Ψηλά η ποιότητα, χαμηλά τιμές - παραγωγή

Για τα αχλάδια Τυρνάβου που απειλούνται από εισαγόμενα που «βαπτίζονται» ελληνικά *Οι αγοραπωλησίες για «Κρυστάλλια», «Κοντούλες», «Κόσια» και «Σάντα Μαρία» *Καθοριστικός ο ρόλος του ΑΣΕΠΟΠ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2019 22:15

Μικρή παραγωγή, αλλά ποιοτικό προϊόν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το συμπέρασμα για τη φετινή παραγωγή αχλαδιών στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου.

Δυστυχώς η μικρή παραγωγή δεν ανέβασε τις τιμές για τους παραγωγούς.

Η φετινή μειωμένη παραγωγή όμως έχει να κάνει με έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του κάμπου, Τυρνάβου – Αμπελώνα- Δένδρων - Πλατανουλίων.

Ο Τύρναβος είναι μια από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής αχλαδιών επιτραπέζιων και βιομηχανικών, με πάνω από 12.000 στρέμματα. Το αχλάδι «Κρυστάλλι» και όλες οι άλλες ποικιλίες που παράγονται στον Τύρναβο φημίζονται για την ποιότητά του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Το αχλάδι του Τυρνάβου είναι στην κορυφή γιατί πριν κάποια χρόνια οι Τυρναβίτες παραγωγοί πρωτοπόρησαν και πρόσεξαν ιδιαίτερα το προϊόν αυτό. Η περιοχή του Τυρνάβου προωθεί πλέον το αχλάδι επώνυμα και μάλιστα ως «Τυρναβίτικο αχλάδι», έτσι ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει.

Χθες η «ΕτΔ» βρέθηκε στον Τυρναβίτικο κάμπο, στο περιβόλι του αγροτοσυνδικαλιστή κ. Απόστολου Ευαγγελόπουλου, ο οποίος μας έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αχλαδοπαραγωγοί, πέρα από τα φυσικά φαινόμενα αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο εμπόριο, αφού οι έμποροι αγοράζουν τα προϊόντα με ανοιχτή τιμή, στις τιμές που ακολουθούν αλλά χωρίς καμιά σιγουριά.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΦΕΤΟΣ

Αναλυτικότερα φέτος οι τιμές κυμαίνονται: το «Κρυστάλλι» από 0,45 έως 0,60 ευρώ, οι «Κοντούλες» από 0,70 έως 1 ευρώ, τα «Κόσια» από 0,50 έως 0,70 και τα «Σάντα Μαρία» από 0,40 έως 0,45 ευρώ.

Εκείνο όμως για το οποίο γίνεται ζήτημα είναι το γεγονός ότι εισαγόμενα αχλάδια, κυρίως ισπανικά, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα αυτών της περιοχής Τυρνάβου, «βαφτίζονται» Ελληνικά με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να εξαπατάται. Για τον λόγο αυτό καλείται η πολιτεία και ειδικότεροι οι δημόσιοι ελεγκτικοί οργανισμοί να κάνουν εντατικούς ελέγχους ώστε τα εισαγόμενα να πωλούνται ως εισαγόμενα και όχι ως αχλάδι Τυρνάβου.

Ο ΑΣΕΠΟΠ

Σημαντική είναι η παρουσία του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου και στη διακίνηση του αχλαδιού εντός και εκτός Ελλάδας. Μιλώντας χθες στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Σωτήρης Ταμπόσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο ΑΣΕΠΟΠ παίζει καθοριστικό ρόλο και είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες ώστε οι τιμές να είναι στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass