Στρεβλώσεις στην αγορά βιομηχανικής κάνναβης

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΟΡΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2020 22:02
Για τη θέσπιση του θεσμικού πλαισίου πιέζουν οι φορείς το ΥΠΑΑΤ Για τη θέσπιση του θεσμικού πλαισίου πιέζουν οι φορείς το ΥΠΑΑΤ

Την ανησυχία τους για την καθυστέρηση που επιδεικνύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει την όλη παραγωγική διαδικασία της κάνναβης, όσοι παραγωγοί φύτευσαν στον κάμπο το φυτό, αλλά και οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για να πάρουν τη σχετική άδεια και να δημιουργήσουν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης.

Παρότι η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας έχει ρυθμιστεί από το 2016, βασικά θέματα που αφορούν στην παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση ελληνικών προϊόντων δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να βρίσκονται στον «αέρα».

Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Το ανύπαρκτο κανονιστικό πλαίσιο για να προχωρήσει η αδειοδότηση παραγώγου της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς, όχι μόνο αφήνει έναν ολόκληρο κλάδο βορά σε αθέμιτες πρακτικές και ενέργειες εκφοβισμού, αλλά διευκολύνει όσους το επιθυμούν, να παράγουν ή να εισάγουν και να διαθέτουν στην ελληνική αγορά αδιακρίτως ό,τι θέλουν. Ανάλογο θολό τοπίο κυριαρχεί και στη βιομηχανική κάνναβη, καθώς έχει παγώσει η ΚΥΑ του Απριλίου του 2019, σύμφωνα με την οποία καθοριζόταν η περιεκτικότητα της τετραϋδροκανναβινόλης (ΤΗC) στις ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εκτός αυτής.

 Μαζί με τους επενδυτές σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι παραγωγοί, οι οποίοι στο όνομα της κάνναβης ήλπιζαν ότι βρήκαν την καλλιέργεια που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο των χαμηλών τιμών των συμβατικών προϊόντων. Δυστυχώς σήμερα δεν γνωρίζουν πώς να καλλιεργήσουν, τι σπόρους να αγοράσουν και κυρίως πού να προωθήσουν τη σοδειά τους, αφού η αγορά έχει «παγώσει».

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2017 οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και ξεπέρασαν τα 467 χιλιάδες στρ. Η παραγωγή σπόρων σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2010, ενώ η παραγωγή ανθών για αιθέρια έλαια, συμπληρώματα διατροφής και φαρμακευτικά σκευάσματα παρουσίασε αύξηση 3.000%.

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της καλλιέργειας και στην Ελλάδα. Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, από 24 στρ. το 2016, ξεπέρασαν τα 3.210 στρ. το 2019, με τα μισά σχεδόν να βρίσκονται στη Π.Ε. Λάρισας. Στην Ελλάδα είχαν δοθεί μέχρι και τις 7 Ιουλίου 2019, 25 άδειες για την εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης, με την πρώτη άδεια να δίνεται σε εταιρεία που έχει έδρα στον Αμπελώνα Λαρίσης. Υπό εξέταση παραμένουν άλλες 155 άδειες, ενώ επί κυβέρνησης ΝΔ μόλις πρόσφατα δόθηκαν 4 άδειες, εκ των οποίων οι 2 στη Θεσσαλία (η μία στη Σαρακίνα Καλαμπάκας, η δεύτερη στον Αλμυρό Μαγνησίας).

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΛΙΟΣ

Ο Λαρισαίος ταμίας της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Συνδέσμου Κάνναβης (ΕΣΚΑΝΝΑ), Δημήτρης Μπέλιος, ο οποίος διατηρεί καταστήματα σε Λάρισα, Βόλο και Θεσσαλονίκη (CBD HEALTH CARE) μιλώντας στην «Ε» αναφέρεται και στην κραυγή αγωνίας και στην οικονομική αφαίμαξη των ασθενών, οι οποίοι αναγκάζονται να προμηθεύονται τα προϊόντα της κάνναβης που προέρχονται από τη μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης (από την εκχύλιση της οποίας παράγεται το λάδι που χρησιμοποιείται στα σκευάσματα), είτε από το εξωτερικό, είτε εισαγόμενα από ελληνικά καταστήματα, πληρώνοντάς τα όμως πανάκριβα. Κυρίως το πρόβλημα αφορά μέλη του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και του Συλλόγου Καρκινοπαθών.

ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Οι ασθενείς έχουν φτάσει στο σημείο να υποβάλουν οι ίδιοι αίτηση στον ΕΟΦ, με την οποία ζητούν να αποκτήσουν το δικαίωμα αυτοκαλλιέργειας προς παρασκευή ελαίου κάνναβης ως ουσίας και σκευάσματος, καθώς αποδεδειγμένα προκαλεί ευεργετικά αποτελέσματα.

Τέλος, αντικαθιστώντας την Πολιτεία, η οποία όφειλε να ενημερώσει σχετικώς την ιατρική κοινότητα για τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης, ομάδα γιατρών σκοπεύει να ιδρύσει μια ιατρική εταιρεία, η οποία θα ενημερώσει τους επιστήμονες για τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης και την εφαρμογή της στην αντιμετώπιση μιας σειράς ασθενειών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο πρώην ΥΠΑΑΤ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία προσκόμισε κάποιες ιατρικές διεθνείς επιστημονικές μελέτες που ανέφεραν ότι «η κανναβιδιόλη αναστέλλει την εισβολή των καρκινικών κυττάρων μέσω της αυξημένης ρύθμισης του αναστολέα», «η κανναβιδιόλη παρέχει μακράς διάρκειας προστασία έναντι των παρασιτικών επιδράσεων σε ιογενές μοντέλο σκλήρυνσης κατά πλάκας» και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν το THC, δεν υπάγονται στον νόμο περί ναρκωτικών».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass