ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΣΤΗΝ «Ε»

Η Εθνική στο Ael Fc Arena και η Λάρισα στην υποψηφιότητα για το Μουντιάλ του 2030!

*ΜΕΙΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ *ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2018 22:22

Η αθλητική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα την τελευταία εικοσαετία αλλά δυστυχώς παρά τη μαζική άθληση που υπάρχει στην πόλη της Λάρισας δεν εκμεταλλεύτηκε τις αθλητικές ευκαιρίες προς οικονομικό όφελος της θεσσαλικής πρωτεύουσας.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Λάρισας αποφασίζει να παίξει… μπάλα, με πρωτεργάτη τον αντιπρόεδρό του Δημήτρη Παπαλέξη, αξιοποιώντας τις αθλητικές δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη σε συγκεκριμένους πυλώνες:

*Διεκδίκηση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων

*Αθλητικός τουρισμός

*Προβολή αθλητικών γεγονότων

*Σύνδεση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με τον αθλητισμό

Αφορμή για τη σημερινή συνέντευξη με τον Δημήτρη Παπαλέξη και τον ρόλο που πρέπει να παίξει το Επιμελητήριο είναι η αναζήτηση έδρας για την Εθνική ομάδα από την ΕΠΟ και η υποψηφιότητα που εξήγγειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ότι θα θέσει η χώρα μας για το Μουντιάλ του 2030 και η Λάρισα δεν είναι εντός του φακέλου.

Σχετικά με την αναζήτηση της έδρας για την Εθνική Ελλάδας ενόψει των προκριματικών του Ευρωπαικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2020 μας λέει:

«Ετοιμαζόμαστε να στείλουμε επιστολή στην ΕΠΟ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων και να ζητήσουμε να γίνει έδρα της Εθνικής το Ael Fc Arena. Υπάρχει ένα εκπληκτικό ποδοσφαιρικό γήπεδο που προσφέρεται για έδρα, η Λάρισα είναι στο κέντρο της χώρας προσβάσιμη από κάθε μέρος της Ελλάδας και έχει υποδομές διαμονής ενώ για αεροδρόμιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό της Νέας Αγχιάλου που είναι μισή ώρα απόσταση από τη Λάρισα. Το κόστος εργασιών στο Ael Fc Arena θα είναι λογικό αφού εκτός από ανακατασκευή του χλοοτάπητα δεν χρειάζονται άλλες σοβαρές εργασίες.

Συμφέρει λοιπόν και για την Εθνική αφού είναι εξασφαλισμένο ότι θα γεμίζει το γήπεδο να έχει έδρα τη Λάρισα».

*Η Λάρισα κινδυνεύει να χάσει και μια άλλη μεγάλη αθλητική διοργάνωση όπως έγινε με την Ολυμπιάδα του 2004. Και αυτή είναι το Μουντιάλ του 2030 που διεκδικεί η Ελλάδα σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη. Τι σκοπεύει να κάνει το Επιμελητήριο;

«Η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ξαναμπαίνει στη διαδικασία διεκδίκησης αγώνων, με προσοχή, σχεδιασμό και σύνεση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με την προϋπόθεση ότι είναι σύμφωνη η τοπική κοινωνία. Οι αγώνες θα γίνονται με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα αλλά και τη μελλοντική αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης. Μάλιστα υπάρχει συνεργασία των τεσσάρων βαλκανικών χωρών για την υποβολή υποψηφιότητας για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 και πρόταση να συμμετάσχει και η Ελλάδα στη συνδιοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βόλεϊ γυναικών του 2021 που έχουν αναλάβει οι τρεις χώρες Βουλγαρία-Σερβία-Ρουμανία.

Η Λάρισα ως γνωστό έχει το άσχημο παρελθόν ότι στην Ολυμπιάδα του 2004 αν και πρωτεύουσα Περιφέρειας ήταν απούσα στερώντας την οικονομία της πόλης από χιλιάδες ευρώ.

Δεν γνωρίζω αν θα πάρουμε τις διοργανώσεις ως χώρα αλλά η Λάρισα πρέπει να είναι διεκδικητική και για τον λόγο αυτό στις προθέσεις της διοίκησης του Επιμελητηρίου είναι να επισκεφτούμε τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Έχουμε τις υποδομές θα μπορεί να ανακατασκευαστεί και το Αλκαζάρ ενώ υπάρχει το κλειστό της Νεάπολης που είναι αναξιοποίητο για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις».

 

*Τέτοιες διοργανώσεις τονώνουν την οικονομία μίας πόλης αλλά και την αναγνωρισιμότητά της. Μέχρι τώρα όμως ο νομός Λάρισας δεν δείχνει να εκμεταλλεύεται τον αθλητικό τουρισμό με δράσεις που θα φέρουν κόσμο στην περιοχή.

«Ο αθλητικός τουρισμός αυτή τη στιγμή έχει αποκτήσει έναν απίστευτο συνδυασμό οικονομικής και αθλητικής ανάπτυξης σε κάθε περιοχή. Είναι ένας τομέας όπου η Λάρισα μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να τον εκμεταλλευτεί καθώς δεν υπάρχει ένα αθλητικό γεγονός-σημείο αναφοράς για την πόλη πέρα από τα όρια του νομού. Και δεν μιλάω για τις ομάδες συλλογικού επιπέδου. Θα σας πως ένα παράδειγμα, η Πάτρα διοργανώνει το Διεθνές Σιρκουί Καρτ Πάτρας, ένα γεγονός μοναδικό που πλέον έχοντας κλείσει δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησε, έχει πάρει έναν ευρωπαϊκό χαρακτήρα, συγκεντρώνοντας δεκάδες επισκέπτες, λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και αποστολές με τους καλύτερους οδηγούς καρτ στον κόσμο. Καλύπτεται από 830 δημοσιογράφους και διαφημίζεται η Πάτρα σε όλο τον κόσμο. Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς το 25% των τουριστών κάνει σπορ στις διακοπές, ενώ ο αθλητικός τουρισμός είναι υπεύθυνος για 220 εκατ. διεθνείς αφίξεις και έχει 12μηνη διάρκεια.

Θα σας αναφέρω για παράδειγμα το Spetses mini marathon που ξεκίνησε με 700 άτομα και δύο αγωνίσματα το 2010 ενώ τώρα έχει 19.000 άτομα και 9 αγωνίσματα. Μετέχουν αθλητές από 42 χώρες και γίνεται η διοργάνωση με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Σε ένα τριήμερο οι Σπέτσες έχουν έσοδα πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ και παράλληλα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο.

Η ΑΕΛ είναι ένα ισχυρό brand name για την πόλη ενώ είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία με τον Απόλλωνα, τον Ερμή Αγιάς και τον Ν.Ο.Λ. και οποιαδήποτε άλλη ομάδα που αντιπροσωπεύει επάξια την πόλη σε Εθνικές Κατηγορίες. Άλλωστε με τα χρώματα του ΝΟΛ υπήρξα πανελληνιονίκης στα 4x100 ελεύθερο».

 

*Πού οφείλεται αυτή η άνθηση του αθλητικού τουρισμού;

«Στην Ελλάδα ήρθε στο προσκήνιο με τον Κλασικό ή Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος είναι τα τελευταία 15 χρόνια το νούμερο ένα sports tourism event της χώρας. Από εκεί και πέρα η Costa Navarino και η Μεσσηνία, η Σαντορίνη, τα Ζαγοροχώρια, η Κρήτη, οι Σπέτσες, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τον αθλητικό τουρισμό με σημαντικές διοργανώσεις. Ο αθλητικός τουρισμός αποτελούσε για πολλά χρόνια τον "κοιμώμενο γίγαντα" του τουρισμού και πλέον θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην έκρηξη μιας νέας παγκόσμιας επανάστασης του τουρισμού. Κατέχει ήδη το 12,12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού.

Οι αθλητικές δραστηριότητες αποτελούν γενεσιουργό αιτία τουριστικής απασχόλησης και παραγόμενες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Οι αθλητικές διοργανώσεις, συμβάλλουν στην αύξηση των οικονομικών και τουριστικών δεικτών της χώρας και της πόλης όπου τελούνται, καθώς επίσης στην ενδυνάμωση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων. Ο αθλητικός τουρισμός και οι δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, αποτελούν πεδία και ευκαιρίες ανάπτυξης, ευημερίας, ανταλλαγών και ανακατανομής των θετικών αξιών μιας κοινωνίας. Η ανάπτυξη της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ αθλητισμού και τουρισμού, αποτελεί πλέον μία πρόκληση που θα πρέπει να ενδιαφέρει την κάθε χώρα , τον κάθε τόπο, τον κάθε Δήμο».

 

*Πώς εξηγείτε ότι το εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης το ΤΕΙ δηλαδή, δεν έχει διασύνδεση με τον αθλητισμό αν και διατηρεί τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων;

«Παρακολούθησα το σεμινάριο που έκαναν οι γυμναστές της Λάρισας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρόσφατα και απόρησα πώς η Λάρισα με τόσα χρόνια παρουσίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν είχε ένα κομμάτι αθλητικού μάρκετινγκ στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού. Είδα ότι σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα υπάρχει εξειδίκευση στην Αθλητική Διοίκηση αλλά εδώ δεν υπήρξε τέτοιο κομμάτι για πολλά χρόνια. Ήταν λάθος και πρέπει να δημιουργηθεί. Διαβάζω για τις δράσεις της ΕΛΛΕΔΑ μια επιστημονική οργάνωση του αθλητισμού που έχουν μεγάλη απήχηση και θα μπορούσαν να γίνουν και εδώ επιστημονικές συνέργειες όπως έκανε και πρόσφατα το αντίστοιχο τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. Χρειάζονται τέτοιες δράσεις για να αναπτυχθεί η οικονομία της πόλης.

Ο αθλητισμός είναι παντού, σε υποδομές, σε διοργανώσεις, σε συνέδρια, σε εκθέσεις (παράδειγμα η Sportexpo που διεξάγεται τον Μάρτιο του 2019 στη Θεσσαλονίκη) αλλά δυστυχώς τα οικονομικά οφέλη που έχει η Λάρισα είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που θα μπορούσε να είχε αν αξιοποιούσε στο έπακρο τις δυνατότητες της πόλης».

Του Σωτ. Κέλλα

-----------------------------

 

Κοινές δράσεις

με την ΕΠΣΛ

Σύμφωνα με τον κ. Παπαλέξη υπάρχει συμφωνία με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων ν. Λάρισας για κοινές δράσεις με την ΕΠΣΛ που θα αφορούν και τα παράλια του νομού Λάρισας κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass