Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΓΙΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΣΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

"Ας αφήσει ήσυχους της αμπελουργούς"

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2018 16:27

Ο φόρος στο κρασί πρέπει να καταργηθεί άμεσα χωρίς ισοδύναμες, καινούριες καταστροφές υποστηρίζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας, απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου για αντικατάσταση του φόρου στο εμφιαλωμένο κρασί με νέο υψηλότερο φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Λαρισαίος βουλευτής «Επιλογές δίνει στους αμπελοκαλλιεργητές η κυβέρνηση: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφτηκε τον Τύρναβο και από το χώρο του Συνεταιριστικού Οινοποιείου δήλωσε πρόθυμος να αντικαταστήσει τον φόρο στο εμφιαλωμένο κρασί με ένα νέο, υψηλότερο φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο. Αυτό λέγεται αρχή του ισοδύναμου πλήγματος. Σε κάθε περίπτωση, τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι αμπελουργοί. Η καταδίκη ισχύει, απομένει η επιλογή του τρόπου εκτέλεσης.

Η ιδέα του φόρου στο κρασί υπήρξε ατυχέστατη, καθώς επιβάρυνε τους μικρούς οινοποιούς και ενίσχυσε τις πωλήσεις χύμα κρασιού. Τώρα ο υπουργός, με πρόσχημα την καταπολέμηση της νοθείας στο χύμα τσίπουρο, ανακοίνωσε τη φορολόγησή του με 6 ευρώ το λίτρο. Ως ισοδύναμο –λέει- για την κατάργηση του φόρου στο κρασί. Πρώτη φορά ακούστηκε το επιχείρημα πως η υπέρμετρη φορολογία θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο. Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ελπίζει κανείς πως πρόκειται για κακό χιούμορ, αν και η υπόθεση φόρος στο κρασί έχει εξελιχθεί σε κανονικό εμπαιγμό των αμπελουργών από την κυβέρνηση. Η εξίσωση -σχεδόν- της τιμής του τσίπουρου και, προφανώς, του ούζου και της τσικουδιάς με το ουίσκι και τη βότκα και το λαθρεμπόριο οινοπνεύματος θα τονώσουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών και θα λειτουργήσουν εις βάρος των ελληνικών αποσταγμάτων.

Η ενίσχυση της ελληνικής αμπελουργίας, της οινοποιίας και της αποσταγματοποιίας θα περίμενε κανείς πως θα αποτελούσε προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων, καθώς έχουν να επιδείξουν εκπληκτικά αποτελέσματα τόσο στον τομέα των εξαγωγών όσο και στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας. Αντί για αυτό, ο υπουργός επιδεικνύει μια ακατανόητη εμμονή. Ο φόρος στο κρασί πρέπει να καταργηθεί άμεσα χωρίς ισοδύναμες, καινούριες καταστροφές. Αν δεν θέλει η κυβέρνηση να βοηθήσει τους αμπελουργούς, τουλάχιστον ας τους αφήσει ήσυχους» καταλήγει ο κ. Μπαργιώτας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1