Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων στο ΠΓΝΛ

*ΧΘΕΣ ΜΕ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΤΙΩΝ, ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΑΡΥ ΧΕΙΡΟΥΓΕΙΟ *ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2024 13:11

Με επεμβάσεις της Οφθαλμολογικής Κλινικής ξεκίνησαν και επίσημα χθες τα απογευματινά χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, νοσοκομείο που έχει αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την καθολική συμμετοχή του προσωπικού στο νέο εγχείρημα.

Το «μενού» της πρεμιέρας των απογευματινών χειρουργείων περιελάμβανε πέντε συνολικά επεμβάσεις για ωχρά κηλίδα από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Οφθαλμολογίας Σοφία Ανδρούδη, ενώ το πρώτο μεγάλο σοβαρό χειρουργείο του χειρουργικού τομέα προγραμματίζεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας από τον καθηγητή Γενικής Χειρουργικής Δημήτρη Ζαχαρούλη.

APOGEYMATINA_IATREIA.jpg


Αν και σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μπορεί να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία καθημερινά, το Υπουργείο Υγείας συνέστησε τα απογευματινά ιατρεία να οργανώνονται τις ημέρες που δεν εφημερεύει. Ενώ από χθες, πρώτη ημέρα, παρατηρήθηκαν σειρά λειτουργικών προβλημάτων του συστήματος με σημαντικότερα αυτά των χρεώσεων των επεμβάσεων, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να αναζητούν απαντήσεις ακόμα και από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφτηκε προχθές το πρώτο απογευματινό χειρουργείο.
Κύκλοι του νοσοκομείου ανέφεραν χθες ότι η διοίκηση εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την αύξηση των χειρουργείων στη διάρκεια της φετινής χρονιάς έναντι των προηγούμενων -6 χιλιάδες επεμβάσεις το 2021, 7.500 το 2022 και 9.458 το 2023.
Η πρόβλεψη στηρίζεται και στην καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων στα οποία έχουν δηλώσει ότι συμμετέχουν το σύνολο των χειρουργικών κλινικών (9) με 70 και πλέον γιατρούς -12 γενικοί χειρουργοί, 6 αγγειοχειρουργοί, 4 οφθαλμολόγοι, 3 καρδιοχειρουργοί, 6 νευροχειρούργοι, 6 ουρολόγοι, 10 ΩΡΛ, 3 γναθοχειρούργοι, 13 αναισθησιολόγοι, ορθοπεδικοί και οι γυναικολόγοι-μαιευτήρες- 121 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και 30 μαίες, που θα χειρουργούν σε 2 τακτικά και μια έκτακτη χειρουργική τράπεζα.
Όσο για τη νοσηλεία μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς, που επιβαρύνονται με το κόστος των επεμβάσεων, θα νοσηλεύονται στις αντίστοιχες κλινικές με οδηγίες να κατευθύνονται σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΛ
Από την πλευρά του το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μετά τη χθεσινή υπογραφή της απόφασης για την τυπική συμμετοχή του στο νέο εγχείρημα προγραμματίζει τα δύο πρώτα χειρουργεία για την αφαίρεση χολής την επόμενη εβδομάδα και το τρίτο από την Ορθοπεδική Κλινική τη μεθεπόμενη εβδομάδα και αφορούν ασθενείς που εξέφρασαν την επιθυμία να χειρουργηθούν το απόγευμα έναντι αμοιβής.
Οι χειρουργικές ομάδες θα χειρουργούν στις δύο από τις 6 συνολικά αίθουσες του νοσοκομείου και σ’ αυτές θα συμμετέχουν 27 συνολικά γιατροί -5 γενικοί χειρουργοί, 5 ορθοπεδικοί, 4 οφθαλμίατροι, 1 ΩΡΛ, 3 ουρολόγοι, 4 γυναικολόγοι-μαιευτήρες, 1 παιδοχειρουργός και 4 αναισθησιολόγοι- 18 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, 2 μαίες και 7 νοσηλευτές νοσηλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων θα νοσηλεύονται σε τμήμα της ανακαινισμένης Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής, όπου οι συνθήκες νοσηλείας έχουν βελτιωθεί μετά την ανακαίνιση.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Σύμφωνα με την ΚΥΑ η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων θα είναι στις 15.00 το μεσημέρι και η λήξη τους στις 22.00 το βράδυ και οι ασθενείς θα πληρώνουν από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.
Για μια πολύ μικρή επέμβαση το κόστος για τον ασθενή θα είναι 300 ευρώ, ενώ για μικρή επέμβαση 500 ευρώ, για μεσαία 900 ευρώ, για μεγάλη 1.200 ευρώ, για βαριά 1.600 ευρώ και για εξαιρετικά βαριά 2.000 ευρώ.
Οι προβλεπόμενες αμοιβές, που αφορούν στη χειρουργική ομάδα που θα διενεργεί χειρουργεία εκτός του τακτικού ωραρίου, προκύπτουν διαβαθμιζόμενες ως ακολούθως:
* Σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για Συντονιστές Διευθυντές/Καθηγητές.
* Σε ποσοστό 90% όταν πρόκειται για Διευθυντές/ Αναπληρωτές Καθηγητές.
* Σε ποσοστό 85% όταν πρόκειται για Επιμελητές/ Επίκουρους Καθηγητές.
* Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε (15) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.
Ο χειρουργός Α’ ή Συντονιστής Διευθυντής θα λαμβάνει από 125 ευρώ για πολύ μικρή επέμβαση έως 1.000 ευρώ για εξαιρετικά βαριά επέμβαση. Ο Διευθυντής ή Αναπληρωτής Καθηγητής θα αμείβεται με 110 ευρώ για πολύ μικρά χειρουργεία έως 900 ευρώ για εξαιρετικά βαριά, ενώ το εύρος για τους επιμελητές και Επίκουρους Καθηγητές κυμαίνεται από 105 ευρώ έως 850 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στους αναισθησιολόγους, η αμοιβή τους για πολύ μικρή επέμβαση διαμορφώνεται στα 90 ευρώ, για μικρή στα 155 ευρώ, για μεσαία στα 245 ευρώ, για μεγάλη 350 ευρώ, για βαριά 400 ευρώ και εξαιρετικά βαριά 450 ευρώ.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass