Ικανοποίηση για την ποσότητα, ανησυχία όμως για την ποιότητα

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ-ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2019 15:26

Τις πληγές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις στην επαρχία Τυρνάβου και στην ευρύτερη περιοχή των Τεμπών, μετρούν οι παραγωγοί βερίκοκου, λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή.

Στο επιτραπέζιο βερίκοκο και στις πρώιμες ποικιλίες η συγκομιδή θα ξεκινήσει από βδομάδα, ενώ στο βιομηχανικό (ποικιλία μπεμπέκο) οι εργάτες γης θα μπούνε στο χωράφι στα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» στα Δέντρα Τυρνάβου Χρήστο Τασιούλα «η παραγωγή ποσοτικά είναι ικανοποιητική, αλλά ποιοτικά υπάρχουν ζητήματα από την πρόσφατη χαλαζόπτωση. Δυστυχώς το πρόβλημα με τους ελάχιστους εργάτες δεν έχει λυθεί, ενώ οι πρόσφατες απαιτήσεις τους για αύξηση ημερομισθίου αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Ευελπιστούμε η φετινή τιμή να κυμανθεί τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα (27 λεπτά) και κάποιες ποιοτικές παραγωγές να πληρωθούν περισσότερο».

Να σημειωθεί ότι τα δέντρα στις δύο περιοχές που φημίζονται για το βερίκοκο (Δέντρα και Πλατανούλια Τυρνάβου και Χειμάδι, Καλοχώρι, Συκούριο Δήμου Τεμπών) παραμένουν στρεμματικά σταθερά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία παραδίδεται στη βιομηχανία Ιντερκόμ αλλά και στις ΕΛΒΑΚ και Delmonde.

ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Μειωμένη αναμένεται φέτος η παραγωγή ροδάκινου στην επαρχία Τυρνάβου, καθώς η περιοχή επλήγη από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις (δύο φορές), ενώ ήδη οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν τη διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών. Στην επαρχία Τυρνάβου και στο επιτραπέζιο ροδάκινο οι ποικιλίες που προτιμούνται είναι η Κατερίνα, η Φορτούνα, η Άνδρος και η Έβερτ, ενώ τα καλλιεργούμενα στρέμματα παραμένουν σταθερά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» στα Δέντρα Τυρνάβου Χρήστο Τασιούλα «η ζημιά ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Μια μέση εκτίμηση είναι από 70 ως και 100%. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουλίου, με προβλήματα όμως λόγω έλλειψης εργατικών χεριών».

 

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1