Ο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Μίμης Δομάζος: Τα μυστικά του Γουέμπλεϊ…

• Εμείς είχαμε τους … «ψαράδες» και τώρα έχουν τους μάνατζερ • Το λεύκωμα, τι συμβολίζει και τι άλλαξε στο ποδόσφαιρο… • ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ θα πάρουν τον τίτλο σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2018 22:04

Στη Λάρισα θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, καθώς και ένας από τους λίγους Έλληνες ποδοσφαιριστές που η καριέρα του διήρκεσε πάνω από δύο δεκαετίες (21 χρόνια), ο Μίμης Δομάζος, με την ευκαιρία της παρουσίασης του λευκώματος «Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις» που θα γίνει στις 19.30 στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Με 536 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ) βρίσκεται στην πρώτη θέση όλων των εποχών σε παρουσίες και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πλέον περισσότερα από 30 χρόνια, παραμένει στην κορυφή του σχετικού πίνακα. Με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ κατέκτησε συνολικά 14 τίτλους, έχει παίξει 50 φορές με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας ενώ ήταν φιναλίστ του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1971 (κόντρα στον Άγιαξ όπου έχασε με 2-0 στον τελικό) με την ομάδα του Παναθηναϊκού που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση ελληνικού ποδοσφαιρικού συλλόγου.
Μιλήσαμε με τον «στρατηγό»(όπως είναι το «παρατσούκλι» του ) του ελληνικού ποδοσφαίρου λίγο πριν έρθει στη Λάρισα και το πρώτο που τον ρωτήσαμε ήταν για το λεύκωμα που θα παρουσιαστεί τι περιλαμβάνει.
Μας απάντησε: «Το λεύκωμα έχει πολλές φωτογραφίες όπου η κάθε φωτογραφία έχει μια ιστορία για να μαθαίνουν οι μικρότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι. Η παρουσία μου στο ποδόσφαιρο όπως ξέρετε επί 23 χρόνια σε γήπεδα ξερά που δεν έχουν σχέση με τα σημερινά αλλά και με μπάλες που είχαν κορδόνι και δυσκόλευαν τους παίκτες αντιλαμβάνεται κάποιος ότι με βάση αυτά κάθε φωτογραφία μπορεί να σημαίνει και την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου».

 

• Στη Λάρισα τι θα περιλαμβάνει η παρουσία σας;
«Δεν μιλάω μόνο για τον Παναθηναϊκό αλλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο και το πώς εξελίχθηκε».

 

• Πρώτος σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα στην Α’ εθνική κατηγορία στην ιστορία του. Το ρεκόρ αυτό μπορεί να σπάσει;
«Μακάρι κάποιος ποδοσφαιριστής να καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το ρεκόρ αλλά υπάρχει μια σημαντική δυσκολία ότι τώρα στο ελληνικό πρωτάθλημα παίζουν πολλοί ξένοι παίκτες που έρχονται για μικρά διαστήματα και φεύγουν. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάποιος ποδοσφαιριστής δύσκολα θα κάνει πολλές συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα.»

 

• Θυμάστε κάτι ιδιαίτερο από τις αναμετρήσεις σας με την ΑΕΛ;
«Κάθε ομάδα όπου παίζαμε είχε τρεις πολύ καλούς παίκτες που αποτελούσαν και τον «κορμό» της ομάδας. Τώρα δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό. Βλέπουμε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν είναι καλό ποιοτικά και οι περισσότερες ομάδες δεν μπορούν να αλλάξουν πάσα. Είδα το παιχνίδι ΑΕΛ-ΠΑΟ 0-1, ήταν ένα άσχημο παιχνίδι με πολλά λάθη και λίγες καλές φάσεις.»

 

• Η πορεία να φθάσετε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης, σημερινό τσάμπιονς λιγκ, άλλαξε την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Δυστυχώς όχι. Εμείς το καταφέραμε ως ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και όχι σαν επαγγελματίες. Αν το κατάφερνε τώρα μια ελληνική ομάδα οι παίκτες θα είχαν εξασφαλίσει και τα εγγόνια τους. Εμείς κερδίσαμε δόξα αλλά το πιο σημαντικό ότι ακούστηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη.
Δεν έχει σημασία αν θα πάρει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ αλλά πώς θα καταφέρει την ευρωπαϊκή διάκριση. Εκεί θα μάθουν όλοι ότι υπάρχει και ελληνικό ποδόσφαιρο».

 

• Τελικά η πορεία προς τον Γουέμπλεϊ βασίστηκε μόνο στο ταλέντο;
«Ναι, το βασικό ήταν ότι ήμασταν μια οικογένεια. Είχαμε και έναν προπονητή τον Φέρεντς Πούσκας που μας έλεγε ότι πρέπει να παίζουμε χαλαρά. Αν χάσετε, έλεγε δεν τρέχει τίποτα αλλά αν κερδίσετε θα σας μάθει όλος ο κόσμος. Αυτό μας έδιωχνε το άγχος.
Και παίζοντας χαλαρά καταφέραμε πολλά. Σε όλα τα ματς ήμασταν καλύτεροι ενώ δεν χάσαμε στην έδρα μας. Μόνο στο παιχνίδι με την Έβερτον εκτός έδρας ήμασταν τυχεροί. Το μισό γήπεδο ήταν πατημένο γιατί η μπάλα παιζόταν σε αυτό και το άλλο μισό ήταν ανέπαφο. Με τον Ερυθρό Αστέρα δεν πιεστήκαμε ούτε με τον Άγιαξ αλλά στον τελικό ο Αντωνιάδης δεν έβαλε τις κεφαλιές στις ευκαιρίες που δημιουργήσαμε γιατί αν πετυχαίναμε γκολ θα ήταν άλλο παιχνίδι.
Ακούστηκαν φήμες καφενείου που δεν μας αγγίζουν. Τι θα έλεγαν όλοι αν στην τελευταία φάση ο Ερυθρός Αστέρας σημάδευε τα δίχτυα και όχι το δοκάρι;»

 

• Ποια η άποψή σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Έχει αλλάξει πολύ, εμείς είχαμε τους ψαράδες που γυρνάγανε σε κάθε γειτονιά για να βρούνε μικρούς που να ξέρουν ποδόσφαιρο. Τώρα υπάρχουν μάνατζερ, προπονητές , πρόεδροι που παίρνουν παίκτες. Άλλαξε πολύ το ποδόσφαιρο.»

 

• Το ελληνικό πρωτάθλημα τη φετινή αγωνιστική περίοδο πώς το βλέπετε;
«Το πρωτάθλημα φέτος είναι ανταγωνιστικό γιατί ακόμα και μια μικρή ομάδα μπορεί να κερδίσει μια μεγάλη. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έχουν το προβάδισμα και πιστεύω ότι μια από αυτές τις ομάδες θα πάρει το πρωτάθλημα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα κριθεί στα ντέρμπι που αρχίζουν την Κυριακή.»

 

• Την πορεία της ΑΕΛ πώς τη σχολιάζετε;
«Η ΑΕΛ είναι μια ομάδα που έχει πάρει τίτλους, πρωτάθλημα , δύο κύπελλα και σίγουρα οι φίλαθλοί της έχουν δει πολύ καλό ποδόσφαιρο έχοντας πολλούς μεγάλους παίκτες. Πιστεύω ότι φέτος έχει παίκτες ικανούς να πετύχουν τον στόχο της».

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass