Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2024 14:01

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Ζημιές στο 40% των εκκοκκιστικών
μονάδων Θεσσαλίας και Φθιώτιδας

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο 40% των εκκοκκιστικών μονάδων της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας με ταυτόχρονη απώλεια του 30% της παραγόμενης ποσότητας βάμβακος της χώρας.

Οι εν λόγω διαπιστώσεις παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν σε πρόσφατο πανελλήνιο συνέδριο βάμβακος στη Θεσσαλονίκη. Όπως επιπρόσθετα τονίσθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναγκαία είναι τόσο η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους καλλιεργητές όσο και η μείωση της φορολογίας για την αγορά αγροτικής γης. Συμπληρωματικά, στο συνέδριο έγινε αναφορά για κίνητρα επέκτασης των καλλιεργούμενων εκτάσεων βάμβακος και αντικατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού των σχετιζόμενων με το βαμβάκι γεωργικών επιχειρήσεων. Τέλος, κατέληξαν διασταλτικά ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο κλάδος της μεταποίησης βάμβακος, όπως επί παραδείγματι του τομέα της παραγωγής διατροφικών προϊόντων, των χρωστικών ουσιών κ.ά.
O βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κουπέλογλου Συμεών ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
Δεδομένου ότι το βαμβάκι είναι το τρίτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας και των συνεπειών που επέφεραν στην αλυσίδα της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του βάμβακος (από την παραγωγή έως τον εκκοκκισμό και τη μεταποίηση) των προ μηνών ακραίων καιρικών φαινομένων, σε ποιες ενέργειες προβήκατε από τότε έως τώρα, προκειμένου να καταδείξετε τη στήριξη τόσο στους βαμβακοπαραγωγούς όσο και στις εκκοκκιστικές μονάδες Θεσσαλίας και Φθιώτιδας; Υφίσταται επερχόμενος σχεδιασμός ενίσχυσης των εν λόγω εκκοκκιστικών μονάδων, οι οποίες υπέστησαν ζημιές κατά τον Σεπτέμβριο του 2023, ή λήψης μέτρων - κινήτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η μεταποίηση βάμβακος στις αναφερόμενες περιφέρειες;
Προτίθεστε όπως υλοποιήσετε προσωρινή (βάθους τριών ετών) δημοσιονομική πολιτική μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων προς όφελος τόσο των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών όσο και των πληγεισών επιχειρήσεων ή εταιρειών Θεσσαλίας και Φθιώτιδας, οι οποίες συναφώς επεξεργάζονται ή διαχειρίζονται το βαμβάκι, ώστε είτε να το εκκοκκίσουν είτε περεταίρω να το μεταποιήσουν;

 

Αρση μέτρων για ευλογιά προβάτων και αιγών
*Επανέρχεται η κανονικότητα
στη μεταφορά τους και αποκαθίστανται
οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-τρίτων χωρών
Kατόπιν θετικής έκβασης της επιζωοτίας ευλογιάς των προβάτων και αιγών στη χώρα μας (απουσία εστίας του νοσήματος από τις 07.03.2024), αίρονται από 30.06.2024 τα μέτρα στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες των Π.Ε. Λέσβου, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, και Ευβοίας. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί αφενός την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί και την επαναφορά στην κανονικότητα στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων στη χώρα μας και αφετέρου την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων της χώρας μας με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ «Από τη στιγμή επιβεβαίωσης της πρώτης εστίας ευλογιάς στην Π.Ε. Λέσβου (Οκτώβριος 2023) ενεργοποιήθηκε στο Υπ.Α.Α.Τ. το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων το οποίο συντόνισε αποτελεσματικά τις δράσεις των τοπικών κτηνιατρικών αρχών. Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων παρείχε σε 24ωρη βάση κατευθυντήριες οδηγίες στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων στις εστίες, ενώ είχε και την ευθύνη ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την εξέλιξη της επιζωοτίας. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η άρση των μέτρων οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Π.Ε. Λέσβου, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας ακολούθησαν με συνέπεια και αυταπάρνηση τις διαδικασίες που προβλέπονται στον Κανονισμό. Κατά την διάρκεια της επιζωοτίας εφαρμόσθηκαν εξειδικευμένες και σύγχρονες τεχνικές για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων καθώς και τη διερεύνηση και αντιμετώπισή της, όπως η χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής από τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων μέσω κινητού τηλεφώνου, η φυλογενετική ανάλυση των στελεχών του ιού που απομονώθηκαν από τις εστίες στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για την ευλογιά στο Βέλγιο και η δειγματοληψία με στοματικά βύσματα από υγιή ζώα γειτονικών με τις εστίες εκτροφών για την έγκαιρη ανίχνευση του ιού. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων αρχών, φορέων αλλά και των πολιτών στη χώρα κατέστη δυνατή η αντιμετώπιση της επιζωοτίας ευλογιάς των προβάτων και αιγών» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πιέζουν για ευρωπαϊκή αποζημίωση
στα παραμορφωμένα ροδάκινα

Χρηματοδότηση μέτρων για την αντικατάσταση των ποικιλιών ροδακινιάς και νεκταρινιάς που παρουσιάζουν συμπτώματα παραμορφωμένων καρπών, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής. Παράλληλα τονίζει ότι τα 30 λεπτά το κιλό που δίνει η ΕΚΕ για το βιομηχανικό ροδάκινο είναι ιδιαίτερα χαμηλή και ζητά παρέμβαση από το ΥπΑΑΤ για να καταβληθούν βιώσιμες τιμές στους παραγωγούς. Οι πρωτοβουλίες του που αφορούν και παραγωγούς της επαρχίας Τυρνάβου αποσκοπούν στο να πιεστούν οι αρμόδιοι και κυρίως το ΥπΑΑΤ να καταθέσει φάκελο στην ΕΕ για την χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια των παραγωγών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Η Πέλλα έχει μεγάλες βιομηχανίες κομπόστας και αναμένεται να πληγούν από το πρόβλημα. Όμως και οι τιμές παραγωγού στα 30 λεπτά το κιλό, που συζητά η ΕΚΕ, θα αποτελειώσουν τα συμπύρηνα ροδάκινα. Δεν είναι βιώσιμες για τους παραγωγούς και θα πρέπει να το καταλάβει το ΥπΑΑΤ και η μεταποίηση. Επίσης είναι αδιανόητο να βάζουν τον παραγωγό να πληρώνει τα 3 λεπτά μεταφορικά, δηλαδή να τους τα αφαιρούν οι βιομηχανίες από την τιμή».

 

Ποσό 90,5 εκατ. ευρώ
για γεωργικές συμβουλές
Σε συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνου Τσιάρα, με τον υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, υλοποιούνται μια σειρά ενεργειών για την επιτάχυνση της υλοποίησης του υπο-Μέτρου 2.1 του ΠΑΑ 2014-2022, με το οποίο ενισχύονται Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών για την παροχή συμβουλών σε αγρότες της χώρας.
Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εκ νέου κατά την περίοδο 2014-2022, μετά από αρκετά χρόνια μη λειτουργίας του. Μέσω της πιστοποίησης φυσικών προσώπων και Φορέων από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, δόθηκε η δυνατότητα σε πάνω από 3.000 Γεωργικούς Συμβούλους να υποστηρίξουν τον Έλληνα αγρότη στη διαχείριση της γεωργικής του εκμετάλλευσης, παρέχοντας συμβουλές στα θεματικά πεδία που πιστοποιήθηκαν, με αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία. Με την προκήρυξη του υπο-Μέτρου 2.1 το 2022 και την ένταξη 83 συνολικά Φορέων από τον Μάιο 2023 και έπειτα, έγινε δυνατή η παροχή συμβουλών χωρίς οικονομική επιβάρυνση των αγροτών. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 90.454.369,00 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 100%.Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπο-Μέτρου, ήδη άνω των 50.000 αγροτών έχουν συνάψει συμφωνητικό με Φορείς για να λάβουν συμβουλές, και άνω των 40.000 από αυτούς έχουν ξεκινήσει την 1η συμβουλή. Για την επιτάχυνση των πληρωμών των Φορέων, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων πληρωμής από τον Δεκέμβριο του 2023, γίνονται σήμερα μία σειρά ενεργειών και ειδικότερα: Αλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα, που αφορούν λεπτομέρειες διευκόλυνσης της διαδικασίας αλλά και των απαιτήσεων ελέγχου. Συνδρομή επιπλέον στελεχών της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης στον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων πληρωμής. Διαφοροποίηση του τρόπου αξιολόγησης των αιτήσεων πληρωμής για την ελαχιστοποίηση του χρόνου εκκαθάρισης τους σε περίπτωση μη ύπαρξης ευρημάτων.
Συνδρομή Αναδόχου εταιρείας στην αξιολόγηση και εκκαθάριση των αιτημάτων πληρωμής. Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Υπομέτρου αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης και καταχώρησης των Συμβουλών. Η παροχή εξειδικευμένων συμβουλών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους της Χώρας μας αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση για τη βελτίωση συνολικά της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Γεωργίας. Οι ανωτέρω ενέργειες στοχεύουν στην επιτάχυνση της υλοποίησης του Μέτρου καθώς και στην έγκαιρη και ταχεία πληρωμή των φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, πάντα στο πλαίσιο των Ενωσιακών Κανονισμών και του εθνικού θεσμικού πλαισίου του Μέτρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass