ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2015 8:09

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας, κ. Ι. Στεφανίδης, ευχαριστεί θερμά την Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για τη φιλοξενία της στήλης «Τα νέα της Ιατρικής» στο φύλλο της Κυριακής, για δεύτερη χρονιά. Επιπλέον εύχεται σε όλουςτους φοιτητές μας, καλή πρόοδο και καλή δύναμη για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016.

* Αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη και ορκωμοσία των πρωτευσάντων αποφοιτησάντων αριστούχων των Ιατρικών Σχολών

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε κοινή συνεδρίαση με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω στις 6.9.2014 αποφάσισε την οργάνωση αναπαράστασης του Όρκου του Ιπποκράτη και ορκωμοσία των πρωτευσάντων αποφοιτησάντων αριστούχων των Ιατρικών Σχολών – νέων πλέον ιατρών. Θα παρίστανται το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος και οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας. Η τελετή αναπαράστασης του όρκου και η ορκωμοσία των νέων ιατρών θα πραγματοποιηθεί στο Ασκληπιείο της Κω, την 26η Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 19:00.

Από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος, Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας κ. Ι. Στεφανίδης και η κα Κυριακή Παρίση, πρωτεύσασα στην ορκωμοσία προπτυχιακών φοιτητών του Ιουνίου.

* ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS

Το πρόγραμμα Erasmus+ έδωσε την ευκαιρία στην καFedericad’ Ascanio να επισκεφθεί την πόλη μας, σπουδάζοντας στο Τμήμα Ιατρικής για ένα χρόνο, το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Το Erasmus+ είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Το ΙΚΥ έχει οριστεί ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ενώ τα Γραφεία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων/Erasmus των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν αναλάβει τη διαχείριση του Προγράμματος.

Η δράση του στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης επιχορηγεί την κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης σε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Ειδικότερα σχετικά με τους φοιτητές, όσοι μετακινούνται στο εξωτερικό, στα πλαίσια του Erasmus+,αποκομίζουν τεράστια οφέλη, όπως είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση νέων δεξιοτήτων και προσόντων, τα οποία συμβάλλουν στην προσωπική τους ανάπτυξη. Εκτός από τη βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων, διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους και εξοικειώνονται σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να μετακινηθούν κατά τη διάρκεια προπτυχιακών, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών. Η μέγιστη διάρκεια της μετακίνησής τους είναι 12 μήνες σε κάθε κύκλο σπουδών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρονπαρουσιάζει η δυνατότητα μετακίνησης για πρακτική άσκηση σε επιχείρηση ή οργανισμό του εξωτερικού. Είναι αναμφισβήτητα ένας υπέροχος τρόπος για τους φοιτητές να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία για την επαγγελματική τους πορεία.

Η Federicaλοιπόν είναι μία από τους χιλιάδες φοιτητές που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα και ήταν κάτι που το σκεφτόταν από τον πρώτο χρόνο σπουδών της. Είναι εξάλλου πολύ διαδεδομένο στα ιταλικά πανεπιστήμια. Επέλεξε για τη μετακίνησή της το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μοιράστηκε μαζί μας αυτή της την εμπειρία της, κοντά στην ολοκλήρωσή της, τέλη Ιουλίου. Ξεκίνησε από την Ιταλία και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο της L’ Acquila,με ένα μικρό κόμπο στο στομάχι για το ταξίδι στα «αχαρτογράφητα νερά». Φτάνοντας εδώ, άρχισε σιγά-σιγά αυτός ο φόβος να διαλύεται. Βρήκε φιλόξενους ανθρώπους οι οποίοι την καλοδέχτηκαν. Οι σχέσεις τόσο μεταξύ φοιτητών όσο και μεταξύ καθηγητών και φοιτητών είναι στενές. Οι καθηγητές είναι κοντά στους φοιτητές και ιδιαίτερα υποστηρικτικοί.

Σε επίπεδο σπουδών, Ένα θετικό στοιχείο που επεσήμανε για το πρόγραμμα είναι η ύπαρξη μαθημάτων υποχρεωτικών και επιλογής, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στο φοιτητή να έρθει σε επαφή με περισσότερα διαφορετικά αντικείμενα και στη συνέχεια να μπορεί να επιλέξει πιο εύκολα ειδικότητα, έχοντας πιο ολοκληρωμένο εικόνα για το εύρος της ιατρικής επιστήμης. Εδώ εξάλλου εκείνη αποφάσισε ότι θα ακολουθήσει την ειδικότητα της Γυναικολογίας.

Η επικοινωνία της γινόταν στα αγγλικά και δεν υπήρχε καμία δυσκολία σ’ αυτό. Συμμετείχε σε κύκλο κλινική άσκησης και ήταν εντυπωσιασμένη καθώς ήταν όλοι πρόθυμοι να τη βοηθήσουν, κάνοντας ακόμη και τους διερμηνείς για να διευκολύνουν την επικοινωνία της με τους ασθενείς.

Για τους συμφοιτητές της λέει πώς έχει αποκτήσει φίλους για μια ζωή. Γνώρισε υπέροχους ανθρώπους, που ξέρουν να εργάζονται με ομαδικό πνεύμα και να συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλο. Δεν ένιωσε για μια στιγμή αποκομμένη ή ξένη. Αντίθετα τη βοήθησαν να ενταχθεί και να συμμετάσχει σε όλες τις δραστηριότητες, εντός και εκτός Τμήματος.

Ιδιαίτερα ενθουσιασμένη είναι και με την πόλη μας, την οποία θεωρεί μία πόλη ζωντανή, με θετική ενέργεια, όμορφη και με πολλές επιλογές. Διασκέδασε πολύ, με μεγάλη χαρά κάποια απογεύματα έτρεχε στο ποτάμι, χώρος πράσινου και οξυγόνου, καθώς και σημείο συνάντησης των Λαρισαίων, έκανε βόλτα στην αγορά, ήπιε «ιταλικούς» καφέδες, γεύτηκε εξαιρετικά πιάτα, φιλοξένησε φίλους της από την Ιταλία. Θυμάται και θα θυμάται πολλές όμορφες στιγμές. Για εκείνη ήταν μία μοναδική εμπειρία και προτείνει σε όλους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι αλληλεπιδρούμε ο ένας με τον άλλο. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ερχόμαστε πιο κοντά. Ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας. Εξελισσόμαστε. Ήρθε φέρνοντας την Ιταλία στην Ελλάδα, και θα κουβαλήσει «πολλή» Ελλάδα στις αποσκευές της. Ανυπομονεί να ξαναέρθει στη Λάρισα και φυσικά το έχει ήδη προγραμματίσει.

Η Federica συμμετείχε με άλλους φοιτητές στο σεμινάριο βασικών και ειδικών δεξιοτήτων συρραφής τραύματος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Α. Βλάχου

(Τ. 2410-685591 Savlachou@uth.gr) ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα (www.med.uth.gr), το (@meduth) & το (facebook.com/meduth).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass