ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Ελιά: Θετικό το ξεκίνημα πριν την ανθοφορία

Δημοσίευση: 08 Απρ 2019 22:05

Περνώντας μέσα από μία κρίσιμη περίοδο του χειμώνα, η ελιά προσπαθεί να σχηματίσει τους βλαστούς,οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο, ώστε να επιτευχθεί μία πλούσια ανθοφορία.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν το φυτό και η εικόνα που αποκομίζουμε από τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας μας είναι θετική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και πλούσια καρποφορία. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, είναι πολλοί και για αυτό τον λόγο οι παραγωγοί, θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Η πρόληψη από διάφορες ασθένειες και εντομολογικές προσβολές βοηθά τους ελαιοπαραγωγούς να έχουν καλύτερα αποτελέσματα τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Σημαντικότερος παράγοντας για την καλλιέργεια της ελιάς είναι η δακοκτονία, όπου για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες . Όλοι όμως οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Όσον αφορά στις ασθένειες, στο κυκλοκόνιο, οι προσβολές ήταν ελάχιστες και οι παραγωγοί,οι οποίοι έκαναν τους προβλεπόμενους ψεκασμούς, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Επειδή όμως το γλοιοσπόριο εμφανίζει τα αποτελέσματά του το φθινόπωρο, θα πρέπει οι παραγωγοί να ξεκινήσουν ψεκασμούς αυτή την εποχή ώστε να προλάβουν την προσβολή του καρπού. Η χρήση διασυστηματικών μυκητοκτόνων έχει καλύτερα αποτελέσματα. Σημαντική για την παραγωγή της ελιάς είναι η ορθολογική χρήση των λιπασμάτων, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα τροφοπενίας του φυτού, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις αποδόσεις και την ποιότητα.

 

Απλήρωτοι για τις ακακίες

Τι και αν οι συνάδελφοί τους σε Μακεδονία και Ελασσόνα πληρώθηκαν, έστω και καθυστερημένα, για το πρόγραμμα δάσωσης γαιών. Οι ίδιοι αναμένουν ακόμη στο ακουστικό. Ο λόγος για τους καλλιεργητές ακακιών του νομού Λάρισας και κυρίως τους Φαρσαλινούς, μέλη του τοπικού Συλλόγου «Το Περιβάλλον», που όπως καταγγέλλει ο πρόεδρός τους Πολύβιος Μπλέτσας «ο ΟΠΕΚΕΠΕ περιμένει τη λίστα των δικαιούχων από το Δασαρχείο Λάρισας. Δεν γνωρίζω πού οφείλεται η καθυστέρηση, εμάς όμως μας ανησυχεί ιδιαιτέρως, καθώς κινήσαμε γη και ουρανό για να ξεμπλοκάρουν οι πληρωμές» δηλώνει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα «μερικοί παραμένουν ακόμη απλήρωτοι για το 2015, λίγο περισσότεροι πληρώθηκαν για το 2016 και κανείς για το 2017».

 

Κορυφώνεται η σπορά στις εαρινές καλλιέργειες

Υπερωρίες στα χωράφια «χτυπούν» τούτη την περίοδο οι Θεσσαλοί αγρότες, καθώς οι υποχρεώσεις τους στα χωράφια είναι ουκ ολίγες, αφού ανάλογα την καλλιέργεια πρέπει να γίνουν οι σπορές, φυτεύσεις ή η λίπανση. Καθαρή εικόνα για τις επιλογές των παραγωγών θα υπάρξει με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ωστόσο με βάση και την κίνηση που παρατηρήθηκε στα γεωπονικά καταστήματα έχουν βγει τα πρώτα συμπεράσματα για τα προϊόντα που κυριαρχούν στα χωράφια του κάμπου. Πλοηγός για μια ακόμη φορά στις επιλογές των παραγωγών αποτέλεσε η πορεία του προϊόντος και κυρίως οι τιμές που κυριάρχησαν την περσινή περίοδο, καθώς ακόμη η Πολιτεία δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα ενημέρωσής τους για τις ανάγκες της αγοράς (π.χ. γεωργικοί σύμβουλοι). Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι μειώθηκαν τα χωράφια που ήταν σε αγρανάπαυση (κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας), αφού η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα ψυχανθή έδωσε ένα οικονομικό κίνητρο στους παραγωγούς να …πρασινίσουν τα χωράφια τους με μικρό κόστος. Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η Πολιτεία καταβάλλει τις συνδεδεμένες στα ψυχανθή, χωρίς την υποχρέωση εκ μέρους του παραγωγού να επισυνάπτει τα τιμολόγια πώλησης του προϊόντος, με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και μια πλασματική εικόνα σε σχέση με το τι καλλιεργείται στον κάμπο. Επίσης παρατηρείται μια στροφή των αγροτών στις δενδρώδεις καλλιέργειες, τόσο για τη σταθερότητα των τιμών, όσο και λόγω Σχεδίων Βελτίωσης, όπου τα επενδυτικά σχέδια διευκολύνουν τέτοιες επιλογές. Επίσης βοήθησε και η πολιτική κάποιων βιομηχανιών φρούτων που προσέφεραν στον παραγωγό δωρεάν δέντρα προς φύτευση. Φυσικά σε ό,τι αφορά στους παραγωγούς παραδοσιακών καλλιεργειών, αυτοί στρέφονται στα δέντρα σταδιακά, αξιοποιώντας κάποια από τα πολλά στρέμματα που διαθέτουν. Δειλά δειλά αυτά τα στρέμματα την τελευταία 5ετία έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλα τα θεσσαλικά διαμερίσματα.

 

Σταθερό το βαμβάκι, ανεβαίνει η ελαιοκράμβη

Αναφορικά με τον «βασιλιά του κάμπου» το βαμβάκι, αυτό παραμένει σταθερό φέτος κι ας μην απόλαυσαν πέρυσι οι παραγωγοί την επιθυμητή τιμή. Έτσι στον νομό Λάρισας τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα κυμανθούν περί τα 230.000 στρ, ενώ στην Καρδίτσα φέτος αναμένεται μια μικρή αύξηση από τα 420.000 στρ. Η σπορά θα ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο.

Δημητριακά: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα κινηθούν σιτηρά και κριθάρια, ενώ μείωση θα παρουσιάσουν τα καλαμπόκια, λόγω της περσινής χαμηλής τιμής. Μάλιστα, η συζήτηση που είχε ανοίξει πριν από έναν μήνα, όταν ξεκινούσε η σπορά, για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στους αγρότες, με δεδομένο ότι το καλαμπόκι θεωρείται υδροβόρο προϊόν, αποθάρρυνε πολλούς.

Βιομηχανική ντομάτα: Σε εξέλιξη είναι η σπορά στην ντομάτα και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, Χρ. Σουλιώτη, παρά τις δύο συνεχόμενες άσχημες χρονιές από τα χτυπήματα του καιρού και από τη μη αποζημίωση των παραγωγών, οι περισσότεροι συνεχίζουν, με την πρώτη εκτίμηση να υπολογίζει τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε 15.000.

Ελαιοκράμβη: Αυτή ανακηρύσσεται σε νικητή της σαιζόν, καθώς όσοι αποχωρούν από καλαμπόκι και τριφύλλι στρέφονται στην ελαιοκράμβη, κυρίως λόγω συμβολαιακής καλλιέργειας.

Όσπρια: Επίσης χαμηλές είναι οι προσδοκίες στα όσπρια, αφού οι τιμές στο ρεβίθι έχουν κατρακυλήσει και οι αποθήκες παραμένουν γεμάτες. Μειωμένη, όχι τόσο όσο το ρεβίθι, είναι φέτος και η φακή.

 

Ευεργετικές βροχοπτώσεις

Θα συνεχιστούν οι πολυπόθητες για τους αγρότες βροχές στον κάμπο και τις επόμενες ώρες, ενώ σταδιακή βελτίωση του καιρού περιμένουμε από Τετάρτη. Έτσι σήμερα Δευτέρα στον Νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες καιρικές συνθήκες και αύριο Τρίτη, ενώ την Τετάρτη αναμένονται αραιές συννεφιές αυξημένες στις ανατολικές περιοχές. Η θερμοκρασία σε άνοδο (16-18 β). Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο (19-22).

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass