Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2020 22:02

Ικανοποίηση τυροπαραγωγών για τη Διεπαγγελματική

Την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας εκφράζει με σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Μετά από προσπάθεια 20ετίας και πλέον δημιουργήθηκε Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, με τη συνδρομή και την αποφασιστική προσπάθεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, για τον οποίο εκφράζουμε την ικανοποίησή μας και δημοσίως. Επίσης, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας προς τους περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και Γεώργιο Κασαπίδη, για την αμέριστη συνδρομή τους και την αγωνιστικότητα που επέδειξαν για την επίλυση των προβλημάτων του αφορούν στη Φέτα».

===============

 

Συνδεδεμένη ενίσχυση στους τευτλοπαραγωγούς

Τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς ζαχαροτεύτλων, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην τευτλοπαραγωγή της χώρας, αποφάσισε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Η συγκεκριμένη απόφαση του κ. Βορίδη, η οποία συνυπογράφεται και από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Σκρέκα, αίρει υποχρεώσεις των τευτλοπαραγωγών που απορρέουν από υπουργική απόφαση, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να μην ακολουθήσουν για το έτος 2019 τα όσα σχετικά προβλέπονται και αφορούν στις υποχρεώσεις της ΕΒΖ προς αυτούς, εξαιτίας «γεγονότων εξαιρετικής περίστασης». Έτσι διασφαλίζεται η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης των τευτλοπαραγωγών, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό κονδύλι θα ανέρχεται σε 3,6 εκατ. ευρώ και η συνδεδεμένη θα κυμανθεί σε 214 ευρώ το στρέμμα.

===============

Συνδεδεμένη βαμβακιού

Όσον αφορά στο βαμβάκι, λόγω της αύξησης των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα κατά το προηγούμενο έτος, η ειδική ενίσχυση βάμβακος θα ανέλθει στα 64,6 ευρώ ανά στρέμμα, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από γραπτή απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, σε σχετική ερώτηση βουλευτών. Όπως έγινε γνωστό, η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης προγραμματίζεται για τον Μάρτιο και θα αγγίξει τα 175 εκατ. ευρώ.

===============

Τον Αύγουστο ξεκινά το Ζαχαρουργείο στις Σέρρες

Το αργότερο στις αρχές Αυγούστου πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις Σέρρες, ύστερα από έξι χρόνια που παρέμενε ανενεργή, επισήμανε ο επικεφαλής της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης. Όπως εξήγησε, η Royal Sugar, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε ήδη τις εργασίες συντήρησης στο εργοστάσιο των Σερρών και διευκρίνισε ότι η μονάδα της ΕΒΖ, στο Πλατύ Ημαθίας, θα χρησιμοποιείται για αποθήκευση και μεταποίηση. Να σημειωθεί πως η καλλιέργεια τεύτλων το 2019 υπολογίζεται σε 16.000 στρέμματα, με μέση απόδοση ανά στρέμμα τούς επτά τόνους και σημείωσε ότι το 2018 οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας πληρώθηκαν 80 ευρώ/στρέμμα συνδεδεμένη, 87 ευρώ/στρέμμα de minimis και 280 ευρώ/στρέμμα παραγωγή, ήτοι 40 ευρώ/τόνο.

===============

Δηλώσεις συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνέχεια απόφασης του Υπ.Α.Α.Τ., ενημερώνει ότι οι υπόχρεοι αμπελοκαλλιεργητές μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις συγκομιδής μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ www.minagric.gr για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020. Υπενθυμίζεται ότι, οι δηλώσεις συγκομιδής υποβάλλονταν μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ www.minagric.gr, από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου από την 1η Αυγούστου 2019 έως την 30ή Νοεμβρίου 2019, και στη συνέχεια με σχετική απόφαση του Υπ.Α.Α.Τ. δόθηκε παράταση μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 2019, όταν και η ψηφιακή υπηρεσία έκλεισε για τις νέες δηλώσεις.

===============

Προστασία μελισσιών τον χειμώνα

Συμβουλές για την καλύτερη προστασία των μελισσιών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες παρέχουν τούτες τις ημέρες οι γεωπόνοι, τις οποίες συνοψίζοντας, μπορούμε να τονίσουμε τα παρακάτω: Το μελίσσι στο οποίο έχουν γίνει οι σωστές μελισσοκομικές πράξεις πριν από τον χειμώνα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με όλο το κρύο, ακόμα και το πολικό. Φυσικά, μία πολύ γρήγορη επιθεώρηση για να σιγουρέψουμε την επάρκεια της τροφής ή τη μη ύπαρξη πολλών νεκρών μελισσών στην είσοδο είναι πάντα απαραίτητη. Ο μακρύς χειμώνας και η παγωνιά δεν αποτελούν προβλέψιμες καταστάσεις, αλλά το μελίσσι θα πρέπει να έχει επάρκεια τροφών και γι' αυτές τις περιπτώσεις. Κι αν το χιόνι τα σκεπάσει, δεν ανησυχούμε αμέσως, γιατί ο αέρας κυκλοφορεί μέσα από το απάτητο χιόνι και δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι να μπορέσουμε να ανοίξουμε μία δίοδο στην είσοδο των κυψελών. Το να ξεχειμωνιάζουμε, λοιπόν, τα μελίσσια μας κάπως ψηλότερα από το έδαφος είναι μάλλον μία πολύ καλή πρακτική.

Τα σημεία - κλειδιά που πρέπει να προσέξουμε για την προστασία των μελισσιών τις ημέρες του χειμώνα είναι: Νέα και παραγωγική βασίλισσα, η οποία να έχει δημιουργήσει ένα δυνατό μελίσσι πριν από τον χειμώνα, να κρατάει γόνο μέχρι και αρκετά αργά, για να έχει ανανεωθεί ο πληθυσμός με νεαρές εργάτριες. Αρκετές τροφές στα στεφανώματα, μέλι δηλαδή, αλλά και πρόσθετη τροφή πάνω από τη μελισσόσφαιρα για τις έκτακτες περιπτώσεις που η παγωνιά και το κρύο είναι διαρκείας και για τη βασίλισσα που συνεχίζει να γεννάει. Να θυμόμαστε ότι μελίσσια που διαχειμάζουν μόνο με διάφορες τροφές από ζάχαρη, εκτρέφουν την επόμενη άνοιξη λιγότερο γόνο και έχουν μικρότερους πληθυσμούς.

===============

Υποβολή προτάσεων για προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων

Από την Τρίτη 14 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προτάσεων για εκστρατείες προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι ανοιχτή σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, όπως επαγγελματικές ενώσεις, ομάδες παραγωγών και ομάδες γεωργικών ειδών διατροφής που είναι υπεύθυνες για δραστηριότητες προώθησης, ενώ οι εν λόγω εκστρατείες θα συγχρηματοδοτηθούν με 200 εκατομμύρια ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Οι εκστρατείες γενικά θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα τριών ετών. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν πριν από τις 16 Απριλίου 2020 μέσω της σχετικής αποκλειστικής πύλης.

===============

Χορός και πίτα Γεωπονικού Συλλόγου

Αύριο Σάββατο 18 Ιανουαρίου στον "Μύλο 1927" στις 10:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί από τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας ο ετήσιος χορός του Συλλόγου η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

===============

 

Συννεφιασμένος ο καιρός

Αυξημένη συννεφιά και θερμοκρασίες σε μονοψήφια νούμερα (0 ως 9-10 βαθμούς Κελσίου) θα κυριαρχούν τις επόμενες μέρες στον κάμπο. Στο τέλος της άλλης εβδομάδας αναμένουμε χιονοπτώσεις, οι οποίες ενδεχομένως να σημειωθούν και στα πεδινά.

Από τον Γιώργο Ρούστα roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

AYTOKINHTODROMOS AIGAIOY
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
ΜΙΚΕΛ
Μείνε μαζί μας
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
CHIPITA
ASKLHPIEIO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1