Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2019 22:02

Μικρή η μείωση των τιμών στις ελιές

Ανάμικτα τα συναισθήματα των ελαιοπαραγωγών της Θεσσαλίας για τη φετινή εμπορική χρονιά, καθώς ναι μεν παρατηρείται μια μείωση στις τιμές που προσφέρει η αγορά, δεν είναι όμως τόσο χαμηλές οι προσφορές, όσο σε άλλες περιοχές, π.χ. στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτραπέζιες ελιές, ποικιλίας «Αμφίσσης» που κυριαρχούν στον κάμπο και κυρίως η μαύρη (κονσερβοελιά) αγοράζονται κατά μέσο όρο 1,60 ευρώ σε συσκευασία «μαμούθ», δηλαδή (100-110 ελιές το κιλό), όταν πέρυσι η προσφερόμενη τιμή ήταν 1,80 ευρώ\κιλό. Η αντίστοιχη πράσινη αγοράστηκε έναντι 70 λεπτών σε συσκευασία τζάμπο (180-200 τεμάχια\κιλό). Η πράσινη Άμφισσης δεν χτυπήθηκε από τον δάκο, διότι συγκομίσθηκε εγκαίρως (τέλος Οκτωβρίου), εν αντιθέσει με τη μαύρη, η συγκομιδή της οποίας είναι σε εξέλιξη και αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον δάκο, κυρίως στη Μαγνησία. Αντιθέτως η ελιά στο νομό Λάρισας (δήμοι Τεμπών και Αγιάς) ο δάκος ήταν περιορισμένος και ορισμένοι παραγωγοί απόλαυσαν λίγο καλύτερες τιμές. Τα τελευταία 2 χρόνια στον κάμπο άρχισαν να μπαίνουν και ποικιλίες «Καλαμών», αλλά σύμφωνα με τους γεωπόνους «είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα». Οι έμποροι θεωρούν ότι «με τις προσφερόμενες τιμές εξαντλούν όλα τα περιθώρια στήριξης της παραγωγής», από την πλευρά τους οι παραγωγοί θεωρούν ότι «υπάρχουν κι άλλα περιθώρια ανόδου των τιμών, από τη στιγμή που η ελληνική ελιά βγήκε κερδισμένη, καθώς εξαιρέθηκε από τους αμερικάνικους δασμούς, άρα διευρύνθηκε το πεδίο εξαγωγών της».

* * *

Ζητούν ΠΣΕΑ οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Όσσας

Στο πλευρό τους η βουλευτής Αννα Βαγενά

«Ανάστατοι και απογοητευμένοι από τις εξελίξεις σχετικά με την αποζημίωσή τους μέσω του προγράμματος de minimis» δηλώνουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Όσσας του Δήμου Τεμπών. Σε ανακοίνωση του Συλλόγου, που υπογράφει ο πρόεδρος Αντώνης Ζέλφος τονίζεται πως «η απόφαση εξπρές του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυσή μας μέσω του προγράμματος de minimis είναι ψίχουλα. Η ζημιά που πάθαμε τον Μάρτιο του 2019 είναι μεγάλη. Ο ΕΛΓΑ γνωρίζει πολύ καλά τη ζημιά, η οποία ανέρχεται από 90 έως 100% και ζητούμε τα αυτονόητα. Να παραμείνουμε στις καλλιέργειές μας».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Εν τω μεταξύ επιστολή με θέμα τη δυσαρέσκεια των αμυγδαλοπαραγωγών των Δήμων Ελασσόνας και Τεμπών στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για καταβολή de minimis για το έτος 2019 με το ποσό των 80 ευρώ ανά στέμμα απέστειλε η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λάρισας Άννα Βαγενά. Με την επιστολή της η κ. Βαγενά τονίζει την αδικία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι αμυγδαλοπαραγωγοί του νομού μας, προσθέτοντας πως «είναι ανάγκη να διορθώσετε αυτή την αδικία το συντομότερο, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου και φυσικά να μπορέσουν να στηρίξουν τις οικογένειές τους».

* * *

Συστράτευση στις τάξεις του Γεωπονικού Συλλόγου

Απόλυτα πετυχημένη η πρόσφατη εκδήλωση βράβευσης των παιδιών των μελών του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, όχι λόγω της γενικότερης παρουσίας του κόσμου, αλλά ειδικότερα των ιστορικών στελεχών του Συλλόγου και του ΓΕΩΤΕΕ. Από την πρώτη στιγμή η νέα διοίκηση του Κ. Γιαννακού έκανε άνοιγμα στα «ιερά τέρατα» του γεωτεχνικού κόσμου του νομού, προσδοκώντας σε «μια μόνιμη και διαχρονική συνεργασία με το παρελθόν, για να υπάρχει λαμπρό μέλλον». Η παρουσία όλων των πρώην προέδρων του Συλλόγου στην εορταστική εκδήλωση του Γεωπονικού Συλλόγου αποδεικνύει ότι υπάρχει η βούληση -απ' όλες τις πλευρές- για συστράτευση και συνεργασία, όχι μόνο σε εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη κινητοποίηση για τον Αχελώο και σε ζητήματα διεκδικήσεων και αγώνα.

 

* * *

Θέλουν παράταση στις άδειες χρήσης νερού

Αγωνία επικρατεί σε αρκετούς παραγωγούς του νομού για το αν θα προλάβουν την επέκταση των αδειών χρήσης νερού καθώς η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31 Δεκεμβρίου. Στη Θεσσαλία εκκρεμούν 2.500 σχετικά αιτήματα και εφόσον δεν δοθεί παράταση, όσοι δεν προλάβουν κινδυνεύουν να επιστρέψουν όχι μόνο τις φετινές επιδοτήσεις αλλά και τις περσινές. Το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας έχει κατατεθεί αίτημα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ για παράταση τουλάχιστον 15 ημερών, ενώ ενημερώθηκαν και οι Λαρισαίοι βουλευτές, ώστε να πιέσουν την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για μεγαλύτερη παράταση ή για τεχνική λύση, αφού οι υπάλληλοι δε επαρκούν για να εξετάσουν τις αιτήσεις.

 

* * *

Προβληματισμένοι οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας

Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας για τους ελαιοπαραγωγούς της Μαγνησίας, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του αυξημένου δάκου, που έπληξε φέτος τα δέντρα τους, ελέω των καιρικών συνθηκών. Επιπλέον του δάκου, ζημιά στην ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής έκανε –λόγω αυξημένης υγρασίας τον Οκτώβριο- και ο γλοιόσπορος, στις περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα με ψεκασμούς.

Όσοι επέλεξαν να αφήσουν την παραγωγή τους στα ελαιοτριβεία της περιοχής πληρώθηκαν με 2-2,20 ευρώ\κιλό έναντι 3-3,5 ευρώ πέρυσι. Αρκετοί επέλεξαν να το προωθήσουν οι ίδιοι, χύμα πηγαίνοντας πόρτα πόρτα, χωρίς τιμολόγια, καθώς με τις τιμές της αγοράς δεν κάλυπταν ούτε το κόστος παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Μαγνησίας η ποικιλία που χρησιμοποιείται κατά κόρον είναι η «Αμφίσσης», η οποία έχει καταστεί ΠΟΠ και μετονομαστεί σε κονσερβοελιά Πηλίου, στην περιοχή της Αγχιάλου προτιμάται η «Χαλκιδικής», ενώ τελευταία μπαίνει δυναμικά στην αγορά και η ποικιλία «Κορονέικη», η οποία προσδίδει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα κάποιοι αναμειγνύουν την Κορονέικη με την Πηλίου, προσπαθώντας να βελτιώσουν την ποιότητα του παραγόμενου λαδιού, παρά το γεγονός ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή με τη μηχανική μορφή της συγκομιδής. Η δικαιολογία των εμπόρων ότι υπάρχει υπερπαραγωγή λαδιού στη διεθνή αγορά, κυρίως λόγω υπεραποδόσεων των Ισπανών δεν πείθει τους παραγωγούς της Μαγνησίας, οι οποίοι θεωρούν ότι κάθε χρόνο οι έμποροι βρίσκουν μια δικαιολογία για να ρίξουν τις τιμές. Πέρυσι η ακαρπία και ο καιρός μείωσε αισθητά την παραγωγή, φέτος που έχουμε παραγωγή το λάδι είναι στα τάρταρα, πώς θα επιβιώσουμε» αναρωτιούνται χαρακτηριστικά.

 

* * *

Κρύο και χιόνια

Ασθενής χιονόπτωση σε περιοχές με υψόμετρο 500-600 μέτρων και βροχόπτωση στα πεδινά αναμένουμε σήμερα Δευτέρα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από -2 ως και 4 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη συννεφιές και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την ημέρα, ως προς τις μέγιστες τιμές (6-7 βαθμούς Κελσίου). Ήλιος με δόντια (κρύο) αναμένεται την Πρωτοχρονιά και την Πέμπτη.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass