Aρωμα και νόστιμες γεύσεις οσπρίων στη Θεσσαλία

Οδοιπορικό, με την 3Αλφα, στην περιοχή του Δίλοφου Λάρισας

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2023 9:35

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες της 3Α στην προώθηση των οσπρίων στην αγορά είναι η δυνατότητα που δίνεται στον καταναλωτή να γνωρίζει το προϊόν που επιλέγει από ποιον παραγωγό έχει καλλιεργηθεί και τον τόπο προέλευσης και μάλιστα με χρυσή σήμανση στη συσκευασία. Κάποιους από αυτούς τους παραγωγούς γνωρίσαμε σε ένα οδοιπορικό που διοργάνωσε με επιτυχία η Εταιρεία 3Άλφα στον Νομό Λάρισας.

Εδώ, άλλωστε, παράγεται το 80% της παραγωγής σε φακές ψιλές, φασόλια μέτρια, ρεβίθια χονδρά, σίτο σκληρό και λαθούρι (φάβα). Στο Δίλοφο Λάρισας συναντήσαμε τον επίσημο συνεργάτη της εταιρείας στη Θεσσαλία, τον γεωπόνο Χρήστο Σούρλα (απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής), ο οποίος παρουσίασε τον φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παραγωγής, με ορθές γεωργικές πρακτικές των οσπρίων. «Όλα όσα προβλέπονται στην Πράσινη Συμφωνία με τη μείωση των δραστικών ουσιών εμείς τα έχουμε υιοθετήσει, με τη βοήθεια της 3Α πολύ καιρό πριν. Με την Εταιρεία έχουμε χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης, καθώς μας στηρίζει διαρκώς, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, με τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία καθιστά δύσκολη την προοπτική μιας κερδοφόρας καλλιέργειας. Ανάλογη στήριξη προσδοκούμε και φέτος, μιας και το κόστος -ιδιαίτερα στο πετρέλαιο- παραμένει στα ύψη» δήλωσε ο κ. Σούρλας.

 

ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Όπως μας εξήγησε, «η καλλιέργεια των οσπρίων ευνοείται σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας λόγω των επικλινών εδαφών και της καλής στράγγισής τους. Ωφελεί τους παραγωγούς, αλλά και το έδαφος, καθώς αναπτύσσουν συστατικά που το εμπλουτίζουν, ενισχύοντας μέσω αυτών και άλλες καλλιέργειες -εκτός από τα όσπρια- σε δεύτερο χρόνο. Γι’ αυτό και στην περιοχή της Θεσσαλίας συναντάμε πιο συχνά εναλλασσόμενες καλλιέργειες (αμειψισπορά). To ξηρό μικροκλίμα που παρατηρείται στην περιοχή της Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας ευνοεί τις ξηρικές καλλιέργειες, όπως αυτές των οσπρίων.

 

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Η φακή σπέρνεται το φθινόπωρο και η συγκομιδή γίνεται τέλη άνοιξης, με αρχές καλοκαιριού. Απαιτεί σκάλισμα, όργωμα, αλλά όχι ιδιαίτερο πότισμα, καθώς είναι ξηρική καλλιέργεια.
Στο ρεβίθι η σπορά γίνεται τον Φεβρουάριο και η συγκομιδή τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Απαιτεί σκάλισμα, όργωμα και 1 με 2 ποτίσματα, ανάλογα των καιρικών συνθηκών, καθώς είναι ξηρική καλλιέργεια.
Η φάβα σπέρνεται τον Φεβρουάριο, η συγκομιδή γίνεται τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Χρειάζεται μόνο σκάλισμα και όργωμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass