Στο κυνήγι της ανθοφορίας οι μελισσόκομοι

ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΑΔΙΑΘΕΤΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΟΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2020 18:45
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Κώστας Καλαπούτης Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Κώστας Καλαπούτης

Ένα μεγάλο ποσοστό μελισσοκόμων ξεκίνησε τις μετακινήσεις σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη ανθοφορία, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το πέταγμα της μέλισσας.

Η ανθοφορία ξεκινάει στα καρποφόρα δέντρα και συγκεκριμένα στις αμυγδαλιές και έπονται αυτή την περίοδο οι ροδακινιές, οι κερασιές και τέλος τα εσπεριδοειδή. Από τα δασικά είδη τον χορό της άνοιξης σέρνουν η κουτσουπιά, ενώ προς το τέλος Μαρτίου ξεκινάει η μελιτοφορία στο πεύκο. Όπως κάθε χρόνο οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι με τις απώλειες της χειμερινής περιόδου. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την αρνητική εξέλιξη σχετίζονται με τη διατροφή των μελισσών και τις ασθένειες οι οποίες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των μελισσοσμηνών. Ακόμη μεγάλες ποσότητες μελιού από την περασμένη χρονιά έχουν μείνει αδιάθετες και μπροστά σε μία περίοδο που δεν είναι από τις καλύτερες τα αδιάθετα μέλια, δημιουργούν ένα μη ευνοϊκό κλίμα για τους παραγωγούς. Επιπλέον η καταστρεπτική για το περιβάλλον πρακτική αγροτών -οι οποίοι δεν τηρούν τους κανόνες διασφάλισης και προστασίας της μέλισσας από τη χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων- δυστυχώς συνεχίζεται. Υπενθυμίζουμε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και διάφορων Αγροτικών Συλλόγων (π.χ. Όσσας Συκουρίου) για τη διενέργεια ψεκασμών τις απογευματινές ώρες κι αφού τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Κ. ΚΑΛΑΠΟΥΤΗΣ: ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ…

Με την κορύφωση της ανθοφορίας της αμυγδαλιάς στον κάμπο, οι Θεσσαλοί μελισσοκόμοι ξεκινούν το όμορφο και δημιουργικό ταξίδι στη φύση, μεταφέροντας τις κυψέλες τους κοντά σε αυτά τα δέντρα, με σκοπό την ανάπτυξη της αποικίας των μελισσών και των γόνων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας Κώστα Καλαπούτη «πράγματι αυτές τις μέρες οι μελισσοκόμοι βρίσκονται στους …δρόμους. Αναζητούμε τις ανθοφορίες των αμυγδαλιών ή τα ρείκια (θάμνοι) στους πρόποδες των βουνών για να μεταφέρουμε τα μελίσσια για την συλλογή της γύρης, μιας και από τον Μάιο θα αρχίσουμε την συγκομιδή μελιού της νέας σαιζόν. Κυρίως οι περιοχές δράσης των Λαρισαίων παραγωγών είναι οι πρόποδες του Κισσάβου και του Ολύμπου».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass