Οι σύγχρονες τεχνολογίες στον αγροδιατροφικό τομέα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟY ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟY ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ AGROTHESSALY

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2023 13:50

Οι σύγχρονες τεχνολογίες στον αγροδιατροφικό τομέα αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην έκθεση «AgroΤhessaly», με τους επιστήμονες να παρουσιάζουν επιμέρους θεματικές ενότητες με έμφαση τις σύγχρονες πρακτικές για μία ανταγωνιστική και καινοτόμα ελληνική Γεωργία.


Στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελλάδα αναφέρθηκε η δρ Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, καθηγήτρια ΑΦΦ του Τμήματος Αγροτεχνολογίας-Γεωπονίας Π.Θ. Παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ) στη διεθνή αγορά, διαχωρίζοντας αυτά που προέρχονται από συλλογή στη φύση, στις καλλιέργειες σε ορεινές και πεδινές περιοχές και σε μονάδες κλειστού τύπου. Παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελλάδα και το εθνικό στρατηγικό σχέδιο που έχει ως στόχο να καθοριστούν τα μέτρα και οι ενέργειες που θα εφαρμοστούν για την ανταγωνιστική ανάπτυξη της καλλιέργειας επεξεργασίας και εμπορίας των ΑΦΦ στη χώρα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της πλούσιας βιοποικιλότητας και με την εφαρμογή πρωτοκόλλου καλλιέργειας τυποποίησης, επεξεργασίας και εμπορίας να αναδείξει τα ΑΦΦ και να παράξει προϊόντα υπεραξίας, προς όφελος του παραγωγού και της οικονομίας της χώρας.
Ο Νικόλαος Σαμαράς, επιστημονικά υπεύθυνος του έργου Invest στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μίλησε για τη σύνδεση της Σύμπραξης των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων INVEST με τη Γεωργία και το περιβάλλον και τις Πανεπιστημιακές συμπράξεις στο πλαίσιο του Erasmus+: Μέχρι σήμερα στη διαδικασία δημιουργίας υπάρχουν 44 ΕΠ σε όλη την Ευρώπη. Συμμετέχουν 340 ιδρύματα, από 31 χώρες, 8 Ελληνικά Πανεπιστήμια συμμετέχουν σε ισάριθμες συμμαχίες, με πάνω από 1.300 Εξωτερικούς Εταίρους (Associated Partners).
Στα βήματα για την εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας, στον τρόπο για την αύξηση της αποδοτικότητας της Ελληνικής Γεωργίας και στη συλλογή δεδομένων για τη χαρτογράφηση ιδιοτήτων, τον διαχωρισμό ζωνών διαχείρισης, την εφαρμογή εισροών με μεταβλητές δόσεις, τη χαρτογράφηση παραγωγής και τη μελέτη αποδοτικότητας εφαρμογής πρακτικών Γεωργίας Ακριβείας μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Π.Θ. Βασίλης Λιάκος.
Στα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, στην αγροκλιματική ζωνοποίηση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και στις δορυφορικές μεθοδολογίες Γεωργίας ακριβείας, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού και λίπανσης, αναφέρθηκε ο καθηγητής Αγρομετεωρολογίας και Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαλέζιος, ενώ ανέλυσε τους στόχους της αγροκλιματικής ζωνοποίησης που είναι οι βιώσιμες ζώνες παραγωγής και η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.
Ο υπεύθυνος ΓΜΤ/ΕΛΚΕ Π.Θ. Θωμάς Θωμαΐδης παρουσίασε τις υπηρεσίες και τις δράσεις του γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα αγροβολταϊκά συστήματα και στα θερμοκήπια -η περίπτωση «Regace»- αναφέρθηκε η μηχανολόγος-μηχανικός, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρυσούλα Παπαϊωάννου και στις νέες προκλήσεις στην καλλιέργεια ξηρών καρπών ο καθηγητής Δενδροκομίας του Π.Θ. Αλέξανδρος Παπαχατζής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass