ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ

Κάστανο με «ονοματεπώνυμο» και επένδυση στη μεταποίηση

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2017 22:00
Τα σχέδια και το όραμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας αναλύουν στην «Ε» ο πρόεδρος Βαγγέλης Κρανιώτης και το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Κ. Παπαιωάννου Τα σχέδια και το όραμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας αναλύουν στην «Ε» ο πρόεδρος Βαγγέλης Κρανιώτης και το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Κ. Παπαιωάννου

Η κατάταξη του κάστανου, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την τοπική οικονομία, σε κατηγορία ΠΟΠ είναι ο πρωταρχικός σκοπός του νέου Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, ο οποίος έλαβε σάρκα και οστά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από την εκλογική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν τα 45 μέλη του Συνεταιρισμού εξελέγη η διοίκηση, με πρόεδρο τον Βαγγέλη Κρανιώτη, ενώ το πεδίο δράσης αποτελείται κυρίως από κάστανο, κεράσι, μήλο, ελιές και μελίσσια.

«Στόχος μας είναι να κατοχυρώσουμε την τοπική ποικιλία του κάστανου, που είναι γνωστή στο πανελλήνιο για την νοστιμιά του και τις θρεπτικές ουσίες, ώστε το προϊόν να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που του αρμόζει» δηλώνει ο πρόεδρος κ. Κρανιώτης και προσθέτει ότι στα μακροπρόθεσμα σχέδια της δραστήριας διοίκησης και το κίνητρο για να ενταχθούν στον Συνεταιρισμό νέοι άνθρωποι είναι η αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων και η εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης από την παραγωγή μέχρι και την προώθηση των προϊόντων τους.

Αυτή τη στιγμή τα μέλη του ΑΣ παράγουν περίπου 350 τόνους κάστανου από 750 στρέμματα, με μια μέση απόδοση 600 κιλά\στρ, 350 τόνους κεράσια από 250 στρ και 1000-1200 τόνους μήλα από 350 στρ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

Σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για να κατοχυρωθεί το κάστανο Μελιβοίας ως ΠΟΠ, ο πρόεδρος κ. Κρανιώτης εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θετική στάση που κρατά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, με βάση μελέτη που προϋπήρχε από τον πρώην Δήμο Μελιβοίας. Υποστηρίζει ακόμη ότι «ανεξαρτήτως της εξέλιξης αυτής, εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και θα χρειαστεί να κάνουμε τις κατάλληλες συνεργασίες και με άλλους φορείς για να προωθήσουμε το προϊόν μας στις αγορές, αν και βασική δουλειά μας είναι να παράγουμε στο χωράφι ποιοτικά προϊόντα και όχι να γίνουμε έμποροι». Διευκρινίζει ωστόσο ότι οι έμποροι, με τους οποίους συνεργάζονται τόσα χρόνια, προωθώντας τους τα προϊόντα, δεν θα αντιμετωπιστούν ως ανταγωνιστές, αλλά θα πρέπει να επιχαίρουν με μια τέτοια εξέλιξη (ονομασίας του κάστανου σε ΠΟΠ), διότι θα βγούνε κερδισμένοι και οι ίδιοι.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες εκκρεμότητες, η διοίκηση του ΑΣ Μελιβοίας επιθυμεί λιγότερη γραφειοκρατία, αποτελεσματικότερους ελέγχους για να σταματήσουν τα «βαφτίσια» και οικονομική ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που δίνουν προοπτική στην ελληνική γεωργία.

Στους κόλπους του Συνεταιρισμού λειτουργεί και Ομάδα Παραγωγών, η οποία θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ, ενώ οι παραγωγοί εφαρμόζουν και το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, με φιλικές προς το περιβάλλον καλλιεργητικές πρακτικές».

Και επειδή οι διοικούντες του Συνεταιρισμού δηλώνουν ανήσυχα πνεύματα, στις προθέσεις τους είναι τα όμορφα τακτοποιημένα αγροκτήματά τους, που βρίσκονται σε εντυπωσιακά όμορφα σημεία του Κισσάβου να καταστούν επισκέψιμα, ώστε να διαπιστώσει ο κόσμος τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργούνται τα προϊόντα.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Κ. Παπαϊωάννου χαρακτηρίζει το κάστανο ως το πλέον βιολογικό προϊόν (χρειάζεται μόνο 1-2 ψεκασμούς) και αναφέρεται στην επικείμενη συνεργασία του Α.Σ. με το ΤΕΙ Θεσσαλίας για την προώθηση του καστανάλευρου, χωρίς γλουτένη, το οποίο στη χώρα μας δεν έχει εκτιμηθεί όσο στο εξωτερικό, όπου η αξία του είναι μεγάλη. Γι΄αυτό και οι Ιταλοί έμποροι αγοράζουν τα κάστανα της περιοχής, καθώς φτιάχνουν το καστανάλευρο και εν συνεχεία το πωλούν πολύ ακριβά.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass