Παραμένουν κλειστά τα εργαστήρια

* ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ * ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2024 13:11

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών με κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια, αντιδρώντας στην πρακτική του Υπουργείου Υγείας να εφαρμόζει το μνημονιακό μέτρο της επιστροφής της δαπάνης (clawback) για εργαστηριακές εξετάσεις, παρακρατώντας στην πραγματικότητα την αποζημίωση για εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς από τα ιδιωτικά εργαστήρια που απλά εκτέλεσαν το παραπεμπτικό συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ θεράποντος ιατρού.

Η κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα, με την προοπτική να συνεχιστεί, καθώς δε διαφαίνεται η ικανοποίηση του βασικού αιτήματος για την κατάργηση του clawback.
Ωστόσο, η ολική αποχή των εργαστηριακών γιατρών από τα καθήκοντά τους παρά τις αρχικές εκτιμήσεις δε φαίνεται να επηρεάζει τα δύο νοσοκομειακά ιδρύματα της περιοχής, όπου παραπέμπονται οι ασφαλισμένοι και μόνο για έκτακτα περιστατικά, καθώς δεν παρατηρείται διαφοροποίηση στις εργαστηριακές εξετάσεις.
«Η αποχή δεν επηρέασε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς από τις πρώτες ημέρες της αποχής δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση των εξετάσεων» υποστηρίζει η καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας - Κλινικής Μικροβιολογίας Ευθυμία Πετεινάκη, ενώ μικρές αυξήσεις παρατηρούνται στα εργαστήρια του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Συγκεκριμένα, το εξαήμερο 8-13 Μαΐου παρατηρήθηκαν συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου μήνα μικροαυξήσεις χωρίς αξιολόγηση στις αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, αλλά και στις αιμοληψίες και μικρή μείωση στις εξετάσεις του βιοχημικού εργαστηρίου, χωρίς πάντως να αποκλείεται μια μεγαλύτερη αύξηση ανάλογα με τον χρόνο που θα παραμείνουν κλειστά τα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια.
ΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ
Στο μεταξύ, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας με ανακοίνωσή της στηρίζει τις διεκδικήσεις και τις αντιδράσεις των εργαστηριακών γιατρών που ξεκίνησαν την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 και οι οποίες στηρίζονται και καλύπτονται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) και τους Ιατρικούς Συλλόγους, και έχουν ως κύριο αίτημα την κατάργηση του καταστροφικού για τα εργαστήρια clawback. Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, «με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, υποστηρίζει απόλυτα τις κινητοποιήσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Εργαστηριακών Ιατρών και αναμένει την απάντηση της Πολιτείας, καθώς και τα μέτρα που θα λάβει, για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που απειλεί ουσιαστικά τη βιωσιμότητα πολλών μικροβιολογικών εργαστηρίων.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι εργαστηριακοί γιατροί αποτελούν βασικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και είναι σε αγαστή συνεργασία με τους ιδιώτες παιδιάτρους. Η συνεισφορά τους δε στη διάγνωση, στη διερεύνηση και παρακολούθηση της πορείας των μικρών ασθενών είναι σημαντική και πολλές φορές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής πράξης των παιδιάτρων, καθώς τίθενται απαντήσεις σε διαγνωστικά ερωτήματα που απασχολούν και παρακολουθείται η πορεία τόσο των επειγόντων περιστατικών όσο και των χρόνιων νοσημάτων, ενώ παράλληλα διενεργούνται και προληπτικοί έλεγχοι.
Ελπίζουμε σύντομα ο αγώνας αυτός των Εργαστηριακών Ιατρών να ευοδωθεί, ώστε όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επίκεντρο τον ασθενή» καταλήγει η ανακοίνωση των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass