Διεθνές πρόγραμμα για μαλλί και κτηνοτρόφους

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ * ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2019 22:08

Στο έργο WOOL, το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION Programme 2014-2020, θα συμμετέχουν έντεκα εταίροι από τις χώρες Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο και από Ελλάδα συμμετέχει το Επιμελητήριο Λάρισας, έχει συνολική διάρκεια 2 έτη ενώ αντίστοιχα ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.498.175 ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Επιμελητηρίου Λάρισας που εγκρίνεται ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Διαφαίνεται η προσπάθεια της Διοίκησης για τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε Ευρωπαϊκές δράσεις τονώνοντας και αναδεικνύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα αλλά εξασφαλίζοντας και οικονομικούς πόρους για τον Φορέα.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα του έργου:

Όπως ανέφερε η διοίκηση του Επιμελητηρίου «η κληρονομιά που σχετίζεται με το μαλλί και τον κτηνοτρόφο, αν και είναι πολύ πλούσια και ευρέως παρούσα στις ηπειρωτικές και ορεινές αγροτικές περιοχές, μειώνεται. Πρόκειται για ένα διακρατικό πρόβλημα στην περιοχή ADRION, το οποίο θα επιλυθεί με συνεργασία και συναίνεση, με βάση το περιεχόμενο της βιώσιμης αξιοποίησης και του τουρισμού κάτω από το κοινό εμπορικό σήμα. Το έργο θα αυξήσει το επίπεδο των ικανοτήτων, τις ικανότητες των ενδιαφερομένων που σχετίζονται με το μαλλί της Adrion. Αυτές οι προτάσεις θα γίνουν για κάθε χώρα, αλλά και για πρώτη φορά στο περιφερειακό επίπεδο. Με τη διασφάλιση της προσεκτικής εξέτασης του κράτους σχετικά με τους πόρους από μαλλί, αφενός, και της χειροτεχνίας από την άλλη, θα γίνουν βάσεις για περαιτέρω αξιοποίηση της προσφοράς. Αυτό θα επηρεάσει άμεσα τη διεύρυνση της συνολικής τουριστικής προσφοράς της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη την εθνική και περιφερειακή κληρονομιά με βάση το μαλλί.

"ΘΑ ΠΡΟΣΔΩΣΟΥΜΕ ΥΠΕΡΑΞΙΑ"

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στο πρόγραμμα, ο α’ αντιπρόεδρος Δημήτρης Παπαλέξης δήλωσε πως «είναι πολύ σημαντική η έγκριση ενός τέτοιου διακρατικού προγράμματος, που έχει ως στόχο την ανάδειξη και τη βέλτιστη αξιοποίηση του μαλλιού, το οποίο αποτελεί φυσικό πλούτο. Επίσης σημαντική είναι η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Λάρισας ως εταίρος σ’ αυτό το πραγματικά εξαιρετικό πρόγραμμα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα θα δώσει ίσως για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε όλη την εμπλεκόμενη αλυσίδα παραγωγής και αξιοποίησης του μαλλιού να αξιοποιηθεί και να λάβει ο κάθε συμμετέχων την υπεραξία που πρέπει να πάρει απ’ αυτόν τον εξαιρετικό φυσικό πόρο. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου, καθώς περιγράφονται αναλυτικά στην παρουσίασή μας, αλλά οφείλω να τονίσω ότι η Διοίκηση του Επιμελητηρίου καταβάλλει κάθε μέγιστη δυνατή προσπάθεια αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων μέσω της συμμετοχής του φορέα σε παρόμοια έργα. Ήδη έχουμε καταθέσει τη συμμετοχή μας σε δύο ακόμα προγράμματα, ενώ σχεδιάζουμε τη συμμετοχή μας σε δεκάδες έργα. Σκοπός της Διοίκησης δεν είναι μόνο η συμμετοχή του Φορέα σε τέτοιες δράσεις, αλλά και η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των αποτελεσμάτων της συμμετοχής μας προς όφελος των μελών μας αλλά και γενικότερα της τοπικής οικονομίας. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως είναι η πρώτη φορά που το Επιμελητήριο Λάρισας συμμετέχει σ’ ένα τόσο σπουδαίο έργο και έπεται συνέχεια".

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass