test5

AΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2022 18:30

ΔΑΟΚ:
Συμβουλές στους βαμβακοπαραγωγούς για την
αποφύλλωση, τη συγκομιδή και την αποθήκευση

«Οι βαμβακοπαραγωγοί που παρακολουθούσαν επισταμένως τις καλλιέργειές τους και πραγματοποίησαν έγκαιρα τις απαραίτητες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα τόσο από το πράσινο όσο και από το ρόδινο σκουλήκι».
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές στους βαμβακοπαραγωγούς για την αποφύλλωση, τη συγκομιδή και την αποθήκευση.


Αναλυτικότερα η ανακοίνωση: Στην παρούσα χρονική περίοδο, οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο του ανοίγματος περίπου του 20-50% των καψών (καρυδιών). Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, βοήθησαν να αμβλυνθεί η οψίμιση της παραγωγής που είχαμε στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου και το φαινολογικό στάδιο της βαμβακοκαλλιέργειας σήμερα να βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο των προηγούμενων ετών στην Π.Ε. Λάρισας. Κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, τόσο το πράσινο, όσο και το ρόδινο σκουλήκι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις βαμβακοκαλλιέργειες της Π.Ε. Λάρισας, εμφανίζοντας -το μεν πράσινο σκουλήκι- υψηλά επίπεδα συλλήψεων πεταλούδων στις φερομονικές παγίδες κυρίως στις αρχές Ιουλίου, ενώ το ρόδινο σκουλήκι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
ΑΠΟΦΥΛΛΩΣΗ: Η Υπηρεσία υπενθυμίζει στους παραγωγούς που έχουν πλούσιες σε βλάστηση ή όψιμες φυτείες, ότι όταν το ποσοστό ανοίγματος των καψών (καρυδιών) είναι στο 25-40%, μπορούν να εφαρμόσουν ορμονικά επιταχυντικά σκευάσματα τα οποία επιπρόσθετα λειτουργούν ως αποφυλλωτικά και ως βοηθητικά ωρίμανσης, καθώς αυξάνουν τον ρυθμό ανοίγματος των καρυδιών και πρωιμίζουν τη συγκομιδή. Η δράση των ορμονικών επιταχυντικών σκευασμάτων είναι τελείως διαφορετική από εκείνη των αποφυλλωτικών, καθώς απελευθερώνουν αέριο αιθυλένιο στους φυτικούς ιστούς που συντελεί στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των καρυδιών, ενώ τα αποφυλλωτικά δρουν απευθείας στα φύλλα βοηθώντας στην πτώση αυτών. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας των αποφυλλωτικών σκευασμάτων απαιτεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1) ευνοϊκές θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας (μεγαλύτερες των 15-18oC) για 4-5 ημέρες μετά την εφαρμογή,
2) χαμηλή εδαφική υγρασία και
3) ηλιοφάνεια. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι με θερμοκρασία ημέρας έως 30oC η αποφύλλωση πραγματοποιείται σε μία εβδομάδα, ενώ με θερμοκρασία κάτω των 15oC ο χρόνος που απαιτείται για την αποφύλλωση είναι διπλάσιος. Αντίθετες από τις προαναφερόμενες κλιματικές συνθήκες παρεμποδίζουν ή καθυστερούν τη δράση των αποφυλλωτικών. Στις περιπτώσεις που η εδαφική υγρασία είναι υψηλή ή όταν η αποφύλλωση πραγματοποιείται αργοπορημένα και αναμένονται βροχοπτώσεις, συνιστάται στους παραγωγούς να προσθέτουν αποξηραντικά των οφθαλμών σκευάσματα μέσα στο διάλυμα του αποφυλλωτικού, για την αποφυγή ανεπιθύμητων αναβλαστήσεων. Επίσης, η εφαρμοζόμενη ποσότητα του αποφυλλωτικού σκευάσματος είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς μικρότερη δόση αποφυλλωτικού από τη συνιστώμενη δεν ξηραίνει τα φύλλα, ενώ μεγαλύτερη δόση από τη συνιστώμενη, συνήθως ξηραίνει τα φύλλα αλλά ταυτόχρονα τα αφήνει κολλημένα πάνω στο βαμβακοστέλεχος. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος, καθώς οι ίνες του βαμβακιού αναμιγνύονται με τρίμματα ξηρών φύλλων. Η αποφύλλωση πρέπει να πραγματοποιείται 12-15 ημέρες περίπου πριν την αναμενόμενη συγκομιδή, προκειμένου να μεσολαβεί ο απαραίτητος χρόνος για την καλύτερη ωρίμανση των καρυδιών και το ανοιγμένο βαμβάκι να μην παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ - ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Η Υπηρεσία επισημαίνει στους βαμβακοπαραγωγούς ότι κατάλληλο για αποθήκευση είναι μόνο το σύσπορο βαμβάκι που έχει υγρασία έως 12%, καθώς επίπεδα υγρασίας άνω του 12% συντελούν στην υπερθέρμανση του βαμβακιού και συνεπώς στην ποιοτική του υποβάθμιση.

 

KEOSOE1.jpg

ΚΕΟΣΟΕ: Θέρος, τρύγος και ο ακήρυχτος πόλεμος

Συνεχώς μειούμενες οι εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειαςΤο δυστοπικό περιβάλλον των διεθνών συνθηκών και τα μάτια που είναι στραμμένα στον ουρανό, δίνουν το στίγμα της πορείας προς την είσοδο στον τρυγητό των μεγάλων αμπελουργικών ζωνών με την αρχική αισιοδοξία να μετατρέπεται σε συγκρατημένη.
Σύμφωνα με τον Κλαδικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), «η φετινή εικόνα διακρίνεται από τη λογική ανομοιογένεια, που υπάρχει κάθε χρόνο στις διάφορες αμπελουργικές ζώνες, πλέον όμως οι βροχοπτώσεις των αρχών Σεπτεμβρίου επηρεάζουν τις αμπελουργικές περιοχές με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τη χρονική απόσταση έναρξης του τρυγητού.
Μέχρι σήμερα που τείνει να ολοκληρωθεί η συγκομιδή του Μοσχάτου και της Μαυροδάφνης στην Αχαΐα, η περιοχή είναι από τις λίγες που δεν παρατηρήθηκαν βροχοπτώσεις των αρχών Σεπτεμβρίου, αλλά και από τις λίγες που δεν μπαίνουν στον κοινό παρονομαστή των κανονικών σε όγκο συγκομιδών σταφυλιών. Η περιοχή της Θεσσαλίας, βαθμιαία επηρεασμένη από συνεχείς βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεων στο Δαμάσι, μεταβάλλει την αμπελουργική εικόνα από το καλύτερο προς το χειρότερο. Η αναμονή για μια πληθωρική παραγωγή μετατρέπεται σε φόβο σήψης, εάν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν βροχερές. Η σήψη λειτουργεί σαν οικονομικός μοχλός φθηνής αγοράς, που πιέζει και τις τιμές της υγιούς παραγωγής προς τα κάτω. Στη βόρεια Ελλάδα που τα πράγματα είναι πιο νοικοκυρεμένα, η μόνη περιοχή που ακολουθεί τους μακροοικονομικούς κανόνες και αμείβει τις προσπάθειες των αμπελουργών, το Αμύνταιο, αναμένει μικρότερη παραγωγή λόγω χαλαζοπτώσεων. Στη Νάουσα αναμένουν καλή παραγωγή σε όγκο και ποιότητα, επιτρέποντος του καιρού βέβαια, γιατί ο τρύγος του Ξυνόμαυρου θα ξεκινήσει τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου.
Ανησυχητικός πάντως είναι ο επίλογος του ΚΕΟΣΟΕ: Με τις εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειας να μειώνονται κάθε χρόνο αναρωτιέται κανείς, κράτος υπάρχει;

 

deu.jpg

Αγωνία παραγωγών για την υλοποίηση των εξαγγελιών Μητσοτάκη

«Σιγή ιχθύος» από τα αρμόδια υπουργεία για το πώς θα υλοποιηθούν οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις από τη ΔΕΘ για την ενίσχυση των παραγωγών από τον κουμπαρά των 149 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονται για τα μέτρα ανακούφισης από το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών.
Τα σενάρια αναφορικά με το μοντέλο καταβολής ενίσχυσης για τα λιπάσματα είναι δύο. Το πρώτο προβλέπει την πληρωμή της ενίσχυσης με το πρότυπο της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, που άφησε όμως πολύ κόσμο, παραπονούμενο και το δεύτερο βάσει των τιμολογίων που έχουν κόψει οι αγρότες. Το δεύτερο σενάριο φαίνεται αρκετά πολύπλοκο, καθώς αρκετοί παραγωγοί προμηθεύτηκαν λιπάσματα είτε επί πιστώσει, είτε δίνοντας προκαταβολή ή δεν έκοψαν παραστατικά, προκειμένου να τα αγοράσουν φθηνότερα. Ερωτηματικό παραμένει ακόμη ποια περίοδο θα αφορούν τα κομμένα παραστατικά. Κατά τα φαινόμενα, εκτός θα μείνουν οι ετερο-επαγγελματίες, όπως έγινε και με την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου.
Όσον αφορά το ποσό των 89 εκατομμυρίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (κοινοτικά κονδύλια) για τις ζωοτροφές, το πιθανότερο σενάριο είναι ο δικαιούχος κτηνοτρόφος να λάβει ένα ποσό ανάλογα με την κλίμακα, στην οποία εντάσσεται, στα πρότυπα των πολεμοενισχύσεων. Η κλίμακα αυτή θα καθορίζεται από τον αριθμό των ζώων που εκτρέφει η εκάστοτε κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Από τους δικαιούχους μένουν εκτός οι μελισσοκόμοι. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν η ενίσχυση δοθεί σε χοιροτρόφους, αγελαδοτρόφους κρεατοπαραγωγής και παχυντές.

 

 

Εξετάζεται χορήγηση ενισχύσεων de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί ροδάκινου και ιδιαίτερα οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζει η βιομηχανία κομπόστας, μη παραλαμβάνοντας ποιοτικά προσφερόμενες ποσότητες με αιτιολογία ότι δεν μπορεί να τις απορροφήσει με μοναδικό σκοπό να μειώσει τη μεσοσταθμική τιμή παραγωγού από τα 33-35 λεπτά/κιλό που (για πρώτη φορά στα χρονικά) έχει ήδη ανακοινώσει από τον Δεκέμβριο 2021, θα απασχολήσει σύσκεψη που συγκαλεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα στη Βέροια, ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας με την αιγίδα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών απασχόλησε και τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τη «Διαχείριση του συμπύρηνου ροδάκινου εσοδείας 2022» από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη, με τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά να αναφέρεται στα διαθέσιμα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός (όπως το θεσμικό πλαίσιο για τον συνεργατισμό, τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κ.λπ.) χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στους απαραίτητους ελέγχους που πρέπει να λαμβάνουν χώρα προς διαπίστωση εφαρμογής του νόμου. Αναγνώρισε ωστόσο τη δύσκολη οικονομική θέση των ροδακινοπαραγωγών και σημείωσε ότι εξετάζεται η χορήγηση ενισχύσεων de minimis, χωρίς όμως να προσδιορίσει τη χρονική καταβολή τους, που κατά πάσα πιθανότητα μετατίθεται για το 2023.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »
test6

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
GALAXIAS
Μείνε μαζί μας
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΟΜΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΖΑΤΖΑΚΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΑΠΚΑΣ ΠΑΝΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΜΑΒΙΔΗΣ Δ.ΕΚΛΟΓΕΣ
GEARS
ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
PINAKAS VASILEIOS
ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1