Αφανίζουν τις μέλισσες οι μεσημεριανοί ψεκασμοί

Εντονη διαμαρτυρία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Φαρσάλων *Οδηγίες για τήρηση των Κανόνων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2021 21:10

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Για καταγγελίες σχετικά με ψεκασμούς από αγρότες μεσημεριανές ώρες, που οδηγούν στην απώλεια των μελισσοσμηνών κάνει λόγο ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Φαρσάλων.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος αναφέρει τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων σχετικά με τους ψεκασμούς που πραγματοποιούν, καθώς και τα μέτρα προστασίας των μελισσών.


Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:
«Συνάδελφοι αγρότες, πρόσφατα έχουν φτάσει στη διεύθυνση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Φαρσάλων καταγγελίες σχετικά με ψεκασμούς κατά τις μεσημεριανές ώρες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει απώλεια πληθυσμού μελισσοσμηνών σε αρκετά από τα μέλη μας.
Όπως είναι γνωστό, λόγω της έντονης δραστηριότητας των μελισσών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των καρποφόρων δέντρων και άλλων καλλιεργειών, τίθεται θέμα εφαρμογής ορθών πρακτικών για την προστασία των μελισσών κατά τη διάρκεια ψεκασμών με γεωργικά φάρμακα. Επισημαίνεται ότι οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα (όποια από αυτά είναι μελισσοτοξικά) κατά την περίοδο της ανθοφορίας, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα τον θάνατο των μελισσών και τη μείωση της παραγωγής, αφού οι μέλισσες, μέσω της επικονίασης, αποτελούν τον βασικό συντελεστή για την καρπόδεση.
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Φαρσάλων ενημερώνει τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία για την ορθή εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη (κάτοικο, επαγγελματία, εργαζόμενο, επισκέπτη) για τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων σχετικά με τους ψεκασμούς που πραγματοποιούν.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Τα γεωργικά φάρμακα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους και μπορούν εύκολα να ενημερωθούν οι χρήστες των γεωργικών φαρμάκων, έτσι ώστε να λάβουν ενδεικνυόμενα μέτρα.
Μετά την επιλογή του πλέον κατάλληλου γεωργικού φαρμάκου, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω μέτρα προστασίας των μελισσών:
*Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.
*Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός αν αλλιώς αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.
* Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.
* Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες και όχι κατά τις μεσημεριανές ώρες και ειδικά με ηλιοφάνεια, γιατί αυτές τις ώρες η δραστηριότητα των μελισσών είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις παραπάνω οδηγίες για την προστασία των μελισσών, όχι μόνο γιατί επιβάλλεται με νόμο, αλλά κυρίως επειδή οι μέλισσες συμβάλλουν στη γονιμοποίηση των καρπών».

Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1