ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2023 11:20

Επιδότηση φωτοβολταϊκών σε αγροτικά αντλιοστάσια
Nέο πρόγραμμα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από τη Θράκη

Ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά έως 10kV, σε αγροτικά αντλιοστάσια ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Αυτό, στις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή στη Θράκη, ενώ πρόσθεσε ότι άμεσα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο για την περαιτέρω προώθηση της αυτοπαραγωγής, με ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, αποκλειστικά για επιχειρήσεις.


Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναλυτικά, αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πραγματοποίησε σειρά επαφών και συσκέψεων με παραγωγικούς φορείς στην Κομοτηνή.
Ο κ. Σκρέκας, μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, συναντήθηκαν και συνομίλησαν με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Θράκης και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στους παραγωγικούς φορείς το συνεκτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των αγροτών απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Όπως επισήμανε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διαθέσει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ για την προστασία της κοινωνίας, ενώ το 70% αυτών προέρχονται από τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων. Τόσο για τους αγρότες όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διατηρήσαμε τις τιμές ενέργειας σε προσιτά επίπεδα, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης. Η ανάπτυξη της Ελλάδας περνάει μέσα από την ενίσχυση της περιφέρειας».
ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επιπλέον, ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αγρότες, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά σε αγροτικά αντλιοστάσια. Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, το νέο πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα σε αγρότες να εγκαταστήσουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά έως 10kV, μειώνοντας σημαντικά το κόστος ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα επαγγελματικά επιμελητήρια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναδρομική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εμπορικών καταναλωτών με παροχή ισχύος έως 35 kVA, αρτοποιείων, καθώς και αγροτών, ύψους 85 εκατ. ευρώ, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Τέλος, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τον «πράσινο μετασχηματισμό» της οικονομίας, ως τη μοναδική αξιόπιστη λύση για τη μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι, άμεσα, θα κατατεθεί ένα νέο νομοσχέδιο για την περαιτέρω προώθηση της αυτοπαραγωγής, με ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν αποκλειστικά επιχειρήσεις.

 

Υπερκαλύφτηκαν οι πόροι για Σχέδια Βελτίωσης
Τέλος στο θέμα επιλαχόντων έβαλε το ΥΠΑΑΤ και παραπέμπει στο επόμενο Πρόγραμμα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι με την ολοκλήρωση και της παράτασης που χορηγήθηκε στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης για την υποβολή αιτημάτων πληρωμής α’ δόσης από τους δικαιούχους, προκύπτει ότι οι απαιτούμενοι πόροι για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών του Μέτρου έχουν ήδη υπερβεί σημαντικά τους προβλεπόμενους από τη σχετική προκήρυξη. Θυμίζουμε ότι το θέμα με τους επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης αφορούσε 3.500 αγρότες από όλη την Ελλάδα.
Ειδικότερα, το ΥΠΑΑΤ αναφέρει ότι υπερκαλύφθηκαν οι διατιθέμενοι πόροι της προκήρυξης ύψους 316 εκατ. ευρώ, καθώς οι πραγματοποιηθείσες πληρωμές και οι υποβληθείσες αιτήσεις πληρωμής ανέρχονται ήδη στο ποσό των 380 εκατ. ευρώ και με προοπτική κλεισίματος του προγράμματος στα 450 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, δεδομένης της κανονιστικής απαίτησης που προβλέπει την ένταξη επιπλέον δικαιούχων μόνο εάν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Μέτρου και της ίδιας Πρόσκλησης, έχει εξαντληθεί κάθε σχετική δυνατότητα. Επισημαίνεται ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει νέα πρόσκληση Σχεδίων Βελτίωσης, σχέδιο της οποίας έχει αναρτηθεί και βρίσκεται σε διαβούλευση, με νέους πόρους που εξασφαλίστηκαν στο πλαίσιο του ΠΑΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υπηρέτηση των στόχων της νέας ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ
Να μην υπάρχει περιορισμός στο σύνολο του προϋπολογισμού (ανώτατη τιμή) 130.000 ευρώ στον μηχανολογικό εξοπλισμό του φακέλου που θα καταθέσει ο επενδυτής στα Σχέδια Βελτίωσης, με το βασικό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έθετε φραγμό σε εν δυνάμει δικαιούχους με μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και σε μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας που καθιστούν την εκμετάλλευση περισσότερο ανταγωνιστική, ζητά από το ΥΠΑΑΤ ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ). Τα βασικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο πλευρών ήταν το εύλογο κόστος των γεωργικών μηχανημάτων, τον ορισμό δηλαδή μιας ανώτατης επιλέξιμης τιμής, τόσο στους γεωργικούς ελκυστήρες όσο και στα παρελκόμενα. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι για το θέμα του μητρώου των γεωργικών ελκυστήρων θα κινηθεί πολύ άμεσα, ώστε να ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία δημιουργίας του.

 

Επιδότηση και παράταση για αψίδες τρακτέρ
Ζητά η Πανελλήνια Ενωση Τεχνολόγων Γεωτεχνικών από το ΥΠΑΑΤ

Την παράταση της εγκατάστασης προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής (Δ.Π.Ε.Α.) στους Διαξονικούς Γεωργικούς Ελκυστήρες (Τρακτέρ), των αψίδων δηλαδή και των θαλάμων, και εφαρμογή προγράμματος επιδότησής τους ζητά από το ΥΠΑΑΤ η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών. Η Ένωση αναφέρει πως «δεν έχει δοθεί καμιά λύση στο θέμα της υποχρέωσης των ιδιοκτητών τρακτέρ για εγκατάσταση προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής στους γεωργικούς ελκυστήρες. Καλούμε το ΥΠΑΑΤ και την Κυβέρνηση να χορηγήσουν νέα παράταση για τοποθέτηση αψίδας ή θαλάμου και γιατί όχι να επιδοτήσουν αυτές τις προσθήκες, καθώς η κατάσταση με τα δυστυχήματα έχει ξεφύγει. Να πούμε ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία για τοποθέτηση αψίδας σε τέτοιου είδους τρακτέρ ή καμπίνας, οπότε όλα είναι στον αέρα. Πρέπει να βρεθεί λύση και για τον απλό λόγο ότι έχουν παγώσει και οι μεταβιβάσεις αυτών των τρακτέρ».

 

armegma.jpg

ΣΕΚ: Μείωση τιμών παραγωγού, αλλά αύξηση της λιανικής στο γάλα

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) που πραγματοποιήθηκε στις 11/1/2023, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των σούπερ μάρκετ. Η ίδια μείωση της τιμής παραγωγού αρχίζει να διαφαίνεται και στο αιγοπρόβειο γάλα. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Η διαφορά τιμής παραγωγού και τιμής πώλησης στο ράφι είναι χαώδης. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας. Ας αναλογιστούν και οι μεταποιητές και τα σούπερ μάρκετ, αν θα έχουν κερδοφορία χωρίς γάλα. Ας αναλογιστεί η Κυβέρνηση που θα οδηγηθεί η αγροτική παραγωγή χωρίς παραγωγούς. Απαιτούμε πραγματική στήριξη των κτηνοτρόφων. Είναι αναγκαία η στήριξη με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ, πέραν των 89 που έχουν προγραμματιστεί. Ας ενισχυθούν οι έλεγχοι κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και επιτέλους να ολοκληρώσει το ΥΠΑΑΤ τη διαδικασία των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».

 

Ολα έτοιμα για την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στη Λάρισα

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας που θα πραγματοποιηθεί, από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου, στη Λάρισα και στην οποία θα μιλήσουν περισσότεροι από 50 επιστήμονες, με βασικό θέμα την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. και την εφαρμογή της σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και με χρονικό ορίζοντα το 2030.
Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις τρεις στρογγυλές τράπεζες, με θέματα: επιπτώσεις από τον περιορισμό της φυτοπροστασίας και οι εναλλακτικές λύσεις, αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών και η εφαρμογή όλων αυτών των μεθόδων-κατάρτιση παραγωγών, αναμένεται να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στο ΥΠΑΑΤ, στην ερευνητική κοινότητα και στον γεωτεχνικό κόσμο. Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν στον περιορισμό κατά 50% της χρήσης των φυτοφαρμάκων και αύξησης των βιολογικών σκευασμάτων από 8 στο 25%, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν για παράταση, λόγω του ενεργειακού κόστους και του αυξημένου κόστους παραγωγής.
Μετά από αυτό και σύμφωνα με τον προϊστάμενο Προστασίας Φυτών, Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Σταυρίδη, «σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας, καθώς θα παρουσιαστούν εναλλακτικές μέθοδοι που διαθέτει ο παραγωγός για τη σωστή εφαρμογή των νέων μέτρων, π.χ. ψεκασμοί στο πρόγραμμα «Κομφούζιο», χρήση σκευασμάτων (όχι φυτοφαρμάκων) που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στις ασθένειες, κ.ά.». Να σημειωθεί ότι το συνέδριο διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδας, την Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία, τη Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων.

 

petrelaio.jpg

 

Εξετάζεται επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

Ξεκίνησε πάλι η συζήτηση για επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, αλλά στο τραπέζι των συζητήσεων έχει μπει και άλλο σενάριο που εκτιμάται ότι θα το δουν πιο θετικά οι αγρότες. O υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, έχει επεξεργαστεί σχέδιο για φτηνό αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα γιατί έτσι θα μειωθούν οι αντιδράσεις από την ενεργειακή κρίση. Το φτηνό πετρέλαιο θα χορηγηθεί με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα μπορούν να αγοράζουν το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν στα μηχανήματά τους με έκπτωση από το πρατήριο καυσίμων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass