Agrigas: Η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα εγκαινιάστηκε την Παρασκευή στη Λάρισα

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2023 14:00

Τα εγκαίνια της Agrigas της πρώτης μονάδας στην Ελλάδα που παράγει ενέργεια από βιομάζα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που βρίσκονται στο 7ο χλμ. ΠΕΟ Λάρισας - Βόλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, οι υποψήφιοι βουλευτές Ρένα Καραλαριώτου, Γιάννης Καριπίδης και Ζωή Ακριβούλη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δημήτρης Τάχος, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων Γιάννης Αλεξούλης και Δήμου Πλατυκάμπου Τριαντάφυλλος Τσινούλης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Αθανάσιος Μαμάκος, ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Χατζής, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
Εκ μέρους του μετοχικού σχήματος της εταιρείας ομιλίες απηύθυναν ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrigas Γιώργος Παρασκευόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο καινοτόμο για τη χώρα μας εγχείρημα και στη δυναμική που αναπτύσσει στην περιοχή και ο γενικός διευθυντής Αλέξανδρος Γκέκας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της επένδυσης και μετέφερε τον χαιρετισμό της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), της οποίας μέλος είναι η Agrigas. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ Τριαντάφυλλος Τσινούλης και οι κ.κ. Κόκκαλης, Καραλαριώτου και Καριπίδης. …Η Agrigas Ενεργειακή Α.Ε. είναι εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της αεριοποίησης που διαθέτει μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Ιδρύθηκε το 2015, μετά από 6 χρόνια έρευνας στον τομέα της αεριοποίησης με σκοπό την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στον νομό Λάρισας, αξιοποιώντας τεχνογνωσία και εμπειρία στην εκμετάλλευση της βιομάζας και πιο συγκεκριμένα των αγροτικών υπολειμμάτων.
Από τον Μάρτιο του 2020 αποτελεί μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ). Η ΕΛΕΑΒΙΟΜ αποτελεί πλήρες μέλος, ως Εθνικός Σύνδεσμος που αντιπροσωπεύει τη χώρα μας, του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας ΑΕΒΙΟΜ.
Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στη Λάρισα στο 7ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας -Βόλου και αναπτύσσονται σε γηπεδική έκταση επιφάνειας 55.780 τ.μ. που αποτελείται από γήπεδο κεντρικών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 7.063 τ.μ. με βιομηχανικό κτίριο 1.000 τ.μ. και γήπεδα περιμετρικών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων επιφάνειας 48.713 τ.μ.
Από το 2009, η εταιρεία εισέρχεται δυναμικά στον τομέα των συστημάτων θέρμανσης από βιομάζα, ως τεχνικός σύμβουλος εταιρειών που εισάγουν τέτοιου είδους συστήματα, έχοντας την αποκλειστική ευθύνη για την εγκατάσταση και τη συντήρησή τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εγκατέστησε συστήματα θέρμανσης με βιομάζα θερμικής ισχύος πάνω από 2MW (μεγαβάτ).
Το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας ήταν η διερεύνηση περαιτέρω πιθανών τρόπων εκμετάλλευσης της βιομάζας και συγκεκριμένα αγροτικών υπολειμμάτων, στον τομέα της ενέργειας, καθώς είναι άφθονα στην περιοχή μας και των οποίων τη γνώση διαχειρίζεται ο Γιώργος Παρασκευόπουλος, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην ομάδα από το 2011.
Αξιοποιώντας τη γνώση που έλαβε εκπαιδευόμενος στις εγκαταστάσεις της APL στο Berkeley ο Δημήτρης Τζάγκας, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά ενός πειραματικού αντιδραστήρα, με σκοπό την έρευνα και δοκιμή της διαθέσιμης πρώτης ύλης στην περιοχή μας.
Ακολούθησαν επισκέψεις σε διάφορα εργοστάσια αεριοποίησης σε όλο τον κόσμο (Αγγλία, Ινδία, Κεντρική Ευρώπη κ.λπ.) από μέλη της εταιρείας.
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πειραματικών δοκιμών καθώς και το ευνοϊκό καθεστώς των ΑΠΕ στην Ελλάδα οδήγησαν την εταιρεία στην απόφαση να ζητήσει άδεια από την αρμόδια αρχή για την εγκατάσταση μονάδας αεριοποίησης 499kW στο τέλος του 2013.
Από τις αρχές του 2014 έως το 2015 η εταιρεία ξεκίνησε τις απαραίτητες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στο κτίριο εγκατάστασης της μονάδας. Παράλληλα η εταιρεία ξεκίνησε επαφές με ανεξάρτητους παραγωγούς και γεωργικούς συνεταιρισμούς για την εξασφάλιση πρώτων υλών για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.
Στα μέσα του 2015, οι Αλέξανδρος Γκέκας, Δημήτρης Τζάγκας και Γιώργος Παρασκευόπουλος ίδρυσαν την Agrigas I.K.E. ως φορέα υλοποίησης του συνόλου του έργου. Την ίδια περίοδο, ο οικονομολόγος Ζήσης Καφφές και ο δικηγόρος Γιώργος Μπαλτζώης, εξωτερικοί συνεργάτες μέχρι τότε, εισέρχονται στο εταιρικό σχήμα.
Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ισχύος 499kW. Έχει ετήσια δυναμικότητα περίπου 3.800.000kWh ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα διοχετεύεται αποκλειστικά στο δημόσιο δίκτυο.
Η τροφοδοσία του αεριοποιητή γίνεται με βιομάζα σε μορφή pellet. Για τον λόγο αυτό υπάρχει εγκατεστημένη γραμμή παραγωγής agripellet το οποίο μπορεί να διατεθεί και για άλλες χρήσεις όπως ζωοτροφή, καύσιμο κ.α.
Παράλληλα, στην έξοδο του συστήματος αεριοποίησης παίρνουμε και μια ποσότητα βιοεξανθρακώματος (biochar - μπαϊοτσάρ) το οποίο πωλείται ως λίπασμα ή/και σαν πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τσιμέντου και ασφάλτου. Συνολικά η μονάδα παράγει περίπου 400 τόνους biochar σε ετήσια βάση.
Τέλος, η μονάδα είναι σε θέση να παράξει περί τα 500-600 kW θερμικής ισχύος σε ζεστό νερό θερμοκρασίας 85 βαθμών Κελσίου, το οποίο μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογή τηλεθέρμανσης, ξήρανσης.

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass