ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Αρρυθμίες στα νοσοκομεία…

* Αργά ή γρήγορα η παύση των διοικητών χωρίς την παράλληλη αντικατάστασή τους θα εντείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2016 0:27
Την …πίεση των Νοσοκομείων παίρνει ο Δήμος Λαρισαίων, ώστε να παρέμβει -αν χρειαστεί-, καθώς η μη αντικατάσταση των διοικητών προκαλεί ήδη αρρυθμίες Την …πίεση των Νοσοκομείων παίρνει ο Δήμος Λαρισαίων, ώστε να παρέμβει -αν χρειαστεί-, καθώς η μη αντικατάσταση των διοικητών προκαλεί ήδη αρρυθμίες

 

Το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών, με αφορμή την κατάσταση των νοσοκομείων, εξετάζει η δημοτική αρχή Λάρισας. Ο Δήμος Λαρισαίων γίνεται αποδέκτης αιτημάτων της ιατρικής κοινότητας η οποία περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα με αφορμή και το «ακέφαλο» των διοικήσεων.

Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Υγείας, πριν τα Χριστούγεννα, προχώρησε στην παύση διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας χωρίς νωρίτερα να έχει τοποθετήσει τους αντικαταστάτες τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει διοικητική «αρρυθμία» κατά το μεταβατικό στάδιο.

Η σχετική προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων διοικητών βρίσκεται σε εξέλιξη, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 19 Ιανουαρίου και με βάση τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις οι νέοι διοικητές δεν πρόκειται να τοποθετηθούν νωρίτερα από τα μέσα του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Στα νοσοκομεία της Λάρισας, όπως και στην υπόλοιπη χώρα όπου παύθηκαν οι διοικητές, χρέη διοικητή εκτελούν οι διοικητικοί διευθυντές με τους διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών να φέρουν ουσιαστική την ευθύνη για τα τρέχοντα. Προς το παρόν στα νοσοκομεία της Λάρισας δεν υφίσταται πρόβλημα καθώς τα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ. διαθέτουν απαρτία για τη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Η προχειρότητα ωστόσο στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, στο θέμα των διοικητών, θα συνεχίζει να ταλανίζει τα νοσηλευτικά ιδρύματα και κατ’ επέκταση τους ασφαλισμένους, καθώς σήμερα, ελλείψει διοικητών, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε σχεδιασμός ούτε και οι αναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις μέσω των οποίων θα επιλυθούν τρέχοντα προβλήματα. Θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα, χωρίς δηλαδή να υπολογισθούν δηλαδή τα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ.

Ήδη έχει οξυνθεί το πρόβλημα των σοβαρότατων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό με αναρίθμητες θέσεις να παραμένουν κενές από τις διαρκείς συνταξιοδοτήσεις προσωπικού. Μικρότερης έκτασης πρόβλημα, αλλά πρόβλημα, αποτελεί και το θέμα των ελλείψεων ιατρών, ενώ έχουν υποτιμηθεί οι σοβαρές συνέπειες στην εξυπηρέτηση των ασθενών από τις παγιωμένες πλέον περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων της Λάρισας, σε αντίθεση με άλλες υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, όπου σε αντίστοιχους πληθυσμούς, οι μειώσεις ήταν μικρότερες.

Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας προς το παρόν εστιάζει στην έγκριση των τακτικών επιχορηγήσεων στα νοσοκομεία και στο θέμα της έγκαιρης αποπληρωμής των εφημεριών των γιατρών, όταν στην πραγματικότητα τα προβλήματα των ασφαλισμένων στην καθημερινότητα των νοσοκομείων, από τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών, όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά αντιθέτως οξύνονται χωρίς να υπολογισθούν τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη (ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας κλπ).

Όταν είναι γνωστό, από τα πρώτα ακόμη χρόνια της εφαρμογής των μνημονίων, ότι όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία καθώς δεν διαθέτουν χρήματα για ιατρική αμοιβή ακόμη και για φαρμακευτική περίθαλψη.

Η ΜΑΦ ΓΝΛ

Το Υπουργείο Υγείας «αδυνατεί» επίσης να επιλύσει και προβλήματα τα οποία «δεν απαιτούν» χρήματα ή πρόσθετες προσλήψεις προσωπικού όπως για παράδειγμα η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η ΜΑΦ είναι έτοιμη από καιρό, γιατροί της ΜΕΘ δηλώνουν πως μπορούν να ξεκινήσουν οι ίδιοι τη λειτουργία της αλλά θα πρέπει να γίνουν μετακινήσεις υπηρετούντος νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωσή της, αφού δεν γίνονται νέες προσλήψεις νοσηλευτριών.

Η ΜΑΦ παραμένει ανενεργή όταν είναι γνωστό πως η λειτουργία της μπορεί να αποσυμφορήσει τη ΜΕΘ, οι «δυσεύρετες» κλίνες της οποίας έρχονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα με αφορμή διάφορα επείγοντα περιστατικά.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Οι ανησυχίες της τοπικής ιατρικής κοινότητας έχουν ήδη μεταφερθεί στον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη που αναζητά τρόπους παρέμβασης έτσι ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων. Η δημοτική αρχή δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη μορφή της πρωτοβουλίας που πρόκειται να αναληφθεί και σε κάθε περίπτωση θα καταλήξει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass