ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ

Ανησυχία Θεσσαλών παραγωγών για καρπούζια-πεπόνια

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2017 22:40

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους παραγωγούς καρπουζιών και πεπονιών της Θεσσαλίας.

Αφενός ανησυχία και προβληματισμός στους πληγέντες -από τις έντονες βροχοπτώσεις- παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να μειώνεται αισθητά. Λαμβάνοντας δε ως βάση τις περσινές εκκρεμότητες στις αποζημιώσεις, δεν τρέφουν φέτος ιδιαίτερες προσδοκίες από τον ΕΛΓΑ. Και αφετέρου αισιοδοξία σε όσους η παραγωγή τους γλίτωσε από τις άκαιρες βροχοπτώσεις, καθώς η σοδειά τους θα γίνει ανάρπαστη στην αγορά, καλύπτοντας τις απώλειες των… «καιρόπληκτων» συναδέλφων τους με ό,τι σημαίνει αυτό για την τιμή πώλησης. Τα καρπούζια κυριαρχούν στον νομό Λάρισας και ήδη ξεκίνησε η συγκομιδή, αντίστοιχα τα πεπόνια στον νομό Τρικάλων.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο νομός Λάρισας ακολουθεί σε πρωιμότητα την πρωτοπόρο Τριφυλία Πελοποννήσου και έπεται ο νομός Τρικάλων στην καρπουζοκαλλιέργεια. Τα συνεργεία με τα εργατικά χέρια συγκροτήθηκαν ήδη, αλλά οι Λαρισαίοι εμφανίζονται ανήσυχοι για τις στρεμματικές αποδόσεις, καθώς οι συνεχείς βροχές δημιούργησαν προβλήματα με τον περονόσπορο (τον οποίο όμως λόγω εμπειρίας και τεχνογνωσίας δηλώνουν ότι θα τον αντιμετωπίσουν καίρια). Περίπου 3.500 στρέμματα με καρπούζια καλλιεργήθηκαν φέτος στον νομό Λάρισας, με το Μακρυχώρι παραδοσιακά να κατέχει τη μερίδα του λέοντος (περίπου 2.500 στρ), ενώ οι υπόλοιπες σοδειές μοιράζονται σε Μαυροβούνι, Νέα Λεύκη και Δελέρια-Αγία Σοφία Τυρνάβου. Η πλειονότητα της παραγωγής είναι υπαίθρια, χαμηλής καλύψεως και οι ποικιλίες που έχουν μπει (και συγκομίζονται με χρονολογική σειρά) είναι οι «σελήνια», «όμπλα», «φλόριντα» και «αρένα». Δυστυχώς οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα η παραγωγή να εμφανίζεται μειωμένη από τον αρχικό στόχο των 10 τόνων\στρ, οι προσδοκίες να έχουν μειωθεί στους 7 τ.\στρ. περίπου. Το κόστος παραγωγής θεωρείται υψηλό ανά στρέμμα (εργατικά, λιπάσματα, τα οποία όμως είναι ελάχιστα, γι’ αυτό και το καρπούζι θεωρείται από τα πιο καθαρά φρούτα).

Σύμφωνα με τον παραγωγό Πάνο Σταυροθόδωρο (ο οποίος κυριαρχεί στην πόλη της Λάρισας με τους υπαίθριους πάγκους) «το 60% της παραγωγής και κυρίως οι πολύ πρώιμες ποικιλίες εξάγονται σε Ρουμανία, Βουλγαρία) και το υπόλοιπο 40% προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση. Αρχικά η τιμή πώλησης του καρπουζιού σε έμπορους-μεσίτες είναι 20 λεπτά\κιλό, αλλά όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι αυτή μειώνεται, ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά».

Όσον αφορά στο πεπόνι, η συγκομιδή στα λίγα στρέμματα του νομού θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται στους 2 τόνους, κατά μέσο όρο. Η παραγωγή δεν εξάγεται, καθώς μετά βίας φθάνει να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Η φετινή τιμή προσδιορίζεται στα 40 λεπτά\κιλό από το χωράφι, ενώ όσοι διαθέτουν πάγκους στις λαϊκές ή στους δρόμους το πουλούν έως και 1 ευρώ.

ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Αισθητά μειωμένη παραγωγή, της τάξεως ακόμη και του 60-70% εμφανίζεται στα πεπόνια στον νομό Τρικάλων, η συγκομιδή των οποίων ξεκίνησε προ ημερών και θα συνεχιστεί ως το α’ δεκαήμερο του Αυγούστου. Στα καρπούζια η συγκομιδή αναμένεται περί τα τέλη του μήνα, αρχές Ιουλίου, οπότε είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για πιθανόν ζημιές στην παραγωγή. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα πεπονιού στον νομό υπολογίζονται σε 2.500 περίπου, με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται στα 4,5-5 τόνους. Όσα πεπόνια γλίτωσαν από τις άκαιρες βροχές θα εξαχθούν σε Ρουμανία, Βουλγαρία και τα υπόλοιπα προορίζονται για την ντόπια αγορά. Η τιμή ξεκινά από 40 λεπτά. Σχετικά με τα καρπούζια, η παραγωγή στον νομό είναι περιορισμένη. Κάθε χρόνο ολοένα και λιγότερα στρέμματα φυτεύονται. Και αυτό γιατί το πεπόνι φεύγει πιο εύκολα από το καρπούζι. Φέτος υπολογίζεται ότι σπάρθηκαν περίπου 550 στρέμματα. Να σημειωθεί ότι και φέτος πολλοί Τρικαλινοί παραγωγοί έχουν ήδη στήσει τους πάγκους τους στην εθνική οδό, εκμεταλλευόμενοι την αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στο οδικό τους δίκτυο, λόγω Εγνατίας, ελπίζοντας να σώσουν τη διαφαινόμενη δύσκολη χρονιά.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass