Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λύση στα προβλήματα του ΕΣΥ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΉ ΤΑ 39 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ Κ.Υ.

Δημοσίευση: 05 Απρ 2024 15:00

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Με τη συμπλήρωση φέτος 39 ετών από τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Υγείας της χώρας, αυτού της Ελασσόνας, από τον αείμνηστο υπουργό Γεώργιο Γεννηματά, το 1985, που ξεκίνησε να κάνει το όραμα πράξη για μια ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.), εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων και εκπρόσωποι των σωματείων Κ.Υ. Νομών Λάρισας - Μαγνησίας - Φθιώτιδας και Τρικάλων πραγματοποίησαν χθες κοινή εκδήλωση στο Φάρσαλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας της 7ης Απριλίου, κρατώντας στα χέρια πανό που έγραφε «39 χρόνια Κέντρα Υγείας προσφοράς στον λαό και στον τόπο μας».

Στην εκδήλωση τούς καλωσόρισε ο εκπρόσωπος εργαζομένων Κ.Υ. Ν. Λάρισας κ. Γιώργος Μπρισίμης, ενώ το «παρών» έδωσαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος και ο Γ.Σ. Κώστας Λαρίσης και εκπρόσωποι εργαζομένων Κέντρων Υγείας.
«Είμαστε σήμερα εδώ για να αναδείξουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν την Π.Φ.Υ. και τα Κέντρα Υγείας, γιατί όλοι ομονοούν ότι η Π.Φ.Υ. είναι η λύση πολλών προβλημάτων του Ε.Σ.Υ. Εμείς θέλουμε μια ισχυρή Π.Φ.Υ., δωρεάν, με ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, και Κέντρα Υγείας να ανταποκρίνονται με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τον λαό και για τον τόπο» ανέφερε ο κ. Μπρισίμης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννακός, αφού συνεχάρη τον σύλλογο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, ανέφερε τα εξής: «Είναι πυλώνας του Ε.Σ.Υ. και δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί και περισσότερο αντιμετωπίζεται ως δεξαμενή, προκειμένου να καλύπτονται τα τεράστια κενά με μετακινήσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε απλές περιπτώσεις ασθενών, με δεδομένο ότι αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό προσωπικό. Είναι πολλά Κέντρα Υγείας στη χώρα, που παρότι έχουν σύγχρονα μηχανήματα, δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια ακτινογραφία θώρακα ή μια γενική αίματος. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν οι ασθενείς με άσκοπες διακομιδές και ταυτόχρονα να συνωστίζονται στα μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία και επικινδυνότητα για τη ζωή τους».
Παράλληλα, ο κ. Γιαννακός για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Έχει αποτύχει, καθώς οι ιδιώτες γιατροί βγάζουν περισσότερα χρήματα στο ιδιωτικό τους ιατρείο και αρνούνται να συμμετάσχουν στον θεσμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το επιφορτιστεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς από τους 3.500 ιατρούς, οι 2.300 προέρχονται από αυτή».
Κλείνοντας ο κ. Γιαννακός σημείωσε ότι «αυτές οι παθογένειες του συστήματος χρειάζονται χρήματα και προσωπικό, και αν το κράτος δεν αποφασίσει να τα δώσει, δυστυχώς, κάθε μέρα θα είμαστε και χειρότερα».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η προϊσταμένη του νοσηλευτικού προσωπικού του Κ.Υ. Φαρσάλων κ. Ζέφη Γιαννάκη σημείωσε μια άλλη δραστηριότητα του Κ.Υ. Φαρσάλων, ως πιστοποιημένου κέντρου αυτού και των εργαζομένων του έργου του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», που δραστηριοποιείται από το 2014 με την τράπεζα μυελού των οστών, ώστε όποιος πολίτης χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού, να μπορεί να βρίσκει συμβατό δότη και μόσχευμα. Η κ. Γιαννάκη σημείωσε ότι σε ένα τόσο μικρό μέρος, όπως τα Φάρσαλα, οι λήψεις εθελοντών είναι πολλές και μάλιστα, έχουν βρεθεί 4 συμβατοί δότες σε αυτό το διάστημα, προτρέποντας τους προσκεκλημένους εκπροσώπους να ενεργοποιηθούν στις περιοχές ευθύνης τους και να προβούν σε ανάλογες πράξεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας που το καλό επιστρέφει πίσω σε αυτή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass