαρμακοποιούς η παροχή εκ μέρους της Πολιτείας επιδομάτων στήριξης και άδειας από ένα εξάμηνο έως δύο χρόνια, όπως ισχύει για τις εργαζόμενες μητέρες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το 76% απάντησε πάρα πολύ, το 13,45% πολύ, το 7,19% μέτρια, το 1,49% λίγο και το 1,87% καθόλου.
Όσον αφορά την προοπτική λειτουργίας Βρεφονηπιακών Σταθμών υπό την ευθύνη των Φαρμακευτικών Συλλόγων ή του ΠΦΣ, όπου αυτό καθίσταται εφικτό, το 67,32% δήλωσε ότι συμφωνεί πάρα πολύ, το 17,18% πολύ, το 10,46% μέτρια, το 2,80% λίγο και το 2,24% καθόλου.
* * *
Στην ανάπτυξη σχεδίων Πολιτικής Προστασίας για τα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της προχωρά η Κυβέρνηση μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες.
Ήδη τα Υπουργεία Υγείας και Κλιματικής Αλλαγής συνέστησαν Κοινή Ομάδα Εργασίας υπό τη γενική γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη. Τα πορίσματα και οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας θα κατατεθούν στους δύο υπουργούς Υγείας και Κλιματικής Κρίσης για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.
* * *
Η 11η ΤΟ.Μ.Υ. Φιλιππούπολης Λάρισας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας, οργανώνει αύριο δράση ενημέρωσης για τη σημασία της πρόληψης τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού που έχει οριστεί ως η 25η Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της δράσης ευαισθητοποίησης, αύριο και ώρα 10:00 π.μ. - 13:00, θα βρίσκονται στην πλατεία Φιλιππούπολης Λάρισας, ώστε να ενημερώσουν τις γυναίκες για τη σημασία της μαστογραφίας και της ψηλάφησης. Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου μία στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της.
* * *
Εγκύκλιο για τον τρόπο τήρησης των ατομικών ιατρικών φακέλων των εργαζομένων, με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου επίβλεψης της υγείας τους και τη διευκόλυνση του έργου των ιατρών εργασίας, εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η εγκύκλιος παρέχει αναλυτικές διευκρινίσεις αναφορικά με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας, υποστηρίζοντας έτσι και την ευχερέστερη άσκηση του ελεγκτικού έργου των Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας. Παράλληλα, μέσω υποδειγμάτων ατομικού ιατρικού φακέλου, διευκολύνει επιπρόσθετα το έργο των ιατρών εργασίας.
Μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης δήλωσε τα εξής: «Με τη σημερινή εγκύκλιο, διευκολύνεται σημαντικά το έργο των ιατρών εργασίας και το επίπεδο επίβλεψης υγείας των εργαζομένων. Η μείωση των εργατικών ατυχημάτων και της νοσηρότητας στους εργασιακούς χώρους, καθώς και η συνεπής και ουσιαστική εφαρμογή της νομοθεσίας για τα μέτρα πρόληψης, αποτελούν κεντρικούς στόχους πολιτικής για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Γι’ αυτόν τον λόγο, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα λάβουμε και νέες, πρόσθετες, σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass