Μειώνει τον κύκλο του το βαμβάκι

Μεγάλες ζημιές σε καρπούζια, ντομάτες, φασόλια

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2021 18:33

Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες κλιματολογικές συνθήκες βρίσκονται οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, καθώς καλούνται να προστατευτούν καταρχήν οι ίδιοι από θερμοκρασίες 44-45 βαθμών Κελσίου, αλλά και να φροντίσουν κατάλληλα τη σοδειά τους, αποφεύγοντας -μετά τον παγετό- νέες

καταστροφές.
Σχετικά με τη βαμβακοκαλλιέργεια, ο καύσωνας αφενός βοηθά την παραγωγή, αφού με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών εξοντώνεται το πράσινο σκουλήκι που εμφανίστηκε απειλητικό προ ημερών, αφετέρου μπορεί να καταστεί επιζήμιος αν δεν γίνουν οι σωστές φροντίδες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα μικρά καρύδια του φυτού και να μειωθεί η παραγωγή, ενώ υπάρχει επίπτωση και στην ποιότητα του βαμβακιού. Η μείωση του βάρους και της ποιότητας του σπόρου που αναμένεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προκαλεί οικονομική ζημιά στον παραγωγό την οποία επωφελείται ο εκκοκκιστής. Η παραγωγή φέτος μπορεί να είναι πιο πρώιμη, καθώς προσπαθώντας το φυτό να αντεπεξέλθει στον καύσωνα μειώνει τον βιολογικό του κύκλο. Όσον αφορά τα ποτίσματα, αυτά πρέπει να γίνονται με πολλή προσοχή αργά το απόγευμα ή πολύ νωρίς το πρωί.
ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Οι ζημιές του καύσωνα στην αγροτική παραγωγή είναι σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως έχει γίνει γνωστό εμφανίζονται στα χωράφια άσπρα καρπούζια και κίτρινες ντομάτες. Καταστροφές άφησε πίσω του ο παρατεταμένος καύσωνας στην Καστοριά, όπου απεγνωσμένοι οι αγρότες κάνουν λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση στις καλλιέργειες με φασόλια γίγαντες-ελέφαντες και πλακέ, ενώ μειωμένη παραγωγή αναμένεται σε όλα τα όσπρια της περιοχής. Ρόδια, αβοκάντο, μήλα και ακτινίδια παρουσιάζουν άσπρα φύλλα και ηλιοκαμένους καρπούς στην Κρήτη, ενώ τα σταφύλια βράζουν.
Η παραγωγή πρωίμησε και σε κάποιες περιοχές της χώρας ξεκίνησε ήδη ο τρύγος στα αμπέλια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass