ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ: Αύξηση περιστατικών καρκίνων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

*Δημιουργούμε οδοντιατρείο για ογκολογικούς ασθενείς και λειτουργούμε τον μαστογράφο* Έρχονται: Νέα πτέρυγα, ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών *Ξεκίνησαν απογευματινά χειρουργεία * Οι δωρεές βρίσκουν μιμητές *Ψηφιοποιήθηκε η αποθήκη

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2024 17:15

Συνέντευξη: Σωτ. Κέλλας

«Υπάρχει μια αύξηση των καρκίνων στις εισαγωγές στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Όλες οι κλινικές του νοσοκομείου μας ασχολούνται με τον καρκίνο. Πρόσφατα ανακοινώσαμε οδοντιατρείο για ογκολογικούς ασθενείς, το μοναδικό στην Ελλάδα. Η κοινωνία ζητάει καλύτερες υπηρεσίες για τον καρκίνο, το επόμενο διάστημα λειτουργούμε τον μαστογράφο μας. Και πρέπει να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους γιατρούς μας που χειρουργούν καρκίνους. Η δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό θα μας βοηθήσει να κατευθύνουμε κονδύλια σε άλλους κωδικούς όπου διαπιστώνεται μεγάλα ανάγκη με βάση τις νοσηλείες που υπάρχουν». Αυτά τόνισε σε συνέντευξή του στην «Ε» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Γρηγόρης Βλαχάκης παρέδωσε με αφορμή τη δωρεά από τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό Ορθοδόξων Χριστιανών μετά από επαφή που είχε ο κ. Βλαχάκης με τον διευθυντή της οργάνωσης στην Ελλάδα Πάνο Κατσαμπάνη.
Ο κ. Βλαχάκης όμως μας μίλησε και για τις νέες υποδομές που δημιουργούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας που παρότι αιωνόβιο ως κτίριο παραμένει βασικός πυλώνας θεραπείας των Λαρισαίων. Μας λέει: «Περιμένουμε τη νέα πτέρυγα να ξεκινήσει. Η διαδικασία βρίσκεται στο προσυμβατικό έλεγχο για να προχωρήσουμε στην υπογραφή σύμβασης με την Περιφέρεια και να αναγερθεί τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα έργο πολύ μεγάλο αξίας δέκα εκατομμυρίων ευρώ.  Επίσης έχουν βγει στη δημοσιότητα οι διαγωνισμοί για τη μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου που υλοποιείται από υπηρεσία κτιριακών υποδομών αξίας 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η μεγαλύτερη ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίου κτιρίου στη Θεσσαλία. Άμεσα θα δείτε να μπαίνουν συνεργεία και εργαζόμενοι για την ανακαίνιση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, έργο που ανέλαβε το Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαστε ένα από τα ενενήντα νοσοκομεία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός πρόσφατα που θα ανακαινισθούν τα ΤΕΠ. Θα δοθεί 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και του τμήματος της Γυναικολογικής Κλινικής».

• Τα ΤΕΠ πρόσφεραν σημαντική βοήθεια ειδικά με τα προβλήματα που υπήρξαν στη Θεσσαλία. Κορονοϊός, δυστύχημα Τεμπών, πλημμύρες, σεισμός στο Δαμάσι...
«Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών το είδαμε όλοι μας ιδιαίτερα στην περίοδο του κορονοϊού και του δυστυχήματος των Τεμπών όπου ήταν αυτό που άνοιξε και δεχόμασταν τα περιστατικά. Την περίοδο του covid ήταν νοσοκομείο υποδοχής ασθενών με κορονοϊό γιατί ήταν η πρώτη επιλογή των Λαρισαίων και καθημερινά χρειαζόμασταν μια κλινική ολόκληρη και μάλιστα με βαριά περιστατικά. Είχαμε πολλούς διασωληνωμένους, είχαμε μια ολόκληρη διαδικασία. Δε θα ξεχάσουμε ότι ήταν το νοσοκομείο που χάθηκαν οι δυο γιατροί μας στην Όλυμπο, ενώ χάθηκε από κορονοϊό η προϊσταμένη της Ουρολογικής η κ. Αναστασία Παρασκευούδη. Ένα νοσοκομείο που πραγματικά οι εργαζόμενοι δώσανε και την ψυχή τους και αναγνωρίστηκε από πάρα πολλούς φορείς η προσπάθεια που εφαρμόστηκε τότε στον covid. Όταν γέμισε η Μακεδονία, ένα από τα νοσοκομεία που ερχόταν τα ασθενοφόρα ήταν το ΓΝΛ. Στους σεισμούς στο Δαμάσι προσφέραμε ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια. Στο Μεσοχώρι σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και δωρητές όπως η Exalco είχαμε οργανώσει ένα ιατρείο για τους σεισμοπαθείς της περιοχής αφού το ιατρείο που υπήρχε είχε προβλήματα».

• Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ήρθε σε κίνδυνο εξαιτίας των πλημμυρών...
«Την εποχή με τις πλημμύρες το ΓΝΛ προσπάθησε να παραμείνει ανοιχτό καθώς ήταν δίπλα στο ποτάμι, τα φρεάτια άρχιζαν να βγάζουν νερό, προσπαθήσαμε να μην έχουμε μπλακ άουτ στις γεννήτριές μας. Είχαμε φέρει εφεδρικές γεννήτριες αλλά και γεννήτριες του στρατού, ενώ είχε έρθει ο ίδιος ο υφυπουργός Υγείας ο κ. Θεμιστοκλέους. Είχαμε φέρει υδροφόρες από τον Δήμο Ελασσόνας, τη Λιβαδειά, τα Γιάννενα για να έχουμε νερό για οποιαδήποτε ανάγκη. Το νοσοκομείο έμεινε ανοιχτό, καλύψαμε τις ανάγκες, καταλαβαίνετε ότι ήταν δύσκολες στιγμές. Ούτε τα τρόφιμα δεν μπορούσαν να φθάσουν, η Τροχαία μας βοηθούσε για να περάσουν τα φορτηγά από τη Γιάννουλη να φέρουν τα τρόφιμα εκείνη την περίοδο των πλημμυρών. Εκείνη η περίοδος ήταν πολύ σημαντική και δύσκολη και ευτυχώς έρχονται κάποιες δωρεές για να μας δώσουν ένα χαμόγελο».

• Με τα προγράμματα ψυχικής υγείας τι γίνεται;
«Το νοσοκομείο μας εφάρμοσε τα προγράμματα ψυχικής υποστήριξης για τους εργαζόμενους. Ήταν πολύ δύσκολες στιγμές για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να πηγαίνεις στο σπίτι και να σε βγάζουν έξω γιατί ερχόσουν από το νοσοκομείο. Δε γονάτισε κανείς, έγινε η προσπάθεια, σώθηκαν πάρα πολλοί συμπολίτες μας από το ΓΝΛ και απ’ όλα τα νοσοκομεία της περιοχής. Έχουμε δυο κινητές μονάδες που κινούνται στους πλημμυροπαθείς, μια ενηλίκων και μια ανηλίκων. Έχουν γίνει και εκεί προσπάθειες για αγορά αυτοκινήτων και για εξοπλισμό που απαιτείται. Ασχολούμαστε με την ενδοοικογενεική βία, κάτι που τώρα βγαίνει στη δημοσιότητα. Εμείς το τρέχαμε και είχαμε και τα περιστατικά στο νοσοκομείο μας. Εφαρμόζουμε πολλές σύγχρονες διαδικασίες. Επίσης υπάρχει μια πλατφόρμα που ειδοποιούνται οι κοινωνικές υπηρεσίες όταν υπάρχουν φαινόμενα ενδοικογενειακής βίας, ενώ εφαρμόζεται και ένα σύστημα για όλους τους Δήμους. Ίσως είναι η επόμενη πανδημία η ψυχική υγεία αν αναλογιστούμε πόσοι υποφέρουν από άνοια, κατάθλιψη, αλτσχάιμερ και άλλα.

• Στο φαρμακευτικό υλικό υπάρχει επάρκεια;
«Στο παρελθόν είχαμε βρει και ληγμένα γι’ αυτό εφαρμόσαμε την ψηφιοποίηση της αποθήκης. Κάποτε λέγαμε ότι έλειπαν τα υλικά, τώρα υπάρχουν».

• Με τα απογευματινά χειρουργεία τι γίνεται;
«Ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία την περασμένη Τετάρτη, τα πρώτα δύο χειρουργεία ήταν από τον κ. Γιαγλάρα με δύο περιστατικά βουβωνοκήλης. Τα χειρουργεία είναι πρόσφατα ανακαινισμένα αντιμικροβιακά και ασφαλή χάρη στην αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Τα απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλουν στη διαδικασία μείωσης της λίστας αναμονής παρότι εμείς δεν έχουμε τόσο μεγάλη με αντίστοιχα χειρουργεία νοσοκομείων των Αθηνών. Έχουν δηλώσει συμμετοχή άλλοι 27 γιατροί για τα απογευματινά χειρουργεία. Γίνεται χρήση των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων που έχουν τα νοσοκομεία μας και αξιοποιούνται το απόγευμα. Επίσης υπάρχει ένα έξτρα εισόδημα στους γιατρούς που οι αμοιβές τους δεν συμβαδίζουν με την υπόλοιπη Ευρώπη». Η συζήτηση έκλεισε με τη δωρεά που ήρθε από τις ΗΠΑ και για την οποία είπε: «Η συνεργασία με τον κ. Κατσαμπάνη των Ορθοδόξων Χριστιανών ήταν τόσο σημαντική και για τους εργαζόμενους στο διοικητικό κομμάτι γιατί αντεπεξήλθαν σε μια διαδικασίας εισαγωγής από τις ΗΠΑ που είναι διαφορετική. Ήρθαμε σε επαφή με νέα εργαλεία διοίκησης που τα μάθαμε και εμείς από τις διαδικασίες. Ήταν σχολείο για μας η συνεργασία με το κ. Κατσαμπάνη. Η εξωστρέφεια δημιουργεί ένα κοινό στόχο για εργαζόμενους, πολίτες, φορείς για να υπάρξουν παραδείγματα προς μίμηση, αλλά και να συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα το ΓΝΛ γιατί κάποια στιγμή όλοι οι πολίτες της Λάρισας και όχι μόνο θα το χρειαστούν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass